Sosyal Medya

Güncel

AK Parti'de kabine deÄŸiÅŸikliÄŸini geciktiren konu 'ekonomi' oldu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan



Parti kurmayları, önlerindeki en önemli sınavın, ekonomi olacağını, o nedenle de ErdoÄŸan’ın uyumlu bir kabine ve ekonomi yönetimini planladığını söylüyor. AK Parti kulislerinde, ErdoÄŸan’ın Ali Babacan’la da bir araya gelerek “ekonomi” baÅŸlıklı deÄŸerlendirme yaptığı da ifade ediliyor. ErdoÄŸan’ın bir süreden beri uygulanan ekonomi kararların yanı sıra oluÅŸturulan kurullar ve fonlarla ilgili de inceleme yaptığı biliniyor. Yeni dönemde var olan yapıların daha iyi iÅŸletilmesini de içeren bir dizi yeni uygulamanın da devreye sokulması bekleniyor.

YENÄ° EKSEN BELÄ°RLENÄ°YOR

Hürriyet'in haberine göre, ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanı seçilmesiyle birlikte son 3 yıldan beri CumhurbaÅŸkanlığına kayan siyasi eksen, yeniden partiye dönecek. Partinin, “hizmet siyasetine”, “insan odaklı siyaseti” de ekleyecek ve 2019’a kadar olan “yerel seçimler”, “cumhurbaÅŸkanlığı” ve “genel seçimlerle” ilgili üç barajın aşılması için yeniden “ortak söylem, ortak politika, ortak karar” dönemi baÅŸlayacak. Kurmaylar, aksi durumda, seçmenin bu üç seçimde farklı dengeler kurarak, ÅŸaşırtabileceÄŸini de ifade ediyorlar.

KABÄ°NE EKONOMÄ°YÄ° BEKLÄ°YOR

AK Parti kulislerinde, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yeni kabinede, çok sayıda isim deÄŸiÅŸikliÄŸi yerine, “birlikte üretme” yeteneÄŸi olan isimleri seçme süreci yaÅŸadığı ifade ediliyor. Kabinede olası 3-5 bakanlık deÄŸiÅŸiklikten daha önemlisinin, “ekonomi yönetiminde kimlerin olacağı” ile ilgili olduÄŸu belirtiliyor. ErdoÄŸan’ın birbiriyle uyumlu çalışan, ekonomideki kritik dengeler konusunda ortak düşünen, ortak hareket edebilen uyumlu bir ekonomi yönetimi için arayışta olduÄŸu, gecikmenin de bundan kaynaklandığı belirtiliyor. Ä°ktidar partisinde, bundan sonra alınacak kararlarda, genel merkez yönetiminin etkinliÄŸinin de artacağı, tüm kararların eskiden olduÄŸu gibi MKYK ve MYK sürecinden geçeceÄŸi de öne sürülüyor.

TÃœM KURUMLAR TARANIYOR

Yeni dönemde, ekonomik alanda daha önce alınan kararlar ve uygulamaların da mercek altına alınacağı belirtiliyor. Kredi Garanti Fonu, Varlık Fonu, BES, Kıdem Tazminatı Fonu gibi yapılar ve kurulların, doğru işletilmesi ve uyumlu çalışmasıyla ilgili de tarama yapıldığı ifade ediliyor. Bu kurul ve kurumlar arasında da eşgüdüm oluşturulacağı, yasalarından kaynaklanan eksikliklerin ve işletme sorunlarının da bu süreç içerisinde giderileceği belirtiliyor.

YENÄ° PROJELER VE KARARLAR

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın tüm bakanlara verdiÄŸi 180 günlük “yeni proje ve icraat takibinin” de bu amaçla planlandığı ifade ediliyor. Hükümet, var olan uygulamaların yanı sıra, halen proje aÅŸamasında olan ve hayata geçirilmemiÅŸ bazı çalışmaları da gündeme taşıyacak. Bunlardan birinin de daha önce kamuoyuna duyurulmasına raÄŸmen hayata geçirilmeyen Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılması olduÄŸu ifade ediliyor. Bankanın, sadece doÄŸu ve güneydoÄŸu teÅŸvikleri için deÄŸil, “Yeni fikir ve yeni projeleri” desteklemek için yeniden yapılacağı belirtiliyor. Karlı bir üretime dönüşmesi zaman alan fikirlerin desteklenmesi, giriÅŸimcilik eko-sisteminin oluÅŸturulması konusunda da yeni kararlar alınacağı öne sürülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.