Sosyal Medya

Güncel

'ABD kasabadaki tek parti deÄŸil'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pekin'de gerçekleşen foruma katılması ve Türkiye-Çin ilişkilerinin stratejik bir işbirliğine evrilmeye başlaması ABD basınında geniş yer buldu. Washington Post gazetesi, Batının son dönemdeki tavrı nedeniyle Türkiye'nin Asya'ya yönelebileceğini yazdı. Gazete Trump'ın tavrını eleştirdiği yazıda, 'ABD artık kasabadaki tek parti olmayabilir ve Erdoğan gibi dünya liderleri bunu biliyor' ifadelerini kullandı.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Pekin’i ziyareti ve ardından Washington’a geçmesi yeni bir dengenin de habercisi. Son dönemde yükseliÅŸe geçen ve güçlü bir ekonomiye sahip olan Çin, Asya’da gerçekleÅŸtirdiÄŸi projelerle dünya ticaretinde de etkin olmayı hedefliyor. Bu çerçevede kısa ismi ile ‘KuÅŸak ve Yol Projesi’ olarak bilinen ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın da ‘Yeni Ä°pek Yolu’ olarak nitelendirdiÄŸi Çin’in projesi Asya ve Avrupa arasındaki ticaret koridorunu da yeniden belirleyecek nitelikte. Yaklaşık 79 milyar dolarlık hacme sahip olan proje kapsamında Çin ile Avrupa ve bölge ülkeleri arasında ticaretin geliÅŸtirilmesi hedefleniyor.

Çin’in söz konusu projesine en büyük destek ise Türkiye’den geliyor. 13 Mayıs’ta Çin’de gerçekleÅŸen ‘KuÅŸak ve Yol Forumu’na katılan CumhurbaÅŸkanı, projenin geleceÄŸe damga vuracağını söyledi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Çin ziyareti ve KuÅŸak ve Yol projesine verdiÄŸi destek ABD basınında da geniÅŸ yankı uyandırdı.

'Çin, ABD'nin boşluğunu dolduruyor'

Washington Post gazetesi CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın katıldığı foruma dikkat çekerken, ErdoÄŸan, Putin ve Åži Jinping’in görüşmesine yer veriyor. Gazete bu üç liderin katıldığı zirveye ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın katılmadığı temsilci olarak ise Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve Çin uzmanı Matthew Pottinger’in katıldığını yazıyor. Gazete Çin’in yeni proje ile yeni bir strateji geliÅŸtirmeye çalıştığına dikkati çekiyor. Gazeteye göre, Çin, Washington tarafından boÅŸaltılan alanları doldurmaya çalışıyor. Gazeteye konuÅŸan Tom Miller, “Åži Jinping, ABD’nin TTP’den çekilmesiyle oluÅŸan boÅŸluÄŸa atılmaya çalışıyor” diyor.

Türkiye-Çin ekonomik ilişkileri gelişiyor

Gazete, Türkiye’nin de Çin ile ekonomik ve siyasi iliÅŸkilerini güçlendirmeye çalıştığını vurguluyor. Gazete, “Zirveden önce dahi Türkiye’nin Çin ile ekonomik iliÅŸkileri zaten büyüyordu. OrtadoÄŸu Enstitüsü'nün verilerine göre AK Parti’nin iktidara geldiÄŸi 2002 yılında Türkiye ile Çin arasındaki ticaret yılda sadece 1 milyar dolardı. Bu rakam ÅŸimdi 27 milyar dolar. Çinli firmalar Türkiye’deki hızlı demiryolu ağını inÅŸa etmeye yardımcı olmaya çalışıyor” diyor.

Batının tavrı Türkiye'nin bakışını etkiledi

Gazete Ankara ile Pekin arasındaki iliÅŸkilerin geliÅŸiminin NATO üyesi olan ve AB üyeliÄŸi yolunda devam eden umutları nasıl etkileyebileceÄŸinin ise net olmadığını belirtiyor. Gazete, Türkiye’nin Batılı ülkelerin dışındaki ülkelerle iliÅŸkilerini geliÅŸtirmeye çalıştığını söylüyor. 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ve Suriye’deki çatışmaların Ankara’nın Batılı ülkelerle iliÅŸkilerini olumsuz etkilediÄŸini belirten gazete, Türkiye’nin Trump döneminde yeni bir baÅŸlangıç umduÄŸunu ancak Washington’ın ÅŸimdiye kadar terör örgütü PKK/PYD’den desteÄŸini geri çekmediÄŸini belirtiyor.

Tüm bunların Çin ile iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesini Türkiye için önemli hale getirdiÄŸini belirten gazete, Pekin’in Türkiye’nin Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü’ne üyeliÄŸini ele almaya hazır olduÄŸunu belirtiyor. Bunun Rusya, Çin ve Türkiye arasında stratejik bir blok oluÅŸturma çabası olabileceÄŸinin belirtildiÄŸini vurguluyor.

ABD artık kasabada yalnız değil

Türkiye'nin Çin ile terörle mücadele konusundaki iÅŸbirliÄŸini derinleÅŸtirilmesi için bir çerçeve üzerinde anlaÅŸmaya vardığını belirten gazete, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ‘KuÅŸak ve Yol GiriÅŸimini’ ‘terör neredeyse imha edecek bir giriÅŸim olacak’ diye nitelendirdiÄŸini ifade ediyor. Gazete, Trump’ın dış politika çeliÅŸkilerinin Türkiye’nin Çin ile iliÅŸkilerini etkileyeceÄŸini belirtiyor ve “ABD artık kasabadaki tek parti olmayabilir ve ErdoÄŸan gibi dünya liderleri bunu biliyor” diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.