Sosyal Medya

Dünya

Almanya, ABD'den 'İncirlik' için yardım talep etti

Alman hükümetinin, Türkiye ile gerilimin aşılamaması halinde İncirlik’ten askerlerini çekmek için ABD'den lojistik destek talep ettiği ortaya çıktı.



DW Türkçe'nin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Türkiye ile İncirlik konusunda uzlaşma ihtimalini zayıf gören Alman hükümeti, Tornado keşif uçakları ile yakıt ikmal uçağını Ürdün'de konuşlandırma seçeneği üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in gelecek günlerde Türkiye'ye yapmayı planladığı ziyarette son bir kez soruna çözüm bulmayı deneyeceği, sonrasında Alman hükümetinin nihai kararını vereceği kaydediliyor. Türkiye'nin Alman milletvekillerine İncirlik ziyareti için izin vermemesi nedeniyle kamuoyunda büyük baskı altında olan Alman hükümeti, Federal Meclis'in talebi doğrultusunda konuyu en kısa zamanda netliğe kavuşturmayı hedefliyor.

DESTEK GÖRDÜ

Edinilen bilgilere göre Ä°ncirlik gerilimi, ABD ile Almanya arasında yürütülen askeri ve diplomatik temaslarda masaya yatırıldı. ABD yönetimine, Almanya'nın Suriye'de DEAÅž ile mücadele eden uluslararası koalisyona desteÄŸini sürdürmek istediÄŸi, Türkiye ile yaÅŸanan siyasi gerilim nedeniyle bu misyonun Ä°ncirlik'ten sürdürülmesinin güçleÅŸtiÄŸi, desteÄŸin Ãœrdün'deki Muvaffak Salti Askeri Ãœssü'nden sürdürülebileceÄŸi iletildi. Amerikalıların Ãœrdün'de ABD'nin yanı sıra Hollanda ile Belçika birliklerinin de görev yaptığını, üssün “bir hayli kalabalık” olduÄŸunu söyledikleri, ancak Almanya'nın bu yönde karar alması durumunda, ellerinden gelen desteÄŸi vereceklerini ilettikleri de öğrenildi.

260 ALMAN ASKERÄ° VAR

Ele alınan bir diÄŸer önemli konu da Aralık 2015'den bu yana Ä°ncirlik'te görev yapan, Tornado keÅŸif uçakları, yakıt ikmal uçağından oluÅŸan Alman birliÄŸinin nakli. Alman birliÄŸinin DEAÅž ile mücadeleye verdiÄŸi kilit desteÄŸin nakil sırasında durma noktasına geleceÄŸi ve bu sürenin mümkün olduÄŸu ölçüde sınırlı tutulması görüşüldü. Almanya'nın naklin olabildiÄŸince hızlı gerçekleÅŸmesi için ABD'den lojistik destek talebinde bulunduÄŸu, Washington yönetiminin de destek sözü verdiÄŸi belirtildi. Ä°ncirlik'te halen yaklaşık 260 Alman askeri görev yapıyor ve burada konuÅŸlu Tornado savaÅŸ uçakları ‘Recce' adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile Suriye ve Irak'ta DEAÅž hedefleri üzerinde keÅŸif uçuÅŸları gerçekleÅŸtiriyor. Bu uçuÅŸlarda elde edilen istihbarat, koalisyon güçlerinin hava operasyonlarında kullanılıyor. Ä°ncirlik'ten ayrıca Alman Hava Kuvvetleri'ne ait Airbus A310 tipi askeri uçak da koalisyon güçlerinin jetlerine havada yakıt ikmali yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.