Sosyal Medya

Güncel

'Vurduk yine vururuz'

Erdoğan, Beyaz Saray’da Trump’a açıkça deklare etti: PKK/PYD’den Türkiye’ye herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ABD BaÅŸkanı Trump ile yaptığı görüşmede Washington’un Rakka operasyonu konusunda karar vermiÅŸ olduklarını gördüklerini belirterek “Mevcut durumda, kesinlikle sizlerle beraber olamayız. Rakka’da terör örgütüyle iÅŸbirliÄŸinizi saÄŸlıklı bulmuyoruz” dediÄŸini söyledi. ErdoÄŸan sözlerine “Kendilerine ÅŸunu da açıkça ifade ettik: YPG ve PYD’den Türkiye’ye olabilecek herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Bunu da açıkça söyledik” dedi. 

‘DÃœRÃœST OL CANIMI YE’ 

ErdoÄŸan Beyaz Saray’da ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile yaptığı tarihi görüşmesinden sonra Türkiye’nin Washington BüyükelçiliÄŸi’nde ziyaretini takip eden gazetecilere açıklamalarda bulundu. ErdoÄŸan, Trump ile görüşmelerinin baÅŸbaÅŸa ve çalışma yemeÄŸi ÅŸeklinde 2 saat 45 dakika sürdüğü bilgisini vererek ÅŸunları söyledi: “Ama maalesef bazı medya organlarının “görüşme kısa sürdü” gibi nahoÅŸ bir yaklaşım peÅŸinde olduklarını da gördük. Sonra, gerçeÄŸin çarpıtılması karşısında tavır göstermemize de kızıyorlar. ‘Sen dürüst ol canımı ye’ ama sen dürüst olmazsan kusura bakma. O zaman tavrı her zaman görürsün. Bizler çatladı kapı mahallesinin muhtarı deÄŸiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaÅŸkanıyız, ülkemizi temsilen burada bulunuyoruz.”

HER KONUYU ELE ALDIK 

Trump ile bölgedeki geliÅŸmeler de dahil tüm konuları ele aldıklarkını anlatan ErdoÄŸan “Ä°ki ülke münasebetlerini masaya yatırdık. Gerek PKK YPG gerek FETÖ tüm bu meseleleri ele aldık” dedi. Trump’ın dile getirdiÄŸi “GeleceÄŸe yönelik sizlerle iyi iÅŸler yapacağız. Bu konuda kararlılığımız var” ifadesini önemsediÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan ÅŸunları kaydetti:

“Suriye’deki Irak’taki konulara gelince, ABD, Rakka konusunda kararını vermiÅŸ durumda. Bizim de kendilerine söylediÄŸimiz ÅŸey ÅŸu: Mevcut durumda, böyle bir yaklaşımı benimseyemeyiz, kesinlikle sizlerle beraber olamayız. Rakka’da terör örgütüyle iÅŸbirliÄŸinizi saÄŸlıklı bulmuyoruz. Kendilerine ÅŸunu da açıkça ifade ettik: YPG ve PYD’den Türkiye’ye olabilecek herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Bunu da açıkça söyledik.

Nitekim biz Rai’de zaten bunları yaptık, Cerablus’ta yaptık El Bab’da yaptık. Türkiye ne yapabileceÄŸini ortaya koydu. ‘Bırakın terör örgütlerini, gelin terörle mücadeleyi beraber yapalım’ dedik. Maalesef buna yanaÅŸmadılar. ‘Münbiç’i boÅŸalttık’ dediler ama böyle bir ÅŸey olmadı. Nitekim hala oradalar. Mümbiç’te Rakka’da da DEAÅž’ı bitirdiÄŸiniz zaman oralara kim yerleÅŸecek?

GÃœVENLÄ° HAT... 

Oraların yerli halkı kim? Araplar. Peki oraları siz Kürtler’le mi dolduracak mısınız? O zaman Araplar’la Kürtleri vuruÅŸturacaksınız demektir. Temenni ederim ki gerek Münbiç gerek Rakka’da terörle mücadele isabetli bir adımla tamamlansın. Türkiye olarak biz de kendi sorumluluk alanımızda terörle mücadele için gerekenleri yapacağız. Terör örgütlerine içeride de dışarıda da nefes aldırmayacağız. Bir kuÅŸak oluÅŸturulmasına müsade etmeyeceÄŸiz. Kararlılığımızı sürdüreceÄŸiz. 

Ayrıca ekonomik konuları, FETÖ ile ilgili süreci konuÅŸtuk. Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte gerek arkadaÅŸlarımızla gerekse güvenli hattan bizzat kendisiyle konuÅŸma suretiyle temasta olmak konusunda mutabık kaldık.”

O ZAMAN BAÅžIMIZIN Ã‡ARESÄ°NE BAKARIZ

- Trump ile 3 kez telefonla görüştünüz. Nasıl bir izlenim edindiniz ilk görüşmede? Candan mı, diplomat mı, işadamı mı?

Bildiğiniz gibi diplomasiden gelen birisi değil. İş dünyasından gelen bir insan olması hasebiyle pratik bir havası var. Ben kararlı bir havada gördüm kendisini. Görebildiğim kadarıyla düşündüklerini söylemekten çekinmeyen ve de net bir insan.

- YPG ile ABD’nin ortak adımları sürdürecek olması... YPG ile ilgili Amerikan tarafı size bir güvence verdi mi? Bu konuda bir garanti aldık mı?

Güvence verme hususu baÅŸtan beri dile getirdikleri bir ÅŸey. Önemli olan, fiiliyatta neler olacağına bakmamızdır. Afganistan’da ve Irak’ta yaÅŸanan olumsuzları gördük. Benzer olumsuzların tekrarlanmasını arzu etmeyiz. 

- Daha önceki bir açıklamanızda müttefikliÄŸin gereÄŸi yerine getirilmezse kendi göbeÄŸimizi kesmek durumunda kalabileceÄŸimize iÅŸaret etmiÅŸtiniz. 

Bizim tavrımız net: O koridorda ülkemize yönelik bir tehdit olursa buna müsade edemeyiz.  

- Söyledikleriniz bir ihtiyat payı içeriyor gördüğümüz kadarıyla. Yaptıklarıyla söyledikleri birbirini tutmazsa, verdikleri güvenceler hayata geçmezse nasıl hareket edeceğiz?

Yine aynı şeyi söyleyeceğim. Sözler yerine getirilmezse o anda başımızın çaresine bakarız. Yetkili birimlerimizle konuşup gerekli adım atarız. Ama bunların neler olacağını şimdiden söylemek doğru olmaz.

 

BAÅžKANLARIN TWITTER JESTLEÅžMESÄ°!  

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile ABD BaÅŸkanı Trump,  görüşmenin ardından Twitter’da karşılıklı mesajlaÅŸtılar.  Trump görüşmeden sonra “Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı Beyaz Saray’da ağırlamak büyük onurdu” ÅŸeklinde tweet attı. ​ErdoÄŸan ise “KonukseverliÄŸiniz için teÅŸekkürler. Ä°nanıyorum ki bugünkü toplantı uzun süreli ittifakımızı ve stratejik iÅŸbirliÄŸimizi güçlendirecek” yanıtını verdi.

 

TRUMP’A KENDÄ° ZIRHLISIYLA GÄ°TTÄ° 

CumhurbaÅžkanı ErdoÄŸan, ABD BaÅŸkanı Trump ile görüşmek için Beyaz Saray’a giderken, Türkiye’den getirilen Mercedes marka zırhlı makam aracını kullandı. ErdoÄŸan, bir önceki Beyaz Saray ziyaretinde BaÅŸkan Obama ile görüşmek için Beyaz Saray’a giderken ABD tarafının tahsis edilen Cadillac marka zırhlı makam aracını kullanmıştı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 2016’da BM Zirvesi için gittiÄŸi New York’ta da Türkiye’den getirilen zırhlı makam aracını kullanmıştı. 

TÃœRKÄ°YE ARAZÄ°DE MUTLAKA OLACAK 

-  Trump ile tam mutabakat halinde olduÄŸunuz, geliÅŸtirmeyi düşündüğünüz konular neler?

Ä°kili iliÅŸkileri daha ileri bir noktaya taşıma, ekonomik iliÅŸkileri güçlendirme konularında kararlıyız. Ben Suriye konusunda kapımızı çalacaklarına da inanıyorum. Åžu an Rakka’yı kuÅŸatmışlar. Neler olacağını göreceÄŸiz. Ama bölgede Türkiye arazide mutlaka olacak. Suriye’de de Irak’ta da olacak. Karar mercii olarak da Türkiye iÅŸin dışında tutulamaz. Zaten önümüzde NATO zirvesi var. Burada da terör önemli bir gündem maddesi. Bu konular orada da gündeme gelecek. 

RUS LÄ°DER PUTÄ°N’E CEVAP

-Putin Kürtlerle çalışmayı sürdüreceÄŸiz. Ancak silah vermeyi düşünmüyoruz. Türkiye’nin endiÅŸelenmesini gerektirecek bir durum yok dedi. Siz pekçok kez Putin ile bir araya gelip bu konudaki risk, tehlike ve hassasiyetleri paylaÅŸmıştınız?  Mesele Kürtlerle çalışıp çalışmamak deÄŸil. Önemli olan terör örgütüyle iliÅŸki içerisinde olunmamasıdır. Muhataplarımıza “Bunlara silah veriyorsunuz. Elimizde belgeler var. Füzelerin fotoları var” diyoruz. Kabul etmiyorlar. Biz de bunları önlerine koymaya devam edeceÄŸiz. 

FBI’IN FETÖ KOMÄ°TESÄ° KURMASINI ÖNERDÄ°K... 

- FETÖ meselesinde ABD’de bir tavır deÄŸiÅŸikliÄŸi gördünüz mü? Ä°adesi veya sınırdışı edilmesi söz konusu olabilecek mi? En azından 15 Temmuz ve FETÖ iliÅŸkisi konusunda ikna olmuÅŸ gözüküyor mu? 

Trump’ın daha farklı bir havası var. Obama’dan farklı görünüyor. Belli ki onun da zihninde bazı soru iÅŸaretleri oluÅŸmuÅŸ durumda. Görüşmemizde onlar da Ä°zmir’de tutuklu bulunan Amerikalı Protestan din adamı Andrew Brunson’u gündeme getirdiler. Kendilerine bu kiÅŸinin FETÖ yapılanmasıyla iltisaklı olmasından dolayı yargılanmakta olduÄŸunu belirttik. Ä°lgili bakanlıkların tüm bu konularla ilgili olarak karşılıklı çalışmaları hususunda mutabık kaldık. FETÖ meselesinde Amerikan yönetiminden FBI’ın özel bir soruÅŸturma komitesi oluÅŸturmasını, çalışma grubu kurmasını talep ettik. 

- Peki onlar bu öneriye nasıl baktılar?

Kayıtlara aldılar. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.