Sosyal Medya

Güncel

Suriye'de 'çatışmasızlık bölgeleri' anlaşması yürürlüğe girdi

Türkiye, Rusya ve İran arasında varılan, Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin anlaşma saat 00.00 itibariyle yürürlüğe girdi.



Suriye'de oluşturulan çatışmasızlık bölgelerine ilişkin anlaşma, bugün saat 00:00 itibariyle yürürlüğe girdi.
 
6 AY BOYUNCA GEÇERLİ OLACAK
 
Çatışmasızlık bölgeleri, gerilimi azaltma bölgeleri, yeşil hat, güvenlik hatları gibi farklı terimlerle adlandırılan güvenli bölgeler, memorandumda yer alan ifadelere göre 6 ay boyunca geçerli olacak geçici bir önlem olup, bu süre garantör ülkelerin oy birliğinde kararıyla uzatılabilecek.
 
Suriye'de ateÅŸkesin garantörleri olan  Rusya,  Türkiye ve  Ä°ran, güvenli bölgeler kurulmasını öngören memorandumu imzalamıştı.
 
Birincisi  Lazkiye, Halep ve Hama'nın çeÅŸitli bölgeleri de dahil olmak üzere  Ä°dlib; ikincisi Humus'un kuzeyi; üçüncüsü DoÄŸu Guta; dördüncüsüyse ülkenin güneyindeki  Dera ve Kuneytra'da kurulacak güvenli bölgelerde, krizin tarafları arasında her türlü silah ve hava araçları kullanılarak süren çatışmalar sonlandırılacak.  Suriye'de kurulacak bu bölgeler, uçuÅŸa kapalı olacak.
 
ABD ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ KOALİSYON: YORUM YOK
 
ABD öncülüğündeki DEAÅž karşıtı uluslararası koalisyon ise,  Suriye'de oluÅŸturulan gerilimi azaltma bölgeleriyle ilgili yorum yapmak istemedi. Koalisyonun sözcüsü John Dorrian, "Gerilimi azaltmanın ne anlama gelebileceÄŸi ayrıntılarına girmeyeceÄŸim" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.