Sosyal Medya

Güncel

Başbakan Binali Yıldırım: Memleket için güzel bir iş yapmanın rahatlığı içindeyim

Başbakan Yıldırım, Moldova-Türkiye yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yönetim sistemi değişikliğinin Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana tartışıldığını belirten Yıldırım, referanduma ilişkin “İnandığım bir görevi tamamlamış olmanın huzurunu yaşıyorum” açıklamasını yaptı



 CHP’de referandum sonrası kazan kaynıyor. Genel BaÅŸkan Yardımcısı Selin Sayek Böke istifa etti. Deniz Baykal’ın açıklamaları tartışmalara neden oldu. CHP’deki geliÅŸmeleri nasıl görüyorsunuz ?
 
Önemli deÄŸiÅŸimlerden sonra CHP’de bu hep oluyor. Yeni bir durum deÄŸil. Seçimler sonrasında CHP’de mutlaka sesler yükseliyor. Bugün yaÅŸananlar da onun tekrarından ibaret. CHP’nin iç meselelerine karışmamız doÄŸru deÄŸil. Zaten yeterince karışıklar. Bir de biz kalabalık etmeyelim.
 
- Astana Zirvesi’nde Türkiye- Rusya-Ä°ran arasında çatışmasızlık bölgeleri konusunda mutabakata varıldı. Bunlar Türkiye’nin istediÄŸi bölgeler mi, yoksa YPG’nin de bulunduÄŸu bölgeler midir?
 
Çatışmasızlık bölgesi olarak ÅŸu anda Hatay’ın güneyinde Ä°dlib’i de kapsayacak ÅŸekilde belirlenen bölge esas alınıyor. Orada rejim güçleriyle diÄŸerleri arasında sürekli ateÅŸkes ihlal ediliyordu. Amaç bunları önlemek. BaÅŸarılı olursa diÄŸer bölgelere yaygınlaÅŸtırılarak uygulanabilir. BaÅŸarılı olmasını ve kalıcı barışa katkıda bulunmasını umuyoruz. YPG konusundaki hassasiyetimiz belli. YPG ve benzeri unsurlara alan açacak çalışmalara müsaade etmeyiz.
 
- Suriye’de siyasi çözümden kastedilen nedir?
 
Siyasi çözümden maksat; terör grupları dışındaki grupların bir araya geldikleri ve toprak bütünlüğü içinde bir arada yaÅŸadıkları bir Suriye’dir.
 
 AK Parti Kongresi hazırlıkları ne aÅŸamada? Sayın CumhurbaÅŸkanı’yla ilgili programınız var mı?
 
En güzel ÅŸekilde kongremizi yapacağız. Sayın CumhurbaÅŸkanı’mıza partimizin genel baÅŸkanlığını teklif edeceÄŸiz. Tabii partinin kurulları da yeniden oluÅŸacak. Oradaki ölçü; bölgesel temsil, kadınların temsili, gençlerin temsili, tecrübelilerin temsili olacak.
 
- 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül de davetli olacak mı?
 
Elbette davet edeceğiz. Bizde eski-yeni ayrımı olmaz. Partinin kuruluşundan bu yana kim varsa davet edeceğiz.
 
- CumhurbaÅŸkanı önümüzdeki hafta Çin ve ABD’ye önemli ziyaretler yapacak. ABD ziyareti öncesi Genelkurmay BaÅŸkanı, MÄ°T MüsteÅŸarı ve CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü ön görüşmeler için ABD’ye gitti. Bu önemli ziyarette Türkiye, Beyaz Saray’a ne önerecek?
 
ÖneceÄŸimiz ÅŸeyler belli. Sır deÄŸil. Biz başından beri PYD-YPG gibi örgütleri terör örgütü olarak görüyoruz. Bu örgütlerin, müttefik ABD tarafından Suriye’de DAEÅž’le mücadelede kullanılmasını doÄŸru bulmuyoruz. Bunu başından beri söylüyoruz. Bizim teklifimiz “Beraber yapalım” ÅŸeklindedir. Bize söyledikleri ÅŸey ise “Henüz karar vermedik” biçimindedir. Bu ortak faaliyetler bir önceki yönetim döneminde baÅŸlamıştı. Ãœmit ederiz ki ABD’nin yeni yönetim döneminde sürdürülmez.
 Refedandum kampanyası boyunca çok çalıştınız. Yeni sisteme geçilince parlamenter dönemin son BaÅŸbakan’ı olarak tarihe geçeceksiniz. Neler hissediyorsunuz?
 
Ä°nandığım bir görevi tamamlamış olmanın huzurunu yaşıyorum. Memleket için güzel bir iÅŸ yapmanın rahatlığı içindeyim. Bu yönetim sistemi deÄŸiÅŸikliÄŸi Cumhuriyet kurulduÄŸundan beri tartışılıyor. Türkiye açık-kapalı darbeler görmüş. Milli irade kesintiye uÄŸramış. Türkiye, yeni yönetim sisteminde artık arzu etmeyeceÄŸimiz açık-kapalı vesayet odaklarını ortadan kaldıracak. Milli egemenlik gerçekten milletin eline geçmiÅŸ olacak. Yüzde 50’den fazla oy alamayan iktidara gelemeyecek. Bu da sürekli istikrar yaratacak. Kriz deÄŸil uzlaÅŸma olacak. Türkiye’nin birliÄŸi, bütünlüğü sürekli olacak. Yüzde 50’yi aÅŸmak için Türkiye’nin her yerinden, her köşesinden destek almak gerekecek, bu da Türkiye’nin birliÄŸini, bütünlüğünü pekiÅŸtirecek. Güçlü iktidarlar olacak. Türkiye, kazandıklarını hep zayıf iktidarlar, darbeler nedeniyle elden çıkarmış. Bundan sonra bu tür zayıflıklar olmayacak. Yeni sistemde partiler deÄŸil milletvekilleri önemli olacak. Yeni sistemde partiler mutlaka büyük hedeflere yönelmek zorunda. Uçtaki siyasetler daha fazla merkeze yanaÅŸacak, bunun da toplumsal barışa katkısı olacak.
- Ekonomide yeni hazırlıklar var mı?
 
Var, yeni ekonomik reform paketi hazırlanıyor. Seçim geçti, artık geçim zamanı.
 
 
 
 
HABERTÃœRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.