Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'dan ABD'ye: Taciz olursa gerekeni yaparız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Portekiz RTP kanalına verdiği mülakatta, ABD'nin Rakka operasyonununa yönelik açıklama yaparak, "Eğer ülkemize en ufak bir taciz olacak olursa biz kimseyle bunu danışmayız, konuşmayız, gereğini de yaparız" dedi.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, geçen ayki ziyaretinde BaÅŸkan Donald Trump'a yaptığı uyarılara raÄŸmen ABD'nin Rakka operasyonunu PYD/PKK ile gerçekleÅŸtirmekte ısrar ettiÄŸini söyledi. "Anlıyorum ki, bunlarla el ele, kol kola olduklarına göre demek ki (terör örgütü olarak) kabul etmiyorlar ve ÅŸu anda terörist örgütle iÅŸbirliÄŸi halinde Rakka’ya giriyor." diyen ErdoÄŸan, şöyle devam etti: "Biz kendisine diyoruz ki, gelin bunu beraber yapalım. Bir terör örgütüyle bunu niye yapıyorsunuz? Amerika gibi güçlü bir devlete bir terör örgütüyle beraber hareket etmek yakışır mı? Bunu kendilerine söyledik ve bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸil. Ama baktık ki ısrarlılar, bize düşen de hayırlı olsun dedik, o kadar. Ama ÅŸunu da söyledik: EÄŸer ülkemize en ufak bir taciz olacak olursa biz kimseyle bunu danışmayız, konuÅŸmayız, gereÄŸini de yaparız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Halep'in PYD/PKK kontrolündeki Kobani (Ayn el-Arab) ilçesinde inşa ettiği havaalanına değinerek, "Bu havaalanının inşasıyla birlikte tabi oraya yarın uçaklarını da indiriyor. İndirecek. Onunla da oraya yerleşecek. İnsana sormazlar mı, siz bunları niye yapıyorsunuz, niye buralara giriyorsunuz?" ifadesini kullandı.

'AB VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMAMIŞTIR'

ErdoÄŸan, Türkiye'nin hala Avrupa BirliÄŸi"ne üye olup olmak istemediÄŸiyle ilgili bir soruya, Avrupa BirliÄŸi’ne fiili olarak 1959 yılında baÅŸvurulduÄŸunu, 1963'te resmi baÅŸvurunun yapıldığını ve 1963’ten bu yana yaklaşık 54 yıl geçmesine karşın hala AB kapısında bekletildiÄŸini belirterek, "Bu kadar uzun süre Avrupa BirliÄŸi kapasında bekletilen bir baÅŸka ülke yoktur. Ve o günden bugüne de sadece 14 faslın içerisinde bir faslın aç-kapası yapılmıştır, diÄŸer fasıllarda açma var, kapama yoktur, ki bu uygulamalarda da aslında olmayan bir ÅŸeydi, bunu sadece Türkiye’ye karşı ne yazık ki Avrupa BirliÄŸi uyguladı" dedi.

BaÅŸbakan olduÄŸu yıllarda üye sayısının 15 ve fasılların sayısının da 15 olduÄŸunu daha sonra bu fasılların sayısının 35’e çıktığını ve üye sayısının 28’e çıktığının altını çizen ErdoÄŸan, "Avrupa BirliÄŸi Müktesebatını yerine getirme bakımından Türkiye kadar aslında baÅŸarılı olan bu yeni alınan ülkeler içerisinde ülke yok, Türkiye çok daha baÅŸarılı, çok daha mesafe alan bir ülke, gerek Kopenhag Kriterleri, gerekse diÄŸer fasıllar noktasında. Diyoruz ki, açın fasılları, çalışalım, nerede eksiÄŸimiz varsa söyleyin, biz bunları süratle yerine getirelim" ifadelerini kullandı.

ErdoÄŸan konuÅŸmasının devamında ÅŸunları belirtti: "Avrupa BirliÄŸi Türkiye’ye verdiÄŸi sözü tutmamıştır, sözleri tutmamıştır. Ä°ÅŸte bunlardan mesela bir tanesi, geri kabul anlaÅŸmasıyla ilgili vize meselesidir, bir diÄŸeri mülteciler meselesidir. Mülteciler konusunda Türkiye biliyorsunuz ÅŸu anda 3 milyon Suriyeli ve Iraklı mülteciyi kendi topraklarında ağırlamaktadır ve yaptığımız ÅŸu ana kadar harcama, yatırım 25 milyar doların üzerindedir. Avrupa BirliÄŸi ise bize vermiÅŸ olduÄŸu sözleri ÅŸu ana kadar yerine getirmemiÅŸtir. Ä°ÅŸte bize verdiÄŸi söz, 'biz size 3 milyar dolar 2016 Temmuz’unda vereceÄŸiz ve 2016 sonuna kadar bir 3 milyar avro daha vereceÄŸiz' demiÅŸlerdir, fakat ÅŸu ana kadar bize verilen 725 milyon avrodur, 725 milyon avro. Åžimdi bu karşılıklı sadakat olmazsa, dayanışma olmazsa biz bu yükün altından nasıl kalkarız? Ve ÅŸu anda da tabi biz elimizden gelen bütün imkânlarla bu mültecilerin Akdeniz’de boÄŸulmasına, Ege’de boÄŸulmasına fırsat vermeyelim istiyoruz, elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam ediyoruz. Ama vize meselesi, bunlar hala kaldırılmadı, bu sıkıntı hala devam ediyor. Yani Latin Amerika ülkelerine, düşünün, Schengen noktasında imkân veren Avrupa, Türkiye gibi müzakere sürecinin içinde olan ülkeye vermiyor, anlamakta zorlanıyoruz"

Bazı Avrupa ülkelerinin hükümetlerine Nazi benzetmesinin arkasında olduÄŸunu ve geçmiÅŸteki faÅŸist Nazi uygulamalarının günümüzde de özellikle Türk vatandaÅŸlarına karşı devam ettiÄŸinin altını çizen ErdoÄŸan, "Benim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımı arabanın içerisine mahkûm eden ve kendi BaÅŸkonsolosluÄŸuna sokmayan bir anlayış bir Nazi dayatması deÄŸil de nedir, bir faÅŸist dayatma deÄŸil de nedir? Benim DışiÅŸleri Bakanıma uçuÅŸ izni vermeyen bir anlayış acaba neyle izah edilebilir? Daha ileri gidiyorum, konuÅŸmaya müsaade vermeyen bu bazı Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkeler bu davranışlarını neyle izah edecekler?" dedi. ErdoÄŸan, Nazi ifadesinin davranış biçimleriyle alakalı olduÄŸunu ve bu davranış biçimleri devam ettiÄŸi sürece bunun tanımının baÅŸka izahı olamayacağını söyleyerek, "Mesela ibadethaneler yakılmıştır, bazı Türk dernekleri yakılmıştır, camları kırılmıştır ve kundaklama hareketleri yapılmak suretiyle bazı Türk soydaÅŸlarımız bizim oralarda ölmüşlerdir. Bakın hala bir NSU davası orada devam etmektedir. Niye Avrupa BirliÄŸi içerisinde bu deÄŸerlendirilmiyor? Almanya’ya bunun hesabı niye sorulmuyor? Biz vatandaÅŸlarımızın hakkını aramayacak mıyız?" ifadelerini kullandı. MaÄŸdur ve mazlum duruma düşen vatandaÅŸlarının haklarını aramaya devam edeceklerinin altını çizen ErdoÄŸan, bunların çifte vatandaÅŸlık hakkını elde etmiÅŸ Türkler olduÄŸunu belirtti.

"Avrupa BirliÄŸi’nin ülkeleri yeri geldiÄŸi zaman Türkiye’yi insan hakları açısından hesaba çekiyorlar, kendilerine göre hazırladıkları raporlarda birçok hakaretler var. Önce bir defa gidin de ÅŸu anda kundaklama hareketlerinin yapıldığı ve terör örgütlerinin cirit attığı Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkeleri hesaba çekin" diyen ErdoÄŸan, ÅŸu anda Avrupa BirliÄŸi’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK'nın Avrupa Parlamentosunda cirit attığını ve koridorlarda terörist başının posterlerinin görüldüğünü ve Parlamento binasının önünde çadırlar kurduklarını kaydetti. Bunları samimiyetsiz anlayışlar olarak gördüğünü vurgulayan ErdoÄŸan, Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelerin bir kısmının bundan vazgeçmesi gerektiÄŸini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.