Sosyal Medya

Güncel

'İslami hareket bağlamında Katar krizinde kim nerede duruyor?'



Katar Krizi: Kim kimdir?

Aydın Ünal - Yeni Şafak

Katar krizinin altında enerji savaÅŸlarından Ä°ran’a, tarihi husumetlerden keyfi efelenmelere kadar birçok neden var. Ama en önemli neden hiç kuÅŸkusuz “Ä°slami hareket” olarak isimlendirilebilecek bölgedeki Ä°slami muhalefet ya da direniÅŸ hareketleri. Ä°slami hareket baÄŸlamında Katar krizinde kim nerede duruyor?

FÄ°LÄ°STÄ°N: Filistin ve Kudüs meselesi Ä°slam coÄŸrafyasındaki tüm muhalif Ä°slami hareketlerin merkezinde yer alıyor. Bağımsız ve baÅŸkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadıkça coÄŸrafyamıza huzur gelmesi imkânsız. Batılılar ve Siyonistler ise bu konuda en küçük bir olumlu yaklaşım sergilemiyorlar. Bölge ülkelerindeki yönetimler, Filistin meselesinde tabandan gelen baskı ile Batı’nın baskısı arasında sıkışmış durumdalar.

Ä°SLAMÄ° HAREKETLER: Bölgedeki haksızlık, adaletsizlik, sömürü, eÅŸitsizlik, zulüm, baskı ve yoksulluk tabanın da desteklediÄŸi Hamas, Ä°hvan gibi Ä°slami hareketler doÄŸurdu. Bu hareketler El Kaide, DAÄ°Åž gibi terörist hareketlerden çok farklılar. Barışçıllar, haklılar ve halkla güçlü diyaloglar kuruyorlar. Her ne kadar terör örgütü olmasalar da, Filistin meselesinde hassas oldukları, bölgedeki statükoyu, sınırları, zulmü, yoksulluÄŸu sorguladıkları için hem bölge ülkelerinin yönetimleri, hem de Batı tarafından sevilmiyorlar. Türkiye’de AK Parti de zaman zaman bu parantezin içine dahil ediliyor ve baÅŸarılı bir model olduÄŸu için de statükoya “tehdit” olarak görülebiliyor.

ABD VE AB (BATI): Bütün refahları, zenginlikleri, hatta tüm medeniyetleri Ä°slam coÄŸrafyasındaki petrolün ve akan kanın üzerine kurulu. 100 yıl önce yaptıkları kurgu ve paylaşımın bozulmasını istemiyorlar. Kendi elleriyle kurdukları Ä°srail’e karşı hiçbir direniÅŸ ve muhalefete tahammülleri yok. Petrol ve doÄŸalgaz ülkelerine aktığı müddetçe Ä°slam coÄŸrafyasında akan kanın hiçbir kıymeti yok; hatta petrol ve doÄŸalgaz daha çok aksın diye, daha çok kan akıtmaya da hazırlar. Ä°slami hareketlerin kendilerini sorgulamasından hazzetmiyorlar. Seçim yoluyla bile olsa, Ä°slami hareketlerin Ä°slam ülkelerini yönetmesine asla rıza göstermiyorlar.

SUUDÄ° ARABÄ°STAN: Her türlü muhalefeti ve Ä°slami hareketi hanedanlığına büyük tehdit olarak görüyor.

MISIR: Darbe yönetimi, hem seçimle iÅŸbaşına gelen ve devirdiÄŸi Ä°hvan’ı, hem de dünyadaki diÄŸer Ä°slami hareketleri düşman olarak görüyor. Ä°slami hareketleri düşman olarak gören her ülkeyle ittifak yapıyor. Batı’dan ve Ä°slami hareket düşmanı ülkelerden destek görüyor.

Ä°RAN: Sünni olmayan her Ä°slami hareketi tehdit olarak görüyor ve Sünni olan her ÅŸeye karşı herkesle ittifak yapabiliyor.

DÄ°ÄžER ÃœLKELER: Bölgedeki irili ufaklı ülkeler de ya güçlü ülkelerle parasal iliÅŸkiler, ya da iktidarlarını korumak adına güçten yana pozisyon alıyorlar.

KATAR: Ä°slami muhalefet ve direniÅŸ hareketlerine sempatiyle yaklaşıyor. Filistin meselesinde Hamas’a sahip çıkıyor. Suriye’de Esed/Ä°ran karşıtı muhalefeti destekliyor. Mısır’da darbeyi eleÅŸtiriyor ve Ä°hvan mazlumlarını koruyor.

TÃœRKÄ°YE: Recep Tayyip ErdoÄŸan liderliÄŸindeki AK Parti 2002’de “Anadolu Ä°htilali” yaptı ve sonrasında da fevkalade baÅŸarılı oldu.  Necmettin Erbakan’ın baÅŸlattığı, Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın zirveye taşıdığı, barışçıl, legal, gücünü milletten ve seçim sandığından alan, kutsallara saygılı hareketin baÅŸarısı bölge ülkelerindeki muhalif siyasi parti ve hareketlere ilham verdi. Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Dünya 5’ten Büyüktür” eleÅŸtirisi, Filistin meselesine samimi yaklaşımı, Hak ve adaletten yana duruÅŸu bölgedeki bazı ülkeler kadar Batı’yı da rahatsız ediyor. Gezi Olayları, 17/25 Aralık ve 15 Temmuz darbe giriÅŸimleri ErdoÄŸan ve AK Parti ile birlikte “Türkiye Modelini” ortadan kaldırmaya yönelik giriÅŸimlerdi. Katar Ä°slami hareketlere sahip çıkmakla eleÅŸtirilirken, Türkiye, bu hareketlere model olmak konumunda bulunuyor ve hedefe konuluyor.

CHP: KuruluÅŸ misyonu, tarihi ve doÄŸası itibariyle CHP bölgedeki statükonun devamından yana. Ä°slami olan her türlü harekete ve muhalefete karşı. Yine doÄŸası itibariyle her türlü darbeyi onaylıyor. Mısır’da Sisi’nin, Suriye’de Esed’in, Filistin’de Siyonizmin yanında duruyor. Katar krizinde konumu son derece tabii olarak Batı’nın ve statükonun yanında.

FETÖ: Katar krizi denkleminde FETÖ’yü es geçmek olmaz. Fetullah Gülen hareketi daha ilk günden itibaren Ä°slami hareketleri frenlemek, boÄŸmak; Ä°slam’ın kıblesini Kudüs ve Mekke’den alıp Washington’a taşımak için kurgulandı. Fetullah, Filistin’den, Hamas, Ä°hvan ve diÄŸer Ä°slami hareketlerden hiçbir zaman hazzetmedi ve bunlara karşı mücadele için kullanıldı. Türkiye’de giriÅŸtiÄŸi darbe giriÅŸimleri de kuruluÅŸ misyonunun bir gereÄŸiydi. Katar krizinde Fetullah, CHP ile birlikte egemenlerin yanında duruyor. Yeniden kullanılmak için de efendisinin postallarını iÅŸtahla yalıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.