Sosyal Medya

Güncel

Sela okunmasını engellemeye 12.5 yıl hapis cezası

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Sivas'ta sela okuyan imamı engellemeye çalışan sanıklara 12,5 yıl hapis cezası verildi.



Sivas'ın Gemerek Ä°lçesi'ne baÄŸlı Sızır Beldesi'ndeki merkez camisinin imamı Mustafa Ceylan, 15 Temmuz gecesi sala okumak için camiye gitti. Ä°mam Ceylan sela okumaya baÅŸladığında camiye giren Etem UlutaÅŸ, iddiaya göre buna engel oldu. Selanın yarım kalmasıyla birlikte olayı duyanlar da sokaÄŸa döküldü ve karşıt görüşlü iki grup arasında bir süre tartışma oldu.

Sela okunmasını engellemeye 12.5 yıl hapis cezası

Beldeyi karıştıran bu olay sonrası Sivas Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, 2'si tutuklu 9 sanık hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme ve bu suça yardım etme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, hakaret ve tehdit' suçlamalarıyla Sivas 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Ocak ayındaki ilk duruÅŸma sonrasında tutuklu Emre Kekeç, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sadece Etem UlutaÅŸ'ın tutuklu olarak yargılandığı davada 24 Mayıs'ta karar duruÅŸması yapıldı.

"BIÇAK KULLANDILAR"

DuruÅŸmaya tutuklu sanık Etem UlutaÅŸ ile Emre Kekeç dışındaki tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. 9 sanığın yargılandığı dava dosyası kapsamında sanıklar Etem UlutaÅŸ ve Emre Kekeç'in camiye girip sela okuyan imamı zorla bıçak kullanarak susturmaları eylemleri nedeniyle 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etmeye yardım etme' suçundan TCK'nın 39/2-c maddesi ve TCK'nın 309/1 maddesi uyarınca önce ağırlaÅŸtırılmış ömür boyu hapis cezası verdi.

2 SANIÄžA 12 YIL 6 AY HAPÄ°S CEZASI

Sanıkların eylemlerini yardım eden sıfatıyla gerçekleştirmiş olmaları nedeni ile TCK'nın 39/1 maddesi uyarınca sanıklar Etem Ulutaş ve Emre Kekeç'e ayra ayrı 12'şer yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verildi. Tutuksuz yargılanan ve duruşmaya katılmayan Emre Kekeç de karar sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aynı davada yargılanan diğer sanıklar Hacı Hasan Göksu, Hatem Göksu, Erdoğan Göksu, Abdullah Macit, Remzi Özbey, Osman Ceylan ve Mustafa Gülcemal ise beraat etti.

İMAMA 'FETÖ'CÜ DEMİŞTİ

DuruÅŸmanın sanıklarından Etem UlutaÅŸ, daha önce mahkemedeki ifadesinde "Darbe giriÅŸimini televizyondan öğrendim. Bu sırada kasabadan sela sesleri geliyordu. Ancak merkez camisinde sela okunmuyordu. Dışarı çıkıp camiye doÄŸru yürümeye baÅŸladım. Merkez camisinde sela okunmaya baÅŸlayınca camiye girdim ve FETÖ'cü olarak bildiÄŸim Mustafa hocaya sela okumaması gerektiÄŸini söyledim. FETÖ/PDY'yi kasabamıza musallat eden kiÅŸinin onun olduÄŸunu belirttim. Caminin ayakkabılık bölümüne girdim. Bu sırada 5-6 kiÅŸi tarafından dışarı çıkarıldım. Ama caminin içine ayakkabı ile girmiÅŸ deÄŸilim." dedi.

Sela okunmasını engellemeye 12.5 yıl hapis cezası

Mahkemede ifadesi alınan Sızır Merkez Cami imamı Mustafa Ceylan ise camilerin ışığının yanması ve sela okunmasıyla ilgili televizyonda altyazı geçmesi üzerine camiye gittiÄŸini belirterek, sela okumaya baÅŸladığı sırada daha önceden tanımadığı Etem UlutaÅŸ'ın camiye bağırarak geldiÄŸini kaydederek, "Etem caminin kapısından hızlıca girdi, 'Sen sela veremezsin, kimin selasını veriyorsun' diye bağırmaya baÅŸladı. Ardından vatandaÅŸlar camiye girip Etem'i dışarı çıkardı. Camide arbede olunca selayı yarıda bıraktım." diyerek sanıklardan ÅŸikayetçi olmadığını ifade etmiÅŸti. Kararın ardından sanık avukatlarının istinaf mahkemesine itirazda bulunacakları öğrenildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.