Sosyal Medya

Dünya

Pentagon: PYD'ye verilen silahlar geri alınmayacak

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Dorrian, PYD/PKK’ya verilecek silahların DEAŞ’ın bitirilmesinden sonra toplanmayacağını söyledi.



ABD öncülüğündeki DEAÅž Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay John Dorrian, terör örgütü PYD/PKK’ya verilecek silahların bir kısmının Suriye’de olduÄŸunu ve silahların DEAÅž ile mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söyledi.

Albay Dorrian, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da video konferans yoluyla gazetecilere Suriye ve Irak’ta DEAÅž’a karşı yürütülen operasyonlar hakkında deÄŸerlendirmelerde bulundu.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın pazartesi günü Pentagon’u PYD/PKK’ya silah vermesi konusunda yetkilendirmesine deÄŸinen Dorrian, “Verilecek silahların bir kısmı zaten bölgede ve bir kısmının çok hızlı ÅŸekilde dağıtımına baÅŸlanmış bile olabilir. Dünkü karar yetkilendirme kararıydı. Bu, devam edecek bir çaba olacak.” dedi.

Verilecek silahların miktar ve türlerinin deÄŸiÅŸik görevlerde kullanılabilecek ÅŸekilde belirleneceÄŸini ifade eden Dorrian, silahların Rakka’nın çevrelenip nihayetinde DEAÅž’tan alınmak üzere PYD/PKK’nın ana omurgasını oluÅŸturduÄŸu tüm Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) verileceÄŸini aktardı.

Dorrian, Suriye Arap Koalisyonu için Suriye’ye gönderdikleri bir kısım silahların bir an önce dağıtımına baÅŸlanacağını ve daha sonra ABD’nin bölgeye yeni silahlar nakledeceÄŸini kaydetti.

ANTÄ°-TANK SÄ°LAHLARI DA VERÄ°LEBÄ°LÄ°R

Silahların türleri ve modelleri konusunda detaya girmeyen Dorrian, küçük ölçekli silahların yanı sıra DEAÅž’ın bomba yüklü zırhlı araçlarını imha edebilecek kapasitedeki silahların da verileceÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

Dorrian, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Operasyon boyunca gördüğümüz DEAÅž’ın el yapımı bomba yüklü zırhlı araçlarının üstesinden gelecek kapasitede silahlar vereceÄŸiz. Düşman sıradan araçların üstlerini birçok karmaşık kaplama ile zırhlandırıyor. Bu araçları sadece tüfeklerle alt etmek oldukça zor. Dolayısıyla bu araçlara karşı ağır makineli tüfekler veya daha büyük silahlar kullanmanız gerekecek.”

Dorrian, silahlarla ilgili eğitimin önemli bir kısmının ABD askerleri tarafından bölgedeki ortaklara verildiğini ancak ileride çerçevesi belirlenecek bir eğitim programının da yapılabileceğini bildirdi.

SÄ°LAHLAR GERÄ° ALINMAYACAK

Silahların ABD’nin PYD/PKK’ya verdiÄŸi görevler kapsamında çeÅŸitli ÅŸekillerde kullanacağını ifade eden Dorrian, bu silahların geri alımının söz konusu olmayacağını söyledi.

Bir gazetecinin, “Bu silahları belirli görevler için veriyoruz dediniz, o zaman görev tamamlanınca bu silahlar geri mi toplanacak?” ÅŸeklindeki sorusu üzerine de Dorrian, “Hayır. Silahlar DEAÅž ile savaÅŸta kullanılmaya devam edilecek. DEAÅž, ortaklarımıza tedarik ettiÄŸimiz bu silahların bedelini ödeyecek.” diye konuÅŸtu.

Dorrian, AA muhabirinin, “DEAÅž bitirildikten sonra bu önemli silahlara ne olacak?” ÅŸeklindeki sorusuna ÅŸu yanıtı verdi:

“Bu silahlar DEAÅž’ı yenmek için kullanılacak. Bu yüzden burada anlaşılması gereken önemli noktalardan biri ÅŸu: Tüfek veya benzeri silahlardan bahsediyorsanız, mühimmat tedariki bu silahların üzerinde önemli bir doÄŸal sınırlama faktörüdür. Bu silahlar görev bazlı verileceÄŸi için zaten böyle bir doÄŸal bir sınırlama faktörü söz konusu.”

Muhabirin, "Bu silahların bir noktada Suriye’deki diÄŸer muhalif gruplara veya müttefik ülkelere dönmeyeceÄŸi konusunda nasıl bir güvenceniz var?" ÅŸeklindeki sorusu üzerine Dorrian, ABD’nin süreci gözlemleyerek kontrol edeceÄŸini ifade etti.

Dorrian, “Bu silahlarla ne yapıldığını izliyoruz. Belirlenen amaçlara uygun kullanılmasını saÄŸlıyoruz. Bu silahları alanlardan, silahları DEAÅž’a karşı kullanmaları vaadini aldık ve bu silahların yerine kullanıldığından emin olmak için izlemeye devam edeceÄŸiz. Burada ne yapacağımız ile ilgili spekülatif tartışmalara girmeyeceÄŸim ancak vardığımız mutabakatın dışına çıkılması bu ortaklarımızla yaptığımız operasyonları ve verdiÄŸimiz desteÄŸi etkileyecektir.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.