Sosyal Medya

Dünya

FETÖ, Avrupa'da Türk toplumundan uzaklaşıyor

FETÖ mensupları, gelen tepkiler üzerine Türklerin yoğun yaşadığı mahallelerde binaları ya satışa çıkarıyor ya da binalara gizlice giriyor.



Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından kendilerine yönelik tepki ve sözde eÄŸitim kurumlarına olan ilgisizlik nedeni ile Avrupa'da Türk ve Müslüman toplumdan uzaklaÅŸma politikası izlemeye baÅŸladı.  

Ãœyeleri ve destekçilerinin çoÄŸu Türk olan FETÖ'nün Türkiye'ye ve Avrupa'daki Türk toplumuna yabancılaÅŸması son aylarda arttı. Destek görmek bir yana her yerde tepkiyle karşılanan örgüt, kendisi ile özdeÅŸleÅŸen en önemli yayın organı olan Zaman ismini tamamen sildi. FETÖ son olarak mayıs ayı başında Hollanda'daki Zaman Vandaag'ı kapatıp, Kanttekening adında yeni bir gazete kurdu. Yeni gazetenin duyurusunda "yeni bir rota, görünüm ve isimle daha ziyade Hollanda toplumuna yönelik" bir yayın yapacakları belirtildi. 

Yeni gazetenin ilk sayısında ise, Türk asıllı Hollanda milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ü hedefe alan bir yazı yayımlandı. Gazetenin yöneticiliÄŸini ise, geçen sene Hollanda medyasına verdiÄŸi bir röportajında "Müslümanlar güçlenmemeli, Müslümanlar güçlenirse gücü idare edemezler ve kötüye kullanırlar; Müslümanların parası var ama beyni yok. Güçlendikçe, tehlikelileÅŸirler." diyen Mehmet Cerit yapıyor. 

Rotterdam'daki Merkez Enstitüsü (Instituut Het Centrum) dershanesi de Türklerin öğrencileri dershaneden alması sonucunda kapandı. Dershane, Hollanda basınında yapıya ait olduÄŸu belirtilen Cosmicus Okulunun binasına taşınmak zorunda kaldı. 

BELÇİKA'DAKİ BİNA SATILIĞA ÇIKARILDI

Hollanda'daki bu adımı, Belçika'daki bir binanın elden çıkarılması girişimi takip etti. Flamanca yayın yapan Het Belang Van Limburg gazetesine göre, yapı ile bağlantılı Vuslat Derneğinin Beringen kentinde faaliyet gösterdiği bina satışa çıkarıldı. Kentteki Türklerin yoğunlukla yaşadığı Koolmijnlaan Caddesi üzerinde bulunan ve beyaz bina olarak bilinen yapıdan taşınılması, örgütün Türklerden uzaklaşmasının başka bir örneğini oluşturuyor. Gazetenin haberinde, darbe girişimi gecesi camları kırılan ve duvarlarına FETÖ karşıtı ifadeler yazılan binada, 15 Temmuz sonrası hiçbir etkinlik düzenlenmediği belirtildi.

BRÃœKSEL'DEKÄ° BÄ°NAYA GÄ°ZLÄ° GÄ°RÄ°LÄ°YOR

De Morgen gazetesinin yapının çatı kuruluşu olarak gösterdiği FEDACTIO'nun başkent Brüksel'deki Türk mahallesine yakın binası da eskiye oranla daha sakin olduğu belirtiliyor. Civarda yaşayan Türkler, tepkiden çekinildiği için FEDACTIO binasına artık ön kapıdan girilmediğini, burada yapılan toplantıların ve katılımcıların sayısının oldukça azaldığını gözlemlediklerini söyledi.

ARTIK TÃœRK OKULU DEMÄ°YORLAR

Örgüt  Bosna Hersek'te de benzer uygulamalar içinde. Daha önce kendilerini "Türk kolejleri" veya "Türk okulları" olarak pazarlayan örgüte baÄŸlı eÄŸitim kurumu, özellikle darbe giriÅŸiminin ardından Türkiye ile bağını keserek, kendilerini "Bosna Hersek yasalarına göre kurulmuÅŸ yerel okullar" olarak gösterme çabasına giriÅŸti.

Okulun yine örgütle baÄŸlantılı olduÄŸu deÄŸerlendirilen sözde bir Amerikan ÅŸirketine satışının ardından, baÅŸkent Saraybosna'daki kampüslerinde ABD bayrağının dalgalanmaya baÅŸladığı görüldü. 

FETÖ'nün Bosna Hersek'teki uzantılarında da kan kaybı sürüyor. Örgütün uzantısı olduğu bilinen Fidan Tur'un başkent Saraybosna'da uzun yıllar kiralık olarak kullandığı ofis bir süre önce boşaltıldı. Öte yandan, yine Saraybosna'nın Vraca semtindeki kiralık okul binası da terk edildi. Buraya, Türkiye'nin de desteklediği Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı'na (SEDEF) ait ilköğretim okulu taşındı.

Ä°sviçre'de FETÖ'nün Türklerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı Basel kentindeki dershanesi olan Elite Egitim Merkezi (Elite Bildungszentrum) de, kapanan diÄŸer bir kuruluÅŸ oldu. 

"BATI AVRUPALI KİMLİĞİNİ SEÇERİM"

Örgütün Tüklerden hatta Müslümanlardan uzaklaÅŸmasının yeni bir unsur olmadığı ifade ediliyor. Konu, örgüt ile baÄŸlantılı Diyalog Platformunun ÅŸubat ayında  düzenlediÄŸi "Gülen Hareketinin Avrupa'daki geleceÄŸi" konulu söyleÅŸide de gündeme geldi. SöyleÅŸide Türk toplumunun Avrupa'daki FETÖ'cülere tepki göstermesi karşısında ne yapılabileceÄŸi yönündeki bir soru üzerine katılımcılardan Prof. Johan Leman, "EÄŸer ErdoÄŸan yanlısı ve karşıtı diye iki grup varsa ve ortası yoksa -siz karşısınız- o halde ben Batı Avrupalı kimliÄŸini seçerim." ÅŸeklinde görüş bildirdi.

Prof. Thijil Sunier ise, "Türkiye'nin Avrupa'daki Türk toplumu üzerindeki etkisinin çaresi, ilacı hep beraber Avrupalı olmak. Kökeninizi ve tarihinizi unutun demiyorum. Ama oradan (Türkiye) ziyade burada (Avrupa) bir ÅŸeyler inÅŸa edin." diye konuÅŸtu. 

AVRUPA, DİYALOG SÖYLEMİNE İNANMIYOR

Ancak örgütün Avrupalılara yakınlaşma ve Türklere yabancılaşma çabalarına rağmen Avrupa istihbaratı, FETÖ'yü dinler ve kültürler arası diyalog söyleminde samimi bulmuyor. AB'nin istihbarat biriminin (INTCEN) sene başında İngiliz basınına sızan raporunda, FETÖ'nün, kullandığı "görünürdeki diyalog diline" karşın aslında "aşırı derecede Musevi ve Hristiyan karşıtı" olduğu belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.