Güncel
'Türkiye'de insan ticareti cezası Avrupa'dan daha ağır'
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı 'İnsan ticaretiyle ilgili Türkiye'de diğer Avrupa ülkelerindeki düzenlemelere göre daha ağır bir ceza öngörülmüştür' dedi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da "İnsan Ticaretiyle Mücadele Aşama 2" projesi kapsamında Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından "İnsan Ticareti Suçuyla Mücadelede Medyanın Rolü" konulu çalıştay düzenlendi. Türkiye'yi temsilen çalıştaya katılan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Rıfat Sagut, insan ticaretiyle ilgili Türkiye'de gelinen noktayı AA muhabirine değerlendirdi.
Modern kölelik olarak tanımlanan insan ticareti suçunun Türk Ceza Kanunu'nun 80. Maddesi ile düzenlendiğine işaret eden Sagut, öngörülen ceza miktarının 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası olduğunu vurguladı. "İnsan ticaretiyle ilgili Türkiye'de diğer Avrupa ülkelerindeki düzenlemelere göre daha ağır bir ceza öngörülmüştür" diyen Sagut, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi Başkanlığının çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesi'nin 2016'da TBMM'de kabul edildiğini de hatırlatan Sagut, şöyle devam etti:
"Türk hukuk sisteminde konsey sözleşmesine uygun düzenlemeler yapılması gerekmekte ve bu konudaki çalışmalar devam etmektedir. Mevzuat anlamında hukuk sisteminin yeterli olduğunu düşünüyorum. Yalnız uygulamada farkındalığın artırılması için kolluk eğitimleri ile barolar ve STKlarla ilgili toplantıların ve seminerlerin yapılması gerekmektedir."
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan ise etkinliğin ilgiyi soruna çekme ve ülkeler arasındaki bilgi paylaşımı açısından faydalı olduğunu söyledi. İnsan ticareti konusunda çalıştaya katılan her ülkenin benzer sorunlar yaşadığını görme imkanı bulduklarını ifade eden İrvan, "İnsan ticaretinin haberleştirilmesi konusunda sadece Türk medyasında değil diğer ülkelerde de benzer sorunlar var. Gazetecilerin eğitimi noktasında bir ilerleme kaydedilmesi gerekiyor" dedi.
Kötü haberciliği eleştirirken, iyi haberciliğin ise ödüllendirilmediğinin altını çizen Prof. Dr. İrvan, "İyi çalışmaların da ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesi lazım" dedi.
Gazetecilerin tek ilgi konusunun insan ticareti olmadığını, her gün farklı konularda haberler yaptıklarını da belirten İrvan, "Gazetecilerden uzman olmasını bekleyemeyiz ama doğru uzmanlarla konuşmasını, sorunları doğru teşhis etmesini bekleyebiliriz" diye konuştu.
İrvan, bunun için gazetecileri eğitici materyaller hazırlanması gerektiğini söyledi.
Çalıştaya Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Moldova ve Pakistan'dan da temsilciler katılıyor.
Henüz yorum yapılmamış.