Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamas siyasette daha aktif olacak

Hamas, yeni siyaset belgesini açıkladı. Hareketin 1988 yılından bu yana dillendirdiği stratejilerin belge haline getirildiğini söyleyen Filistinli araştırmacı-yazar Moin Naim belgede, “ 1967 toprakları ifadesini kullanmak kesinlikle 1948 öncesi topraklardan vazgeçme anlamı taşımıyor” dedi.



Filistin Ä°slâmi DireniÅŸ Hareketi Hamas yeni siyaset belgesini Katar’ın baÅŸkenti Doha’da gerçekleÅŸtirdiÄŸi basın toplantısıyla duyurdu. Toplam 42 maddeden oluÅŸan belgede Hamas’ın düşüncesi ve siyasetinden bahsedilirken, yeni stratejiler de açıklandı. 1967 sınırları çerçevesinde yeni bir devlet kurulmasının ÅŸartlı olarak kabül edildiÄŸi ve Ä°hvan’ın siyasi kanadı olduÄŸu ifadesinin bu kez yer almamasıyla dikkatleri üzerine çeken yeni siyaset belgesiyle ilgili Filistin araÅŸtırmacısı Moin Naim ile görüştük. Naim belgede, “1967 toprakları ifadesini kullanmak kesinlikle 1948 öncesi topraklardan vazgeçme anlamı taşımıyor” dedi.
 
1967 SINIRLARI ÅžARTLI KABUL EDÄ°LÄ°YOR
 
Maddelerin önemli hususlar içerdiÄŸine dikkat çeken Naim, “Özellikle 1967 topraklarıyla ilgili kasıtlı veya kasıtsız bir propoganda var. Bu propogandalarda ‘Hamas artık 1967 topraklarını kaybetmiÅŸtir, Ä°srail’i tanımıştır’ gibi ifadeler kullanılıyor. Bu doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil. Aslında orada Hamas 1967 topraklarını kabul etmediÄŸini kat’i bir ÅŸekilde beyan etmiÅŸtir. Dünyada 6 milyonun üzerindeki Filistinli'nin Ä°srail'in ÅŸu an iÅŸgal ettiÄŸi ve daha önce onların olan topraklarına geri dönmesini istiyor Hamas" dedi. Naim, "Belgede 1967 toprakları ifadesini kullanmak kesinlikle 1948 öncesi topraklardan vazgeçme anlamı taşımıyor. Hamas, 1967 sınırlarını ÅŸartlı olarak kabul ediyor” ifadelerini kullandı. Hamas’ın verdiÄŸi mesajın siyasi manevralara ve görüşmelere olan açıklık olduÄŸunu savunan Naim, Hamas liderlerinin iki üç kez tekrarlayarak ‘Kesinlikle gözümüz tüm Filistin’dedir’ ifadesini kullandığını hatırlattı.
 
 
Ä°srail: DeÄŸiÅŸen bir ÅŸey yok
 
Hamas’ın açıkladığı yeni vizyonu ve siyaset belgesine ilk tepki Ä°srail’den geldi. Ä°ÅŸgal altındaki topraklarını kurtarmaya çalışan Filistinliler’e her fırsatta bomba ve füze yaÄŸdıran Ä°srail, Hamas’ı kendine karşı ÅŸiddet uygulamakla suçladı. Ä°srail BaÅŸbakanlığı Sözcüsü David Keyes, yaptığı açıklamada, “Ä°srail’e karşı ÅŸiddet kullanmaya devam eden Hamas dünyayı kandırmaya çalışıyor” ifadesini kullandı. Ä°srail BaÅŸbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada ise “Hamas terör tünelleri inÅŸa etmeyi bıraktığında bu gerçek bir deÄŸiÅŸiklik olacaktır ancak bu gerçekleÅŸmedi.” görüşüne yer verildi.
 
ABD’den ikiyüzlü açıklama
 
 
Suriye ve Irak’ta terör örgütü PYD/PKK’ya açıkça destek veren ABD, Ä°srail’in BM kararlarıyla tescilli iÅŸgaline karşı direnen Hamas’ı terör listesinde tutmaya devam edeceÄŸini bildirdi. ABD DışiÅŸleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Hamas’ın açıkladığı yeni vizyonu ve siyaset belgesi sonrasında ABD’nin Hamas’a bakışının deÄŸiÅŸmediÄŸini söyledi. Ãœst düzey yetkili yaptığı açıklamada, “Hamas’a karşı pozisyonumuzda herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olmadı. Hamas, terör listesinde bulunan bir organizasyondur.” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.