Sosyal Medya

Güncel

Zekeriya Öz'ün firar etmesine HSYK'dan gelen o telefon mu neden oldu?

Habertürk yazarı Sevilay Yılman'ın, 17 - 25 Aralık kumpası savcılarından Zekeriya Öz'ün "göz göre göre firar ettiğini" ileri sürdüğü köşe yazısı büyük yankı uyandırdı.



Sevilay Yılman, Öz hakkında o dönem “CumhurbaÅŸkanı’na hakaret” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından gözaltı kararı verildiÄŸini hatırlatmış ve şöyle yazmıştı;

"SoruÅŸturmayı baÅŸlatan baÅŸsavcılığa, o dönemin HSYK TeftiÅŸ Kurulu’ndan bir baÅŸmüfettiÅŸten telefon geliyor, 'Adam hukuken haklı! Hâlâ görevde bir savcı o. Bu suçtan görevdeki bir savcı kanunen gözaltına alınamaz. Zaten hakkında yürütülen soruÅŸturma tamamlanmak üzere. Biz onu o dosyadan alacağız' diyor. Bu konuÅŸmanın sonucunda gözaltı iÅŸlemi gerçekleÅŸmiyor"

Yılman'ın bu yazısı üzerine HSYK TeftiÅŸ Kurulu’ndan kendisine telefon gelen savcı konuyla ilgili açıklama yaptı.

Habertürk yazarı Yılman, bu açıklamayı bugün köşesinde okurlarıyla paylaştı. İşte o yazı;

- O savcı beni aradı...

FETÖ’nün azgın mensubu eski savcı Zekeriya Öz’ün firarına dair verdiÄŸim ayrıntı hayli ses getirdi. Ve Öz hakkında terör propagandası yaptığı iddiasıyla gözaltı kararı aldırtan ancak HSYK TeftiÅŸ Kurulu’nda görevli bir baÅŸmüfettiÅŸin telefonu nedeniyle kararı uygulamayan o savcı beni aradı.

Halen Ä°stanbul Cumhuriyet Savcılığı’nda Basın Savcısı olarak görev yapan Umut Tepe, yazdıklarımın harfi harfine doÄŸru olduÄŸunu teyit etti, ancak yazdıklarımın kamuoyunda yanlış anlaşılmaya neden olduÄŸunu ifade ederek bir ekleme yaptı. Aynen aktarıyorum efendim:

“Öz hakkında firarından birkaç gün önce terör propagandası yaptığı iddiasıyla soruÅŸturma açtığım ve gözaltı kararı aldırttığım ve bu kararı uygulama anında o dönem HSYK TeftiÅŸ Kurulu’nda görevli bir baÅŸmüfettiÅŸten telefon aldığım doÄŸrudur. Ve bu telefon dolayısıyla kararı uygulamadığımız da! Ancak ÅŸunun altını önemle çizmek istiyorum ve sizden de bu yanlış anlaşılmanın düzeltilmesine yardımcı olmanızı rica ediyorum.

FETÖ ile mücadele konusunda kendimden çok güvendiÄŸim baÅŸmüfettiÅŸ arkadaşımızın amacı, Zekeriya Öz’ü hakkında uzun zamandan beri devam etmekte olan görevini suiistimal soruÅŸturmasından gözaltına aldırtmaktı. Yani biz o kararı verdiÄŸimiz sırada zaten Öz’le ilgili soruÅŸturma tamamlanmış ve o dosya gereÄŸince de gözaltına alınması kesinleÅŸmiÅŸti. Özetle, hukuki prensipleri dört dörtlük uygulama niyetinden baÅŸka bir amaç için açılmamıştı o telefon.

Zekeriya Öz o dönem hâlâ HSYK’da görevli olan ve ancak 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrası tutuklanan üyelerin uyarısı sonucu başına gelecekleri öğrenmiÅŸ ve birkaç gün sonra da maalesef yurtdışına firar etmiÅŸtir. Ancak bu firarında ne benim, ne de yazınızda adını vermeden bahsini ettiÄŸiniz HSYK TeftiÅŸ Kurulu’nda görevli baÅŸmüfettiÅŸ arkadaşımızın herhangi bir dahli yoktur. Bu firarın sebepleri tamamen istihbarat zafiyetinden kaynaklıdır!”

YÃœZDE YÃœZ HASSASÄ°YET

Savcı Umut Tepe’nin anlattıkları bunlar efendim. Ben de zaten sayın savcının dediÄŸi gibi, gözaltı kararının o gün uygulanamamasının temel sebebinin, Umut Tepe ve baÅŸmüfettiÅŸin hukuken yüzde yüz doÄŸru iÅŸlem yapma hassasiyetinden kaynaklandığını anlatmak istedim. Her iki ismin de FETÖ’ye karşı mücadelede kararlı duruÅŸları herkesin malumu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.