Coğrafyamız
Yemen'deki açlık intihara sürüklüyor
Follow @dusuncemektebi2
Yemen'de uzun süredir devam eden çatışmalar ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle milyonlarca kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve bazılarının bu krizden dolayı intihar ettiği ifade ediliyor.
Yemen'de uzun süredir devam eden açlık ve kuraklık, Yemen halkını intiharın eşiğine sürüklüyor.
Yemen'de 2 yılı aşkın süredir hükümet güçleri ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı silahlı güçler arasında devam eden çatışmalardan en çok etkilenen Kızıldeniz sahil şeridinde yer alan bölge halkı, geçim kaynakları olan hayvanlarını satmak zorunda kaldıkları ve insani felaketle karşı karşıya kaldıkları ifade ediliyor.
İş arıyorum. Nerede ne iş olursa olsun fark etmez yeter ki dilencilik yapmayayım veya çocuklarımın yanına elim boş dönmeyeyim
Ülkenin batı kesiminde yer alan Taiz'e bağlı Muha ilçesi sakinlerinden 42 yaşındaki Amran el-Akil, yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'de balıkçılık yaparak geçimini sağladığı ancak bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı 2 aydan beri denize açılamadığını dile getirerek, iş bulma umuduyla başkent Sana'ya geldiğini söyledi.
Çocuklarının karınlarını doyurmak ve bayram öncesi onlara yeni giysi alacak kadar para kazanma arayışında olduğunun altını çizen Akil, "İş arıyorum. Nerede ne iş olursa olsun fark etmez yeter ki dilencilik yapmayayım veya çocuklarımın yanına elim boş dönmeyeyim." dedi.
Akil, başkent Sana'nın da aralarında bulunduğu ülkenin çoğu kentinde her geçen gün kötüleşen ekonomik sıkıntılara işaret ederek, uluslararası örgütler ile yardım kuruluşlarının Yemen'deki krize farklı çözüm yollarını bulmaları temennisinde bulundu.
"Bir keçim vardı, sattım"
"Bir keçim vardı 9 bin Yemen riyalına satarak (25 dolar) bir kısmını çocuklarıma bıraktım bir kısmını da Sana'ya gelmek için harcadım." diyen Akil, tek temennisinin çocuklarına eli boş dönmemesi olduğunu söyledi.
Açlık nedeniyle Yemenli kadın iki kız çocuğu ile intihar etti
Ülkenin orta kesiminde yer alan İbb vilayetine bağlı es-Sedde ilçesinde yiyecek bulamayan 40 yaşındaki Meryem, İman (12) ve Eric (9) isimli kızlarıyla zehir içerek intihar etti. Komşuları, dilenmenin kendisine ağır geldiği için kadının 2 çocuğuyla canına kıydığını aktardı.
Kentteki yardım kuruluşlarında aktivist Mustafa ez-Zeyadi, bölgedeki insani krizden dolayı Meryem ve iki kızı intihar ederek hayatlarına son verdiğini, kocasının ekonomik sorunlarından dolayı kısa süre önce evini terk ettiğini söyledi.
Söz konusu intihar olayının sosyal medyada yankı uyandırdığına dikkati çeken Zeyadi, intihar eden kadının fotoğrafını sosyal medyada paylaşan Yemenlilerin, kendi durumlarının da bundan pek farklı olmadığı yönünde yorumlarda bulundular.
Bu olaydan yaklaşık bir hafta önce ise başkent Sana'da görev yapan üst düzey subay Salih Muhammed es-Sabari, geçim sıkıntısından dolayı intihar etmişti. Komşularından alınan bilgiye göre, 8 aydan beri maaşını alamayan Sabari, beylik tabancasıyla intihar ederek hayatına son vermişti.
Psikolojik sorunlar
Ülkede uzun süredir devam eden çatışmalar sonucu bireyleri intihara kadar götüren insani felaket, halkın psikolojik durumunu da etkiliyor.
Güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen Yemenli psikiyatrist, başkent Sana'da psikolojik durumdan mustarip onlarca kişinin yaşam koşullarının kötüleşmesi nedeniyle kliniğe gelerek tedavi olmak istediklerini belirtti.
Yardımların azalması
Yemen'deki çatışmalardan en fazla etkilenen vilayet ülkenin güneybatısındaki Taiz'de de hayat şartlarının çok kötü durumda olduğunu belirten yardım kuruluşları, kamu görevinde çalışan birçok kişinin geçim kaynağı aradığını aktardı.
Kentteki insani yardım koalisyonu basın sözcüsü Ahmed es-Suheybi, Taiz'deki insani yardımların büyük seviyede azaldığına dikkati çekerek, şu ifadelere yer verdi:
"Taiz halkı bu yılki yardım kuruluşlarından umutluydu, ancak yardımlar büyük ölçüde azaldı. Geçen ramazan ayında Kral Selman Vakfı yardım kuruluşu 100 bin gıda yardım kolisi dağıttı. Bu ramazanda ise hiçbir şey dağıtılmadı. Savaştan dolayı göç eden ve zarar görenlerin sayısında artış olmasına rağmen yardım kuruluşlarından destek çok azaldı. Düşünün petrol şirketinde çalışan ve maaşını dolar ile alan biri savaşın başlamasıyla çalıştığı şirket kapanıyor ve bunun gibi birçok kişi de seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor."
Büyük kriz
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien de iki hafta önce BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) düzenlenen Yemen'deki insani duruma ilişkin toplantıda yaptığı açıklamada, ülkedeki gıda sorununa değinerek gıda güvensizliği seviyesi bakımından yaklaşık 17 milyon Yemenlinin "Büyük kriz" seviyesine geldiği, aralarında 6,8 milyon kişinin ise açlığın kıyısında olduğunu söyledi.
Dünyanın en kötü krizlerinden biri
Dünya Gıda Programı (WFP) da Yemen'deki duruma ilişkin yayımladığı nisan ayı raporunda ülkede yaklaşık 9 milyon kişiye acil gıda yardımını sağlayacağını açıklamıştı.
Yemen krizini "Dünyanın en kötü krizlerinden biri" olarak tanımlanan raporda aylık olarak ciddi tehlike altındaki yaklaşık 7 milyon kişiye gıda yardımının yanında 2,2 milyon çocuğun da yetersiz beslenmeye karşılık tedavi sağlamayı amaçladıkları kaydedildi.
Henüz yorum yapılmamış.