Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan-Putin zirvesi dünya basınında

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in Soçi'deki görüşmesi, Batı medyasında gündem oldu.



Dünya medyası, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in dün Soçi'de yaptıkları görüşmeye sayfalarında geniÅŸ yer verdi. Ä°ki lider arasında buzların eridiÄŸini belirten Daily Telegraph gazetesi, Putin ve ErdoÄŸan'ın Suriye'de "güvenli bölgeler" oluÅŸturulması için birlikte çalışacaklarını yazdı.

ALMANLAR ÇILDIRDI

Almanya'da yayın yapan Westfälische Nachrichten gazetesi, Erdoğan-Putin buluşmasının bir çıkar ortaklığı olduğunu söyledi.

"DÖRT GÜVENLİ BÖLGE"

Daily Telegraph'ın ulaÅŸtığı bir taslak belgeye göre söz konusu "güvenli bölgelerin" muhaliflerin kontrolündeki Ä°dlib vilayetinde, Humus kentinin kuzeyinde, DoÄŸu Guta'da ve Suriye'nin güneyinde oluÅŸturulması planlanıyor.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, çatışmaların tamamen durması halinde, önerilen bu alanların "uçuÅŸa yasak bölgeler" olması gerektiÄŸini söylemiÅŸti.

Daily Telegraph gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın da daha önce bu yönde bir plana destek vereceğini söylediğini hatırlatıyor.

TÄ°MES: MUHALÄ°FLER ATEÅžKES Ä°STÄ°YOR

İngiliz Times gazetesi de bugünkü haberinde Putin ve Erdoğan'ın görüşmesine yer veriyor.

Gazete, Erdoğan'ın "çatışmasızlık bölgeleri" ile ilgili açıklamasına yer veren gazete, İdlib dışında Türkiye-Suriye sınırında tek bir alana atıfta bulunulduğunu belirtiyor. Gazete, Putin ve Erdoğan'ın bu konuda farklı görüşlere sahip olmayı sürdürdüklerini iddia ediyor.

Times, Astana görüşmelerinde dört ayrı bölgeden bahsedildiğini; Rusya'nın bu gölgelerde güvenliği İran ve Türkiye ordularıyla birlikte sağlamayı önerdiğini vurguluyor.

Gazete muhaliflerin ise ülke çapında ateşkes istediklerini belirtiyor.

FT: ABD, DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISINI ASTANA'YA GÖNDERDİ

Financial Times'taki haberde ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesinde "güvenli bölgeler" konusunun tartışılması ve dün Soçi'de yapılan çağrı sonrası Amerikan yönetiminin Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Jones'u gözlemci olarak Astana'ya gönderdiği vurgulanıyor.

Gazete ayrıca Rusya'nın son önerilerinin, geçen ayki Moskova gezisi sırasında, Suriye'de "geçici istikrar bölgeleri" oluşturulmasını öngören ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ınkilerle örtüştüğüne de dikkat çekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.