Sosyal Medya

Güncel

Nokta konulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyaretinin bir milat olacağını söyledi. Erdoğan, “Sayın Trump’la yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil, nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli” dedi. ABD’nin Suriye PKK’sına silah yardımını ilişkilere ters düşen gelişmeler olarak niteledi: ABD’yi terör örgütünü yanına yakıştıramıyoruz.



CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne hareketi öncesinde, EsenboÄŸa Havalimanı’nda hem Çin hem ABD gezilerine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. ErdoÄŸan, özellikle ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmeye iliÅŸkin önemli mesajlar verdi:
 
Çin ziyareti ülkemizin stratejik konumunu öne çıkaracak. Türkiye’nin gerçek bir kavÅŸak olduÄŸu bir kez daha tescil edilecek. Çin ziyaretimden sonra Washington’a gideceÄŸim. ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile önemli konuları, geliÅŸmeleri deÄŸerlendirme fırsatımız olacak. Terörle mücadele, Suriye, FETÖ konularını görüşeceÄŸiz. Öncü bir ekibi ABD’ye göndermiÅŸtik. Bazı ön görüşmeleri gerçekleÅŸtirdiler. Heyet döndü. Åžimdi de biz en üst düzeyde sayın Trump’la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde deÄŸil nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli.
 
ABD GEÇİŞ SÜRECİ YAŞIYOR
 
Daha önce de söyledim, ÅŸu ana kadar yazılı, görsel medyada yer alan bütün ifadeleri, yaklaşımları çok da önemsemiyorum. Niye derseniz? Çünkü ÅŸu anda Amerika hala bir geçiÅŸ sürecini yaşıyor, bunu görüyoruz. Bu geçiÅŸ sürecini yaÅŸaması sebebiyle de bizim burada çok daha dikkatli, çok daha hassas olmamız gerekir. Bizim bütün temennimiz, ÅŸu anda ABD’den, daha önceden gelen bazı iÅŸlemler var. Ä°ÅŸte bunlar YPG’ye verilen silah destekleri. Bunlar ağır silahlar, sıradan silahlar deÄŸil. Bunların bütün belgeleri elde, bunu kendileri de kabul ediyor. Bu tabii bizim ABD ile stratejik iliÅŸkilerimize, stratejik mutabakatımıza ters düşen geliÅŸmeler. Biz tabii bunların olmasını arzu etmeyiz, bunları ifade edeceÄŸiz, bunları görüşeceÄŸiz. Çünkü hep söyledim, yine söylüyorum: bir terör örgütü hedefe koyularak onu bir baÅŸka terör örgütüyle yok etme politikası, bana göre ideal bir siyaset anlayışı deÄŸil.
 
YAKIÅžTIRAMIYORUZ
 
Biz ne diyoruz: bölgede DEAÅž ile mücadeleyi ÅŸu anda en üst düzeyde veren biziz. Türkiye’den baÅŸka DEAÅž ile bu denli mücadele veren var mı? Türkiye olarak biz içeride ve dışarıda bu iÅŸin icraatını yaptık. Bu bölgede ne Amerika’ya tehdit var ne Rusya’ya tehdit var; tehdit bize, tehdit o ülkenin kendi insanlarına. EÄŸer bir iyilik yapacaklarsa ÅŸu anda biz, ABD ile NATO’da beraberiz. Bu bölgede çok daha farklı adımları bizimle atmalı. Asla biz terör örgütünü Amerika’nın yanına veya Amerika’yı terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz. Bunu doÄŸru da bulmuyoruz. Rusya’ya da yakıştıramıyoruz.
 
ZÄ°YARET KIRILMA NOKTASI
 
Rusya’nın da terör örgütleriyle birlikte hareket edeceÄŸine inanmıyorum. Bu ziyaretimizde ben bunların büyük ölçüde inÅŸallah hallolacağına inanıyorum ve ÅŸu ana kadar gelen bütün bilgileri adeta dedikodu mesabesinde görmek istiyorum. Bunun altını çiziyorum, öyle görmek istiyorum ve bu ziyaretin de bu noktada inÅŸallah bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum.
 
Türkiye gerçek bir kavşaktır
 
ErdoÄŸan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne ziyaretinin, Türkiye’nin KuÅŸak ve Yol Projesi’ndeki stratejik konumunu öne çıkaracağını belirtti. 14-15 Mayıs’ta düzenlenecek KuÅŸak ve Yol Forumu’nun üst düzey katılımın çok yoÄŸun olduÄŸu bir zirve olacağını vurgulayan ErdoÄŸan, “Ayrıca, Asya ile Avrupa arasında tarih boyunca oynadığımız coÄŸrafi ve kültürel köprü olmamız noktasındaki rolümüz ciddi anlamda burada bir vurgu yapmak suretiyle önem arzedecektir. Türkiye’nin gerçek bir kavÅŸak noktası olduÄŸu bu vesileyle bir kez daha tescil edilecektir” dedi.
 
 
Aklına ihtiyacımız yok
 
Bir gazetecinin, ana muhalefetin ABD ziyaretini ertelemesine iliÅŸkin açıklamalarını hatırlatması üzerine ErdoÄŸan, “Bu tür ifadeyi kullanmışlarsa, ben o ifade üzerinden kullanayım. Önce bunların siyaset öğrenmesi lazım. Siyaseti bilmeyenlere bu ÅŸekilde cevap vermenin de hiç bir anlamı yok. Biz neyi, ne zaman, nasıl gözden geçireceÄŸimizi çok iyi biliriz. Bunun için de ana muhalefetin aklına ihtiyacımız yok. Onlar kendi akıllarını kendilerine saklasın. Biz her ÅŸeyimizin istiÅŸaresini en geniÅŸ anlamda, en derin anlamda yaparız. Yolumuza da o ÅŸekilde devam ederiz. Bu bir defa, dünyadaki geliÅŸmelerden ne kadar uzak olduklarının da bir alamet-i farikasıdır” dedi.
FETÖ’nün kuluçka yuvasıolmasın
 
ErdoÄŸan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade konusunun da mutlaka gündeme getirileceÄŸini vurgulayarak, “Ben Sayın Trump’la bunları etraflıca tabii ki görüşeceÄŸim. Burada yine hazırladığımız bazı bilgi, belgeler var. Onları kendilerine takdim edeceÄŸiz. Fakat Sayın Trump’ın burada iradesini tabii çok önemsiyorum. O iÅŸi sonuna kadar kovalayacağız. Bana göre Amerika BirleÅŸik Devletleri, FETÖ’nün adeta bir kuluçka yuvası haline gelmemeli. Biliyorsunuz, kaçanların adeta gittiÄŸi, barındığı bir yer konumunda. Avrupa’da da Almanya, birinci derecede onların barındığı yer halinde. Zaten kendisinin ifadesi var, ‘Dünyada 170 ülkede bizim faaliyetlerimiz var’ diyor. O tabii iÅŸin iyi niyetle ambalajlanmış ÅŸekli. Onların arkasında nelerin yattığını bu ülkede 15 Temmuz’u yaÅŸayanlar gayet iyi biliyor” dedi.
 
Yeni bir milat
 
ErdoÄŸan, “Amerika kamuoyunda özellikle PKK ile mücadele konusunda bundan sonraki süreçte Türkiye ile daha yakın iÅŸ birliÄŸine yönelik açıklamalar geldi. Yapılan bu güvence açıklamaları Türkiye'yi tatmin ve ikna edici noktada mıdır?” ÅŸeklindeki soru üzerine, “Ben bu ziyaretimi Türkiye-Amerika iliÅŸkilerinde yeni bir milat görüyorum. Åžu ana kadar gelen bilgilerin içerisinde bizi tatmin eden bilgiler olduÄŸu gibi, yeterli bilgiler olmadığını da maalesef yaÅŸayarak gördük. Bu bakımdan bu ziyaret yeni milat olacaktır inÅŸallah. Bundan sonra bunları deÄŸerlendirmek çok daha gerçekçi, rahat olacaktır” dedi.
 
Bunlarınki zırvalama
 
Brüksel belediye baÅŸkanının açıklamaları hatırlatılan ErdoÄŸan, “Brüksel Belediye BaÅŸkanı, NATO’nun bir mensubu deÄŸil. NATO adına konuÅŸacak birisi de deÄŸil. O kendi iÅŸine baksın. Bıraksın da bu iÅŸleri, üst düzeydeki Belçika’nın NATO’daki temsilini üstlenen kiÅŸiler konuÅŸsun. Ben, NATO’daki yapılacak bir zirveye katılacağım. Olay budur. Gücü ÅŸuna yetiyorsa ‘Ben, NATO zirvesine de ErdoÄŸan’ı sokmam’ diyorsa, buna gücü Belçika yetkililerinin yetiyorsa, çıksınlar bunu açıklasınlar. Ben zirveye gidiyorum, zırvaya deÄŸil. Dolayısıyla da atacağımız adımın nerelere tekabül edeceÄŸini de gayet iyi biliriz. Bunlarınki zırvalama, baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.