Camiamızda, ümmetçilik davasının gayri milli olduÄŸu, “Ä°slamcılık” mefkûresine gönül verenlerin yerlilikten çıktığı ve Türkiye’ye yabancılaÅŸtığı anlamına gelen -en azından o anlama çekilmeye müsait olan- lakırdılar sıkça edilir oldu.
Boş lakırdılar bunlar.
Köyünüze yahut ÅŸehrinize duyduÄŸunuz hususi baÄŸlılık, tüm Türkiye’ye baÄŸlılık duymanıza mani teÅŸkil eder mi?
Tüm Türkiye’ye duyduÄŸunuz baÄŸlılık, köyünüze yahut ÅŸehrinize duyduÄŸunuz hususi baÄŸlılığa halel getirir mi?
Türkiye’ye hususi bir baÄŸlılık duyarken aynı zamanda tüm Ä°slam dünyasına baÄŸlılık duymak / tüm Ä°slam dünyasına baÄŸlılık duyarken aynı zamanda Türkiye’ye hususi bir baÄŸlılık duymak böyle bir ÅŸeydir.
***
“Milli olun! Yerli olun! Bu tercüme kültürünü bırakın! Hasan El Benna gibi mütefekkirler bu ülkede eÄŸreti durur; yerli kaynaklara dönün!” diyorlar.
Mesela Said Halim PaÅŸa’yı okumamızı salık veriyorlar.
Okuyoruz PaÅŸa’yı.
PaÅŸa, “Ä°slam BeynelmilelciliÄŸi” (Ä°slam Enternasyonalimzi / Ãœmmetçilik) bahsini açıp şöyle diyor:
“Bir insan topluluÄŸunun millet haline gelmesi, nasıl ferdlerin geliÅŸmesini kolaylaÅŸtırıyorsa, beynelmilelcilik de her milletin mümkün olduÄŸu kadar çok geliÅŸmesine aynı ÅŸekilde yardımcı olacaktır… Bütün ilmî gerçekler gibi Ä°slamî gerçeklerin de vatanı yoktur. Nasıl, bir Ä°ngiliz matematiÄŸi, bir Alman astronomisi, bir Fransız kimyası olamazsa; ayrı ayrı Türk, Arap, Acem yahut Hint Müslümanlığı da olamaz… Türk, Arap, Ä°ranlı yahut Hintli, kendi milli dayanışmasına verdiÄŸi ehemmiyet kadar, Ä°slam milletleri arasındaki dayanışmaya da önem verirse, ancak o zaman iyi bir Türk, iyi bir Arap, iyi bir Ä°ranlı veya iyi bir Hinti olacaktır…”
***
Yerlilik ve millilik söylemlerinde İslamî ölçüyü kaçırmak, Kemalist sapmayı -biraz farklı bir şekilde de olsa- yeniden üretme sonucunu doğurabilir.
Henüz yorum yapılmamış.