Sosyal Medya

Güncel

Yurda dönmeyen FETÖ'cüler vatandaşlıktan çıkarılacak

Yurt dışındaki FETÖ şüphelilerine “Yurda dön” çağrısı yapılacak. 3 ay içinde dönmeyenler vatandaşlıktan çıkarılacak.



15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından FETÖ’ye yönelik yargı sürecinde yurt dışındaki bazı şüpheliler ülkeye dönmedi, bazıları da yurt dışına kaçtı.

VATANDAÅžLIKTAN ATILACAKLAR

Ä°fadeleri alınamayan bu durumdaki şüpheliler ile ilgili 6 Ocak’ta 680 sayılı kanun hükmündeki kararnameyle (KHK) düzenleme yapıldı. KHK’da, Türk VatandaÅŸlığı Kanunu’nda yapılan deÄŸiÅŸikliklerle bu kiÅŸilerin vatandaÅŸlıktan çıkarılmalarının yolu açıldı.

KHK NE DÄ°YOR

KHK’ya göre, Türk Ceza Kanunu’nun “Devletin birliÄŸini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Anayasa’yı ihlal”, “CumhurbaÅŸkanı’na suikast ve fiili saldırı”, “Yasama organına karşı suç”, “Hükümete karşı suç”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyan”, “Silahlı örgüt” ve “Silah saÄŸlama” baÅŸlıklarındaki suçlar nedeniyle hakkında soruÅŸturma yürütülen Türk vatandaÅŸları yurt dışında ise mahkeme 1 ay içinde vatandaÅŸlıklarının kaybettirilmesi amacıyla isimlerini Adalet Bakanlığı’na bildirecek.

3 AY İÇİNDE DÖNMEYEN...

Habertürk'ten Volkan YanardaÄŸ'ın haberine göre Adalet Bakanlığı, bu isimlere Resmi Gazete üzerinden “Yurda dön” çaÄŸrısı yapacak. Buna raÄŸmen 3 ay içinde yurda dönmeyenler, bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaÅŸlığından çıkarılacak.

İLK ADIM FETO İÇİN

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mayıs’ta FETÖ davasının firari sanığı Fethullah Gülen’in vatandaÅŸlıktan çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na baÅŸvurdu. 680 sayılı KHK’daki düzenlemeye atıfta bulunan mahkeme, bakanlığa gönderdiÄŸi yazıda, “Yargılanması devam eden sanık Fethullah Gülen’in savunması alınamadığından ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığı halde bu sanığın yurt dışında bulunduÄŸu anlaşıldığından gereÄŸinin takdir ve ifası, KHK hükmü gereÄŸince Adalet Bakanlığı’na sunulmuÅŸtur.” ifadesini kullandı.

"ÜLKENİZDE SUÇ İŞLEMİŞSE ONU TAKİP EDEBİLİRSİNİZ"

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, iade süreciyle ilgili “VatandaÅŸlıktan çıkarmış olsanız bile bir birey sizin ülkenizde suç iÅŸlemiÅŸse onu talep edebilirsiniz. VatandaÅŸlıktan çıkardık ve aklandı diye bir ÅŸey söz konusu olamaz.” açıklamasını yaptı.

Ä°ADEYE ENGEL OLMAZ

Ceza Hukuku Profesörü Ersan Åžen’in konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmeleri şöyle oldu:

“Türkiye, siyasi içerikli suçlarda iade almakta zaten zorluk yaşıyor. Bu yol tercih edilirse iadenin yolu güçleÅŸir. Oradaki vatandaÅŸ, ‘Bakın beni zaten vatandaÅŸlıktan da çıkardılar. Dürüst yargılanmayacağım ortaya çıktı’ diyebilir. Ä°ade etmek istemeyen devlet de bunu söyleyebilir. Bu yüzden kendi ülkesinin vatandaÅŸlığını verebilir. Ben böyle bir yolun tercih edilmemesi gerektiÄŸini düşünüyorum. Ama vatandaÅŸlıktan çıkarma, otomatik olarak iade engeli de deÄŸildir. Türkiye’nin ABD ile AB ile Avrupa Ã¼lkeleriyle imzaladığı ikili iade anlaÅŸmaları var. Bunlar gereÄŸince iade etmeleri gerekir. Ancak idam düzenlemesi, OHAL’in devamı, kötü muamele iddiaları zaten iade etmeyen devletlerin elini güçlendirecektir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.