Sosyal Medya

Dünya

Türkiye'den İsviçre'ye çok sert tepki!

İsviçre'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef gösteren pankartla ilgili Dışişleri'nden açıklama yapıldı.



DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin MüftüoÄŸlu, 25 Mart günü Ä°sviçre'de düzenlenen gösteride CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın hayatına kastetme çaÄŸrısında bulunan pankart açılmasına iliÅŸkin alınan idari soruÅŸturma kararına iliÅŸkin "Cezai soruÅŸturmaya kıyasla yaptırımları itibariyle daha düşük önemde bir soruÅŸturma olsa da idari soruÅŸturma sonucunda gösteriyi düzenleyenlerin yükümlülüklerini yerine getirdiÄŸi görüşüne varılmasını hayret ve esefle karşılıyoruz. Bu kararın Ä°sviçre'de benzer suçların iÅŸlenmesini teÅŸvik edici etki yaratacağı ve suçluları cesaretlendireceÄŸi açıktır" dedi. 

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü MüftüoÄŸlu, 25 Mart günü Ä°sviçre'de düzenlenen gösteride CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın hayatına kastetme çaÄŸrısında bulunan pankart açılmasına iliÅŸkin alınan idari soruÅŸturma kararı hakkında kendisine yöneltilen bir soruyu yanıtladı. Kararın Ä°sviçre'de benzer suçların iÅŸlenmesini teÅŸvik edici etki yaratacağını ve suçluları cesaretlendireceÄŸini belirten DışiÅŸleri Sözcüsü MüftüoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti: 

"Ä°sviçre'nin Bern kentinde bölücü terör örgütü mensuplarının Sosyal Demokrat Parti ile birlikte 25 Mart günü düzenledikleri gösteride Sayın CumhurbaÅŸkanımızın hayatına kastetme çaÄŸrısında bulunan bir pankartın asıldığı hatırlanacaktır. Bu endiÅŸe verici geliÅŸmenin ardından Ä°sviçre'de bu konuda biri idari diÄŸeri cezai olmak üzere iki soruÅŸturma açılmıştır. Basında yer alan haberlere konu olan, 'gösterinin düzenleyicilerinin sözkonusu pankartla ilgili olarak suçlanmayacağına' iliÅŸkin kararın idari soruÅŸturma sonucunda varılan karar olduÄŸu anlaşılmaktadır.

Esasen cezai soruşturmaya kıyasla yaptırımları itibariyle daha düşük önemde bir soruşturma olsa da idari soruşturma sonucunda gösteriyi düzenleyenlerin yükümlülüklerini yerine getirdiği görüşüne varılmasını hayret ve esefle karşılıyoruz. Bu kararın İsviçre'de benzer suçların işlenmesini teşvik edici etki yaratacağı ve suçluları cesaretlendireceği açıktır. Nitekim, ısrarlı girişimlerimize rağmen esas önem taşıyan cezai soruşturmadaki sürecin de yavaş işlemesinin suçun teşviki noktasındaki vahim yansımasını en son Zürih Başkonsolosluğumuza yönelik saldırıda bir kez daha görmüş bulunmaktayız.

Bu çerçevede, İsviçre makamlarından cezai soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılarak suçluların hakettikleri cezalara çarptırılmalarını beklediğimizi, bir başka ülkenin Cumhurbaşkanının hayatına kastetme çağrısında bulunan bu tür kabul edilemez eylemlerin tekrarının önlenmesinin, şiddetin engellenmesinin yanısıra, hukukun üstünlüğünün sağlanması açısından da büyük önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak isteriz.

KAYNAKAJANSLAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.