Sosyal Medya

Güncel

Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti-Hakan Albayrak

Dün, Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99’uncu yıldönümüydü. Bu vesile ile Abdulmecid Çermoy ve arkadaşlarına Cenab-ı Hak’tan ganî ganî rahmet diliyor, yedi yıldızlı bayrak ve Kafkas İslam Ordusu sancağı altında yiğitçe savaşıp şehit düşen kahramanlarımızı selamlıyorum.



Ä°stanbul, 11 Mayıs 1918. Kuzey Kafkasya’dan misafirler var. Ağır misafirler. Dağıstan halklarını, Çeçenleri, Adığeleri, Karaçayları, Balkarları, Abhazları, Osetleri temsil eden bir heyet. Abdülmecid Çermoy ve arkadaÅŸları. Ä°slam dünyasının payitahtından bütün dünyaya seslenmek için geldiler. Yeni bir devletin kuruluÅŸunu müjdelemek için:
 
“AÅŸağıda imzaları bulunan bizler, Kuzey Kafkasya’nın yetkili millet temsilcileri olarak ÅŸu konuları bütün dünya hükümetlerine duyurmayı ÅŸeref telâkki ederiz:
 
Kuzey Kafkasya halkları, yasal ve olağan seçimlerle bir millî meclis oluşturmuşlardır.
 
1917 yılı Mayıs ve Eylül aylarında toplanan bu meclis Kuzey Kafkasya BirliÄŸi’ni ilan etmiÅŸ ve vekiller heyetini kurmuÅŸtur.
 
Alınan kararlar şunlardır:
 
1) BirleÅŸik Kuzey Kafkasya halkları Rusya’dan ayrılarak bağımsız bir devlet kurmuÅŸtur.
 
2) Yeni devletin hudutları, kuzeyden Dağıstan, Stavropol, Terek, Kuban ve Karadeniz; doğudan Hazar denizi; güneyden ise Transkafkasya hükümetleri ile yapılacak anlaşmalarla tesbit edilecek sınırlardan oluşmaktadır.
 
Bu kararların bütün dünya hükümetlerine duyurulması ve bilgilendirme görevi aşağıda imzaları bulunan yetkili delegasyona verilmiştir.
 
Bu çerçevede, imzaları aÅŸağıda yer alan bizler, bugünden itibaren bağımsız Kuzey Kafkasya Devleti’nin yasal ÅŸekilde kurulduÄŸunu hür dünyaya beyan ederiz.”
 
Osmanlı’nın hemen tanıyıp dostluk ve yardımlaÅŸma anlaÅŸması imzaladığı bu yeni devlet, yedi eyaletten oluÅŸan federatif bir cumhuriyettir. BirleÅŸik Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti yahut Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti (Åžimalî Kafkasya Cumhuriyeti) diye anılır. Ä°lk cumhurbaÅŸkanı Abdülmecid Çermoy’dur.
 
Müstakil Kuzey Kafkasya devletinin kısacık tarihine dair -Arzu Özkurt’un Mayıs 2001 tarihli Kafkas Vakfı bülteninde yer alan “Kuzey Kafkasya” baÅŸlıklı yazısından derlediÄŸim- bazı önemli bilgiler:
 
Haziran 1918’de Sovyet lideri Lenin, Astrahan yolu ile Kuzey Kafkasya’ya Kızılordu tümenlerini sevketmiÅŸ, Kızılyar ve Åžamilkale’yi ele geçirmek üzere harekete geçen üç tümen Kafkasyalılar tarafından bozguna uÄŸratılmış, ancak Beyaz Ruslar da yeni devlete karşı taarruza geçince Osmanlı’dan yardım almak ÅŸart olmuÅŸtu. Ä°stanbul’daki muhaceret çevrelerinin yoÄŸun çabası ile Osmanlı Devleti harekete geçti. Büyük bir kısmı Çerkes gönüllülerden oluÅŸan yaklaşık 20.000 kiÅŸilik Kafkas Ä°slam Ordusu, Nuri PaÅŸa komutasında Kafkasya’ya girdi. Osmanlı Ordusu’nda görevli Çerkes subaylardan Ä°smail Berkok, Mithat Åžhaplı ve Muzaffer Bey de teÅŸkilât taburları ile daÄŸ yolundan Kafkasya’ya ulaÅŸtı. Bu genç subaylar, yerli kuvvetleri organize etmeye baÅŸladılar.
 
13 Ekim 1918’de, yeni kurulan Kuzey Kafkasya Ordusu’na komutan tayin edilen Met Çunatıko Yusuf Ä°zzet PaÅŸa, Kafkas Ä°slâm Ordusu Komutanı Nuri PaÅŸa ve Kuzey Kafkasya CumhurbaÅŸkanı Abdülmecid Çermoy düşmandan temizlenen Derbent’te (Dağıstan) bir araya geldiler. Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin yedi yıldızlı bayrağı ÅŸehrin burçlarına çekildi.
 
Ne var ki, Osmanlı subayları ile Kafkas hükümetinin sıkı bir iÅŸbirliÄŸi içinde çalıştığı, Dağıstan’da Åžamil Alayları’nın kurulduÄŸu, her ÅŸeyin iyiye gittiÄŸi bir sırada, Ä°stanbul’dan gelen acı bir haber bütün planları alt üst etti: Cihan Harbi’nden maÄŸlup çıkan Osmanlı Devleti’nin imzaladığı Mondros Mütarekesi, Kafkasya’daki birliklerin geri çekilmesini öngörüyordu. 28 Aralık 1918 itibarı ile  Kafkas Ä°slam Ordusu, gözyaÅŸları arasında Kafkasya’dan ayrıldı.
 
Osmanlı Devleti’nin saf dışı kalması üzerine Adığey, Karaçay, Kabardey ve Osetya bölgeleri düşman iÅŸgaline uÄŸradı. Milli kuvvetler Dağıstan ve Çeçenistan’a çekilmek zorunda kaldılar AÄŸustos 1919’da, “uygun ÅŸartlar oluÅŸuncaya kadar” milli meclis tatil edildi ve gerilla savaşı baÅŸlatıldı. Dağıstan’da Ä°mam Necmeddin Gotsinski, Çeçenistan’da Uzun Hacı cihad bayrağını açtı.
 
Çar yanlısı ordunun baÅŸkomutanı General Denikin, 1920 yılı baÅŸlarında BolÅŸeviklere maÄŸlup olup Avrupa’ya kaçtı. Denikin ordularını bertaraf ederek Kafkasyalılarla baÅŸ baÅŸa kalan Sovyet yönetimi, General Lahof idaresindeki 11. Kızılordu’yu mücahitlerin üzerine gönderdi. Mücahitler bu kolorduyu tamamen imha ettiler.
 
6 Mayıs 1920’de Kayışyurt’ta (Çeçenisten) BolÅŸevik toplarının tehdidi altında büyük bir kurultay toplandı. Kurultaya Türkiye’den Ä°smail Berkok, Aziz Meker ve Mustafa Åžahin Bey de katıldı. Uzun müzakerelerden sonra and içilerek mücadeleye devam kararı alındı, yeni bir temsilciler meclisi seçildi. Meclis, Uzun Hacı’nın tavsiyesine uyarak, Ä°mam Åžamil’in Türkiye’de yaÅŸayan oÄŸlu Kâmil PaÅŸa’yı Kafkas ordusunun başına geçmeye çağırdı. PaÅŸa, gidemeyecek kadar hasta olduÄŸundan, oÄŸlu Said Åžamil’i Kafkasya’ya gönderdi.
 
Bu arada Rusya’da iç savaÅŸ tamamen sona ermiÅŸ ve Sovyet yönetimi Brestlav AntlaÅŸması ile Avrupa sınırlarını güvenceye almıştı. Artık bütün kuvvetlerini Kafkasya’ya sevk edebilirdi. BolÅŸevikler Åžubat 1921’de Azerbaycan ile Gürcistan’ı iÅŸgal ederek Kuzey Kafkasya’yı çembere aldılar. Kuzey Kafkasyalılar, asker sayısı ve silah gücü bakımından kat be kat üstün Kızılordu kuvvetlerinin taarruzlarına 4 ay daha direnebildiler. 1921’in Haziran ayında son mevziler de kaybedildi ve son karışına kadar iÅŸgal edilen Kuzey Kafkasya’nın milli devleti tarihe karıştı.
 
Dün, Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸunun 99’uncu yıldönümüydü. Bu vesile ile Abdulmecid Çermoy ve arkadaÅŸlarına Cenab-ı Hak’tan ganî ganî rahmet diliyor, yedi yıldızlı bayrak ve Kafkas Ä°slam Ordusu sancağı altında yiÄŸitçe savaşıp ÅŸehit düşen kahramanlarımızı selamlıyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.