Sosyal Medya

Güncel

Şehit Aydoğan Aydın'dan geriye kalan kahramanlık öyküsü

Şırnak şehidi Aydoğan Aydın'ın yıllar önce "Bulunduğum yeri ateş altına alın" diyerek kendini nasıl feda ettiği ortaya çıktı.



Åžehit Tümgeneral AydoÄŸan Aydın ile geçmiÅŸte aynı bölgede görev yapan Albay Alparslan Çakmakçı, Aydın ile yıllar önce yaÅŸadığı bir hatırasını paylaÅŸtı.

Şehit Aydoğan Aydın'dan geriye kalan kahramanlık öyküsü

Milliyet'ten Musa Kesler'in haberine göre; Çakmakçı ‘Irmak 117’ kodunu kullanan Aydın’ın bir çatışma sırasında "BulunduÄŸum yeri ateÅŸ altına alın" diyerek kendini nasıl feda ettiÄŸini anlattı ve "Büyük bir kahramanı kaybettik" dedi.

İşte şehit Aydoğan Aydın'dan geriye kalan o kahramanlık öyküsü:

"Bazı ülkelerin “meçhul asker” anıtları vardır. Bu anıtlar, yaptıkları bilinmeyen kahramanlar içindir. Ben de size, çok az insanın ÅŸahit olduÄŸu bir kahramanı anlatmak istiyorum.

"1997 YILINDA KUZEY IRAK'A GÄ°RMÄ°ÅžTÄ°K"

Dün televizyonda 13 askerin ÅŸehit haberini duyunca kahroldum. İçlerinde bir generalin olduÄŸunu öğrenince de içim ayrı bir cız etti. Ne yazık ki tahminim doÄŸruymuÅŸ. Hafızam yanıltmıyorsa 1997 yılında ikinci kez Kuzey Irak’a girmiÅŸtik. Biz Zap doÄŸusundaki “Mehmetçik” tepedeydik. Aynı tepe yakınında bir kaç ay öncesine bir helikopter düşmüş ve 11 Vatan evladı ÅŸehit olmuÅŸtu.

Şehit Aydoğan Aydın'dan geriye kalan kahramanlık öyküsü

GECE DEVAM EDEN ÇATIŞMALAR

Bulunduğumuz tepe en hâkim noktaydı. Karşımızda Link dağlarında bazı geceler çatışmalar oluyordu, ancak orada birliğimiz yoktu. Tugay Komuta grubundaki Muhabere Bölük Komutanımız tarama yaparak konuşulan frekansı buldu. Çatışanlar peşmergeyle birlikte Link dağında bulunan Özel Kuvvet timiydi. Muhabere Bölük Komutanımız sesini tanıdığı için gündüz müsait bir zamanda tim komutanına çağrı yaptı ve IRMAK 117 çağrı isimli kişinin devre arkadaşı olduğunu anladık.

"EL BOMBALARI VE MERMÄ°LER GECEYÄ° AYDINLATIYORDU"

Link dağındaki çatışmalar bir kaç gece devam etti. Bir gece çok şiddetli çatışma başladı. Patlayan roketler, el bombaları ve izli mermiler geceyi aydınlatıyordu. Konuşmaları takip ettik.

Şehit Aydoğan Aydın'dan geriye kalan kahramanlık öyküsü

"BULUNDUÄžUM YERÄ° ATEÅž ALTINA ALIN"

IRMAK 117 Amediye’de bulunan üst makamına bilgi veriyordu. Son olarak “peÅŸmergeler dayanamıyor, önümdeki mevzi düştü, çok zor durumdayız” dediÄŸini duyduk. Tugay Komutanımız çaÄŸrı yaparak bizden bir isteÄŸin var mı diye sordu. IRMAK117 ise cevap olarak “BulunduÄŸum yeri ateÅŸ altına alın” dedi.

"BÄ°RBÄ°RÄ°MÄ°ZÄ°N YÃœZÃœNE BAKAMADIK..."

Bu isteÄŸin ÅŸaÅŸkınlığını atlattıktan sonra, Tugay Komutanı IRMAK 117’ye bir kaç kez çaÄŸrı yaptı, ancak cevap alamadık. Komuta grubundaki 3-5 kiÅŸi bir süre birbirimizin yüzüne bakamadık, derin bir sessizlikten sonra, bize tahsisli bütün ateÅŸ destek vasıtalarıyla o noktayı ateÅŸ altına aldık. Takip eden günlerde zaman zaman IRMAK 117’ye çaÄŸrı yaparak ne olduÄŸunu anlamaya çalıştık. Üç gün sonra Zap batısında çıkan bir çatışmada IRMAK 117’nin sesini duyduk ve dünyalar bizim oldu.

"KARDEŞİME KAVUŞMUŞ GİBİ OLDUM"

Ben bu olayı yıllarca her yerde anlattım. Yıllar sonra Ä°stanbul’daki NATO karargâhındaki bir tatbikat toplantısına çeÅŸitli NATO karargâhlarından temsilciler gelmiÅŸti. Bir arkadaşım yanında duran ve göğsü ÅŸerit rozet ve bröve dolu bir Kurmay Albayı bana “Komutanım bize anlattığınız IRMAK 117 iÅŸte bu” diye tanıttı. KardeÅŸime kavuÅŸmuÅŸ gibi oldum.

"TÜRK MİLLETİ ÇOK BÜYÜK BİR KAHRAMANI KAYBETTİN"

IRMAK 117, sonrasında tuÄŸgeneralliÄŸe terfi etti ve dört sene boyunca o bölgede, bizim bulunduÄŸu yeri ateÅŸ altına aldığımız tugayın komutanlığını yaptı. Geçen sene tümgeneralliÄŸe terfi edip, yıllarca uzak olduÄŸu ailesinden gene uzakta Şırnak’ta tümen komutanı oldu. Ve dünkü ÅŸehitler listesinde adı en baÅŸta yer aldı. Türk milleti çok büyük bir kahramanı kaybettin."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.