Sosyal Medya

Dünya

'Türkiye olmasaydı göç dalgası Avrupa'yı silip süpürebilirdi'

Bulgaristan Başbakanı Borisov, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine yönelik, "Birkaç yıl önce büyük göç dalgası Türkiye tarafından tutulmamış olsaydı, bütün Avrupa’yı silip süpürebilirdi." dedi.



Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, Türkiye-Avrupa BirliÄŸi (AB) iliÅŸkilerine yönelik, "Birkaç yıl önce büyük göç dalgası Türkiye tarafından tutulmamış olsaydı, bütün Avrupa’yı silip süpürebilirdi. Ve o zaman yapılan en akıllıca ÅŸey Türkiye ile AB arasındaki anlaÅŸmaydı ve biz de bu anlaÅŸmanın devam etmesini istiyoruz. Çünkü hiçbir sınır 3-4 milyon mülteciyle baÅŸ edemez." dedi.

Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Bulgaristan Başbakanı Borisov, Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Paris ve Berlin'den sonra Ankara'ya yaptığı ziyaretin işaret niteliği taşıdığını dile getiren Borisov, Avrupa ile Asya arasında bulunan bir ülke olan Bulgaristan'ın aynı zamanda Avrupa ailesinin de bir üyesi olduğunu söyledi.

Başbakan Borisov, ülkesinin ayrıca Türkiye ile komşu olduğunu anımsatarak, "Dolayısıyla Türkiye ile ilişkilere çok büyük önem veriyoruz. Türkiye ile önümüzdeki dönemlerde ortaklaşa birçok alanda çalışacağız. Biz elimizden geldiği kadar Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde çabalar sarf edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Mülteci konusuna değinen Borisov, "O dönemde, Türk yetkililerle gece-gündüz konuşuyorduk. Ortak sınırımızı korumaya çalışıyorduk. Çünkü bu sadece Bulgaristan'ın sınırı değil aynı zamanda Avrupa'nın da dış sınırı. Şu anda sınırımızda herhangi bir baskı yok. Bunun başlıca nedeni Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmadır. Türkiye'nin bu konuda yapmış olduğu gerçekten saygıya değer. Çünkü bu akımı bir anlamda sınırlardan uzak tutmayı başardı." diye konuştu.

"TÃœRKÄ°YE Ä°LE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NÄ° NORMALLEÅžTÄ°RMELERÄ°NÄ° BEKLÄ°YORUM"

Borisov, son seçimde ülkesindeki Müslümanların partisine gerçekten büyük teveccüh gösterdiğini belirterek, Müslümanların iki ülke arasında köprü olduğunu söyledi.

Borisov, "AB ülkelerindeki meslektaşlarımın da Türkiye ile ilişkilerini normalleştirmelerini bekliyorum. Çünkü AB ekonomisi ile Türkiye ekonomisi birbirine çok sıkı şekilde bağlı. Dolayısıyla bu konuda herhangi bir sorun yaşanmaması gerekiyor." dedi.

Borisov, Türkiye’nin geleceÄŸini AB’de gördüğünü ancak son dönemde bir çok ülkenin Türkiye’nin yerini AB’de görmediÄŸini anlatarak, bu alanda dışiÅŸleri bakanlıklarının çok aktif bir ÅŸekilde çalışmaları gerektiÄŸini kaydetti. Borisov, “Çünkü biz Avrupa ile Asya arasında bulunan potansiyeli yüksek iki ülkeyiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AB-Türkiye ilişkilerine yönelik soru üzerine Borisov, gerçekçi olmak gerekirse taraflar arasındaki ilişkinin şu anda en düşük noktada olduğunu ifade etti. Avrupa ülkelerinin seçim sürecinde normal zamanda alınmayacak kararlar aldığını ve değerlendirmeler yaptığını anımsatan Borisov, ancak bu ülkelerin çoğunun sınırdan uzak olduğunu vurguladı. Önlerine çok uzun hedefler koymadıklarının altını çizen Borisov, şunları söyledi:

“Biz diplomatik yollarla iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi yönünde çaba harcayacağız. Birkaç yıl önce büyük göç dalgası Türkiye tarafından tutulmamış olsaydı, bütün Avrupa’yı silip süpürebilirdi. Ve o zaman yapılan en akıllıca ÅŸey Türkiye ile AB arasındaki anlaÅŸmaydı. Biz de bu anlaÅŸmanın devam etmesini istiyoruz. Çünkü hiçbir sınır 3-4 milyon mülteciyle baÅŸ edemez. Bu nedenle kendilerine her zaman teÅŸekkür ediyorum.

Bulgaristan olarak ‘Türkiye’nin üyeliÄŸini garanti ediyoruz’ dememiz gerçekçi olmaz. Çünkü biz küçük bir ülkeyiz ama içinde bulunduÄŸumuz aile ile komÅŸumuz olan ülke arasındaki iliÅŸkilerin iyileÅŸmesi yönünde çok katkı saÄŸlayabiliriz. Sınırın iki tarafında birbirine çok yakın Bulgar ve Türk vatandaÅŸları var. Bunlar arasında baÄŸların kurulması gerekiyor. Ticaretin geliÅŸtirilmesi yönünde çaba harcamamız gerekiyor. Bunları yapabilirsek baÅŸarı olarak göreceÄŸiz. Bizim amacımız sınırımızı ve yatırımlarımızı korumak. Bunun ötesinde bir ÅŸeyler daha yapılabilirse çok iyi olacak. Bunun bilinmesi gerekiyor. Hiçbir ÅŸekilde kendimize gerçekte yapamayacağımız bir hedef seçmiyoruz.”

Türkiye’nin NATO’nun güney kanadında Bulgaristan’ın partneri olduÄŸuna deÄŸinen Borisov, “Bunun hiç kimse tarafından hiçbir ÅŸekilde unutulmaması gerekir. Türkiye'siz bu kanat kesinlikle olamaz.” diye konuÅŸtu. Borisov, bu nedenle AB-Türkiye iliÅŸkilerinin ÅŸu anda çok iyi bir noktada olmasa da aklıselimin üstün geleceÄŸine ve iliÅŸkilerin çok yakın zamanda normal bir çalışma temposuna kavuÅŸacağına olan inancını dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.