Sosyal Medya

Dünya

DEAŞ, Filipinler'de ikinci kenti ele geçirmeye hazırlanıyor

Filipinler'de Marawi kentinin büyük bölümünü ele geçiren terör örgütü DEAŞ 350 bin nüfuslu İligan kentinde de benzer bir hamleye hazırlanıyor. İngiliz The Guardian gazetesi, Marawi'den kaçan on binlerce sivilin arasında çok sayıda DEAŞ'lı bulunduğu ve söz konusu kenti ele geçirmek istediğini yazdı. DEAŞ'ın alan hâkimiyeti sağlamasından önce 200 bin nüfusa sahip olan Marawi'nin yüzde 90'ının göç ettiği belirtildi.



Marawi kentinde DEAÅž baÄŸlantılı Maute örgütü ile ordu birlikleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Yetkililer ikinci haftasına giren çatışmalarda çok sayıda sivilin evlerinden kaçarak komÅŸu Iligan kentine sığındığını belirtiyor. Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) Yönetici Sekreteri Laisa Alamia da 200 bin nüfuslu kentin yüzde 90’ının tahliye edildiÄŸini, kent içinde halen sivillerin bulunduÄŸunu aktardı.

DEAÅž baÄŸlantılı Maute örgütü, salı günü Marawi’yi kuÅŸatmıştı. Aralarında bir rahibin de bulunduÄŸu 11 kiÅŸiyi kaçıran militanlar, kentte katedrali, cezaevini ve iki okulu ateÅŸe vermiÅŸti. Maute’nin kente saldırması üzerine Rusya ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen Devlet BaÅŸkanı Rodrigo Duterte, Marawi’de 60 günlük sıkı yönetim ilan etmiÅŸti. 

ENDONEZYA DA ALARMDA

Öte yandan, Endonezya, Filipinler'in Mindanao eyaletine baÄŸlı Marawi kentinde devam eden DEAÅž operasyonları nedeniyle kara sularındaki güvenlik önlemlerini arttırdığını duyurdu. Ãœlkenin Güvenlik, Hukuk ve Siyasi Ä°ÅŸlerden Sorumlu Devlet Bakanı Wiranto, DEAÅž'ın Endonezya dahil birçok ülkede destekçisi olduÄŸunu belirterek, Filipinler'in DEAÅž'a karşı yürüttüğü operasyonlara destek verdiklerini kaydetti.  Endonezya ve Filipinler arasındaki bölgede görev yapan deniz devriyelerinin arttırılacağını ifade eden Wiranto, "Filipinler ordusunun DEAÅž'a karşı sürdürdüğü operasyonlar nedeniyle teröristlerin ülkemize sızmasını engellemek için sınırlardaki ekiplerimizi arttırıyoruz. Ãœlkemize DEAÅž üyelerinin sızmasını engellemek istiyoruz." dedi.

Wiranto, terör örgütü DEAŞ'a katılmak üzere ülkeyi terk eden 500'den fazla kişinin olduğunu bildirdi. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, DEAŞ bağlantılı Maute militanlarının Marawi kentinde kalkışması olduğu gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ve bölgede operasyonlar başlatmıştı. Operasyonların sürdüğü Marawi, Endonezya'nın Sulawesi Adası'nın 517 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.