Sosyal Medya

Güncel

Pervarililer, orucu savaş sireniyle açıyor

Siirt'in Pervari İlçesi sakinleri 1'nci Dünya Savaşı'ndan kalan Ruslar ait 102 yıllık savaş sireni aletiyle iftar açıp, sahura kalkıyor.



Pervari Ä°lçesi'nde geçmiÅŸ dönemlerde cami ve elektik olmaması nedeniyle özellikle Ramazan ayında kullanılan savaÅŸ sireni, Pervari Belediyesi'nde muhafaza ediliyor. Ramazan ayı nedeniyle sirenin çalışması için görevlendirilen Hadi Özer, 10 yıldan bu yana iftar ve sahur saatlerinde yüksek bir noktaya çıkıp sireni çalarak iftar ve sahur saatinin geldiÄŸini halka duyuruyor.

Pervarililer, orucu savaş sireniyle açıyor

"ERMENÄ°LER TARAFINDAN GETÄ°RÄ°LDÄ°"

Savaş sireninin iftar vaktinin ezan bitiminden hemen sonra çalmaya başladığını anlatan ilçe sakinlerinden Ali Özcan, şöyle konuştu;
"O dönemlerde Pervari'ye baÄŸlı Gümüş Ören Köyü'nde 'Lato' isminde bir Ermeni vatandaÅŸ yaşıyor. Van'a gidip Rus kuvvetleri ile beraber baÅŸta ilçemize baÄŸlı BeÄŸendik Köyü'nü gitmek ve iÅŸgal etmek için gelmiÅŸlerdir. Lato, BeÄŸendik Köyü'nde öldürülünce Rus kuvvetleri çekilmek zorunda kalıyor. 1920 yılında Pervari'de kurulan belediye dönemin ÅŸartlarına göre Ramazan ayında özellikle ezan sesini duyulmaması yeteri kadar ses cihazlarının olmamasından ötürü Ruslar'dan ele geçirilen savaÅŸ sireni gerek iftarda gerekse sahurda vatandaÅŸları uyarmak için kullanılmıştır. Bazı yerlerde nasıl ki Ramazan'da davul kullanılıyorsa ilçemizde de savaÅŸ sireni kullanılıyor. Biz de her iftar ve her sahur vaktinde savaÅŸ sirenini çalıp geleneÄŸimizi sürdürüyoruz."

Pervarililer, orucu savaş sireniyle açıyor

Pervarililer, orucu savaş sireniyle açıyor

Pervarililer, orucu savaş sireniyle açıyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.