Sosyal Medya

Dünya

Erdoğan: Bu şekilde devam ederlerse uzlaşamayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'yi destekleyen yazarlar arasında bir süredir yaşanan tartışmalarla ilgili olarak ilk kez konuştu. Erdoğan " 'İslamcı olanlar atılıyor, İslamcı olmayanlar getiriliyor' deniliyor. Bir siyasi partinin çalışmalarında, İslamcı olmak ya da olmamak şeklinde bir ayrım yapmak zaten yanlış. Biz tekkeye mürit aramıyoruz ki" dedi. Erdoğan, ABD'nin YPG'ye desteği hakkında konuşurken de ABD Başkanı Trump'la 16 Mayıs'ta yapacağı görüşmeyi hatırlattı ve "Bu şekilde devam edecek olursa Amerika ile uzlaşma içinde olmamız mümkün değil" diye konuştu.



Hindistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son zamanlarda AK Parti'yi destekleyen yazarlar arasındaki tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya yanıt verirken şu ifadeleri kullandı:

"Bahsettikleriniz arasında, kurucusu olduÄŸum partiyi geçmiÅŸte desteklemiÅŸ olanlar bulunabilir. Ama onların bu desteklerini daha sonra da aynen sürdürdüklerini düşünmüyorum. Daha sonra ibreleri deÄŸiÅŸti. Yol arkadaşıysan, gönül arkadaşıysan, pazara kadar deÄŸil mezara kadar gidilir. Bunların bir kısmı pazara kadar geldiler, sonra trenden indiler. Hele hele son dönemde, çok çirkin, kabul edemeyeceÄŸimiz yaklaşımlara ÅŸahit olduk. Bu bir defa yolda, çizgide istikrarsızlıktır. Sırat-ı müstakim’den sapmadır. “Ä°slamcı olanlar atılıyor, Ä°slamcı olmayanlar getiriliyor” deniliyor. Bir siyasi partinin çalışmalarında, Ä°slamcı olmak ya da olmamak ÅŸeklinde bir ayrım yapmak zaten yanlış. Biz tekkeye mürit aramıyoruz ki. Siyasi parti için esas olan, dürüst, ilkeli, vatanını, milletini seven, parti ilkelerine uyacak insan aramaktır. Ama bazıları iÅŸi tamamen ÅŸirazesinden çıkardı. Ä°ÅŸi, kendi belirledikleri çerçevede kalan insanları ‘doÄŸru’, onun dışındakileri de ‘yanlış’ addetme noktasına getirdiler. Onların da böyle bir hakları yok, benim de yok. Kaldı ki ebedi alemin ölçüsü hiçbirimizin elinde deÄŸil. Kimse bunu teraziye çıkarmasın. Hele hele çok ağır olacak ama uluhiyet davasına da kimse girmesin..."

ABD ve Rus askerlerinin YPG'lilerle fotoğrafları

ErdoÄŸan, ABD’li askerlerin Suriye sınırında PKK/PYD’lilerle birlikte nöbet tutması ve Rus askerlerin de Afrin’deki YPG'lilerle birlikte görüntülenmesi hakkında da konuÅŸtu:

"Bizim son dönemdeki mücadelemiz Afrin tarafında deÄŸil. El Rai ve güneye iniyoruz; Dabık, El Bab ve oradan doÄŸuya gidiyoruz. BahsettiÄŸiniz ABD’lilerin olayı bizim hareket alanımız içinde cereyan ediyor. Ben, 16 Mayıs’ta ABD’ye yapacağım ziyareti önemsiyorum. Yapılanları, adeta Obama döneminin bir kalıntısı, o dönemdeki komuta heyetinin aynı ÅŸeyleri devam ettirmesi olarak görüyorum. Ziyaretimizde tüm bunları Sayın BaÅŸkan’la görüşeceÄŸiz, resimleriyle kendilerine aktaracağız. Bunların bizi ne kadar rahatsız ettiÄŸini ifade edeceÄŸiz. Bu ÅŸekilde devam edecek olursa Amerika ile uzlaÅŸma içinde olmamız mümkün deÄŸil. ABD’nin bizim düşmanımız olan terör örgütleriyle birlikte hareket etmesini tabii ki doÄŸru bulmuyoruz. Sanıyorum ki Sayın Trump da bizim bu düşüncelerimize olumlu yaklaÅŸacaktır. Bizler ülkemize yönelik tehdit ve tacizlere elbette izin veremeyiz. Nitekim Afrin tarafından da bizim topraklarımıza son dönemde yapılan saldırılar oldu. Biz angajman kurallarını iÅŸlettik. Onlara da gereken cevabı verdik. Hatay’ın oralardan alın doÄŸuya kadar bunlar oldu. 5- 6 karakolumuzun rahatsız edilmesi karşısında da angajman kurallarının gereÄŸi yapıldı."

"Doğu ve Güneydoğu'da daha fazla 'evet' bekliyorduk"

ErdoÄŸan, "Referandumda Kürt kökenli vatandaÅŸların yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde ‘evet’ oranı beklenenden yüksek çıktı. Bu durum Kürt vatandaÅŸlar arasında çözüm iradesinin güçlü olduÄŸunu mu gösteriyor?" ÅŸeklindeki soruyu ÅŸu ifadelerle yanıtladı:

"Aslında DoÄŸu’da, GüneydoÄŸu’da biz daha fazla bekliyorduk. Ama güzel bir netice çıktı. GüneydoÄŸu’daki Kürt kardeÅŸlerimiz son 10 yılı terör örgütü PKK’nın çok ciddi zulmü altında geçirdiler. Hep silahla tehditle oy kullanmak durumunda kaldılar. Öyle ki muhtarlara tehdit yapılmıştır. Namlu burda, oy bizde diyerek, zorla oy kullandırttılar insanlara. Acımasızca. Åžimdi ise güvenlik önlemleri alınınca bahsettiÄŸiniz geliÅŸme yaÅŸandı. Kentsel dönüşüm ve deÄŸiÅŸimle bölgenin altyapısının güçlendirilmesi, hendek vs’lerin kapatılması neticesinde GüneydoÄŸu artık giderek güzelleÅŸiyor. Sur ÅŸu anda bambaÅŸka. Dicle de bambaÅŸka akıyor. Oralardaki insanlarımız artık pikniÄŸe gidebiliyorlar. Oraları terk etmek zorunda kalan kardeÅŸlerimizin inÅŸa edilen güzel evlere dönüşleriyle hayat normale dönecek. Oradaki hava olumlu istikamette geliÅŸiyor. GüneydoÄŸu aslına rücu ediyor."

Hamas'ın siyasi vizyon belgesi

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bir gazetecinin "Siyasal Ä°slam tartışması dünyada da yaÅŸanıyor. Ä°hvan’la ilgili tartışmalar olmuÅŸtu. Yeni bir geliÅŸme, Hamas’ın Siyasi Vizyon Belgesi’ni açıklaması..." ÅŸeklindeki sözlerine de ÅŸu karşılığı verdi:

"Ben bu konuda netim. Müslüman KardeÅŸler teÅŸkilatını terör örgütü olarak kabul etmiyorum. BaÅŸbakanlığımdan bu yana, tüm mahfillerde iÅŸledim bu görüşü. American Jewish Committee’de de iÅŸledim bu görüşü, Bush ve Obama ile yaptığım görüşmelerde de iÅŸledim. Ellerinde silah yok bunların. Tamamen fikri altyapısı olan bir teÅŸkilat bu. Elinde silah olmayan bir teÅŸkilat için terör örgütü diyemezsiniz. Faaliyetleri öyle bir çerçeveye oturtulamaz. GannuÅŸi’nin ve Halid MeÅŸal’in onlar hakkında olumsuz bir kanaatleri yok. Hamas’ın geldiÄŸi noktayı, yeni bir siyasi vizyon belgesiyle açıklamış olması tabii ki önemlidir. Belge, Hamas’ın son dönemdeki en önemli manifestosu."

Kaynak: Hürriyet, Yeni Şafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.