Sosyal Medya

Genel

TİKA Bosna Hersek'teki Osmanlı mirasına sahip çıkıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bosna Hersek Koordinatörlüğü, ülkedeki Osmanlı mirasına çeşitli projelerle sahip çıkıyor.



Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın hemen ardından kurulan TİKA Bosna Hersek Koordinatörlüğü, şimdiye dek 800 kadar projeye imza attı.

TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı, "Dost ve kardeş ülke Bosna Hersek, ülkemiz nezdinde her alanda olduğu gibi kalkınma ve yardım alanında da çok önemli ve müstesna bir yere sahiptir." ifadelerini kullandı.

Alımcı, TİKA'nın, Bosna Hersek'te, savaşın hemen ardından faaliyete geçmesinin ülkeye verilen önemin bir göstergesi olduğunu belirterek, eğitim, sağlık, kültür, tarım, hayvancılık, idari ve sivil altyapıların yenilenmesi noktasında birçok projeye imza attıklarını vurguladı.

TİKA'nın Bosna Hersek'te 22 yıldır kesintisiz olarak hizmetine devam ettiğini aktaran Alımcı, "TİKA, Bosna Hersek'teki Osmanlı eserlerinin ayağa kaldırılması ve yeniden canlandırılması noktasında da birçok projeler yürütmüştür." şeklinde konuştu.

Restorasyon projelerine değinen Alımcı, Sokullu Mehmet Paşa ve Konjic köprülerinin yanı sıra Maglaj şehrindeki Kurşunlu Camii, Foça Hünkar Camii gibi eserlerin tamamlandığını belirtti.

Alımcı, 12 Mayıs'ta Foça Ä°slam BirliÄŸi ve Gorazde Müftülüğü  tarafından açılacak caminin restorasyon süreciyle ilgili, "1501'de Sultan II. Beyazıt tarafından inÅŸa edilen Foça Hünkar Camii, maalesef 1993'te Sırplar tarafından yıkıldı ve cami alanı boÅŸaltılmış oldu. 2004'te Bosna Hersek Milli Anıtlar Komisyonu tarafından Foça Hünkar Camii ve çevresi milli anıt ilan edildi. Yapımına Bosna Hersek Ä°slam BirliÄŸi'nin baÅŸladığı ve yarım kalan bu cami inÅŸatı, TÄ°KA tarafından geçen sene itibarıyla bitirildi." diye konuÅŸtu.

Foça Hünkar Camii'nin restorasyon projesi kapsamında, kalem işleri, abdesthane, gasilhane ve yanındaki küçük bir odanın da düzenlendiğini anımsatan Alımcı, "Ortak kültürümüzün bir parçası olan Foça Hünkar Camii'nin restorasyonu neticesinde bu cami yeniden görkemli haline kavuşturulmuş oldu." dedi.



Alımcı, açılışı planlanan bir diÄŸer projenin Osmanlı döneminde Mostar 'da faaliyet gösteren 11 medreseden en önemlisi sayılan tarihi Karagöz Bey Medresesi olduÄŸunu belirtti. 

Mostar'da bulunan Karagöz Bey Medresesi'nin, 1557'den 1918'e kadar kesintisiz olarak hizmetine devam ettiğini söyleyen Alımcı, binanın yarım kalan inşaatının yine TİKA tarafından üstlenildiğini hatırlatarak, "Medrese binası, 2016'da Bosna Hersek İslam Birliği ve Yunus Emre Enstitüsü arasında işbirliği protokolü imzalanarak Mostar Yunus Emre Enstitüsü'nün kullanımına tahsis edildi." ifadelerini kullandı.

TİKA tarafından Bosna Hersek'te yürütülen diğer projelere de değinen Alımcı, Saraybosna Hematoloji Kliniği'nin tadilatı ile 2014'te yaşanan sel felaketinde zarar gören bölgelerdeki selzedelerin evlerinin yenilenmesinin yanı sıra Janja nehrinin ıslahı, Buzim spor salonunun inşası ve Gradacac şehrindeki Aliya İzetbegovic Meydanı'nın düzenlenmesi gibi projelerin de devam ettiğini söyledi.

Osmanlı'nın Balkanlar'da 600 yıl hüküm sürdüğünü hatırlatan Alımcı, burada oluşturulan tarihi doku ve ortak kültürün sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli bir miras olduğunu söyledi.

Alımcı, yakın zamanda Mostar'daki Koski Mehmed Paşa ve Keyvan Kethüda Camii'nin de restorasyon çalışmalarına başlamak istediklerini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.