Sosyal Medya

Güncel

Sadece buğz etmek bizi sorumluluktan kurtarır mı?



Fatma Tuncer
 

Siz olsanız ne yapardınız?

Her ÅŸey yolundayken kuru iddialarda bulunmak kolaydır. Ama hayatta öyle anlar olur ki, kendinizi hiç beklemediÄŸiniz bir ortamda bulur ve sesinizi duyurabilmek için her yolu denersiniz. Olaya bu açıdan bakınca, Filistinli esirlerin seslerini duyurabilmek için baÅŸladıkları açlık grevinin insanın içine düşebileceÄŸi çaresizliÄŸin en son noktası olduÄŸuna bütün benliÄŸimde inanıyorum. 
 
 
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Filistin Esirler Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Bu kişiler tutukluların resimlerini taşıyarak esirlerin haklarının iade edilmesini talep ettiler. Fakat ne acıdır ki, bu insanların haklı çıkışları dünya kamuoyunda beklenen desteği bulamadı..
 
Filistin’de ölüm iÅŸkence ve katliamların ardı hiç kesilmiyor. Fakat ne Ä°slam toplumlarının ne de uluslararası camianın seslerini yükselttiklerini görebiliyoruz. Bir asra yakındır yaÅŸanan insanlık dramı oluÅŸturulan suni gündemlerin gölgesinde sindirilmeye çalışılıyor.
Ä°slam, iman ekseninde birleÅŸen müminleri bir elin parmakları gibi görür. Fakat parmaklardan biri kesilirken nasıl oluyor da diÄŸerleri acı hissetmiyor bunu anlamak mümkün deÄŸil. Sanırım siyasi ve sosyal kaos ve kargaÅŸaların göbeÄŸinde bir nevi zihinsel körlüğe tutuluyoruz. Bakıyoruz fakat göremiyoruz, iÅŸitiyoruz fakat duyamıyoruz…
 
YaÅŸadıkları zulmü bütün dünyaya duyurabilmek için son çare olarak açlık grevine baÅŸlayan Filistinli esirlerin bu tepkileri ne yazık ki, onların acılarını dindirmeye yetmiyor. Yürüyüşe katılarak esirler için adalet temennisinde bulunan insanlar ise Ä°srail askerleri tarafından ÅŸiddete maruz kalıyorlar. Ä°srail askerleri mermi ve göz yaÅŸartıcı bomba kullanarak direnen insanların seslerini kısmaya çalışıyor. GeçtiÄŸimiz günlerde esirlerin baÅŸlattıkları açlık grevine destek olmak için, Batı Åžeria ve Gazze’de resmi ve sivil kuruluÅŸlar da çeÅŸitli etkinlikler düzenlendi ve esirler hakkında bilgiler verildi. Fakat beklenen bu deÄŸil bunun ötesinde bir geliÅŸmeydi olmadı…
 
Bilindiği üzere İsrail 43 yaşındaki LinaAhmed el-Cerbuniyi 15 yıl esir ettikten sonra serbest bırakmıştı. El-Cerbuni zindanlarda tutulan esirlerin ağır şartlarda yaşadıklarını ifade etti ve Esir Günü münasebetiyle herkesin bu mücadeleye destek vermesini istedi. Başta da dediğim gibi insan, yaşamı için elzem olan yemek içmek gibi temel ihtiyaçlarından nasıl ve hangi gerekçe ile vazgeçebilir? Fakat Filistinli halk için artık bütün çareler tükenmiş durumda. Çaresizliği bütün yoğunluğu ile hisseden halk kendi yaralarını kendi imkânlarıyla sarmaya çalışıyorlar. Bizler ise başımız yere eğiyor ve sadece buğz etmekle yetiniyoruz. Bilmiyorum bu bizi sorumluluktan kurtarır mı?
 
Kaynak: Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.