Sosyal Medya

Güncel

Adaylık için ilk sinyaller

2019’daki cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin CHP milletvekili Deniz Baykal’ın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na “Ya aday ol ya bırak” çağrısı CHP kulislerini hareketlendirdi. Baykal’ın aklındaki modellerden biri, Yunanistan’da PASOK’un da uyguladığı gibi ‘adayın tüm parti üyelerinin, hatta başka parti üyelerinin katılımıyla’ seçilmesi. CHP Genel Merkezi’nde ise “Yüzde 49 adına aday olacak biri varsa Kılıçdaroğlu’dur” görüşü hâkim.



CHP milletvekili ve eski genel baÅŸkan Deniz Baykal’ın CNN Türk’te CHP Lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu’na yönelik “Ya aday ol ya bırak” çıkışı, yeni bir tartışmanın fitilini ateÅŸledi. Baykal’ın bu çıkışının ardında iki model olduÄŸu öğrenildi.

ÇİFT KARARGÂH MI, TEK KARARGÂH MI

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın adaylığına kesin gözüyle bakıldığı için CHP’nin de vakit kaybetmeden yola çıkması gerektiÄŸini düşünen Baykal cephesi, öncelikle genel baÅŸkan ve baÅŸkan adayının ayrı kiÅŸilerden oluÅŸacağı ‘çift karargâh’ mı yoksa ‘tek karargâh’ mı olacağına karar verilmesi gerektiÄŸini savunuyor. Baykal’ın yakın çevresinden edinilen bilgiye göre bu cephenin iki model önerisi bulunuyor. Birinci öneri; adayın partinin tüm üyeleri, hatta baÅŸka parti üyelerinin de katılımıyla seçilmesi yönünde. Bu model için dünyadan da iki örnek gösteriliyor. Yunanistan’da 2012’de PASOK Genel BaÅŸkanı, seçimde tek aday olmasına raÄŸmen 236 bin 151 kiÅŸinin katılımıyla seçildi; 230 bin 105 oy aldı. Fransa’da Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande 3 milyon üyenin katılımıyla yüzde 56’nın oyunu alarak seçildi. Bu cepheye göre 56 milyon seçmen için aday belirleme yetkisi bir kiÅŸiye ya da bir heyete bırakılamayacak kadar mühim.

AKÅžENER VE TÃœRK’E YARDIMCILIK

Baykal cephesinin önerdiÄŸi ikinci model ise referandumdaki yüzde 49 oy dağıtılmadan, referandumda kabul edilen modele de karşı çıkılarak, seçime gidilmesi yönünde. Bu çerçevede seçimden önce baÅŸkan adayının, yardımcılarını da açıklaması gerektiÄŸi ifade ediliyor. Baykal’ın önerisinin arkasında Meral AkÅŸener ve Ahmet Türk’e baÅŸkan yardımcılığı önerisine kadar adımların yer aldığı yeni bir modelin olduÄŸu öne sürülüyor. Hatta kurulacak kabinenin üyeleri belliyse onların da baÅŸkanlık seçimi öncesi açıklanması gerektiÄŸi üzerinde duruluyor.

KILIÇDAROÄžLU’NDAN ADAYLIK SÄ°NYALÄ°

Kulislere göre CHP yönetimi ise KılıçdaroÄŸlu’nun aday olmasını istiyor. Bunu isteyenler referandumdaki yüzde 49’luk oyun KılıçdaroÄŸlu’nun izlediÄŸi gerilimden uzak stratejinin baÅŸarısı olduÄŸunu vurguluyor ve “Yüzde 49 adına aday olacak biri varsa o da KılıçdaroÄŸlu’dur” görüşünü savunuyor. Partililer, bu oy tabanının bölünmemesi ve bu durumun parti içi kavgaya dönüşmemesi gerektiÄŸini vurguluyorlar. KılıçdaroÄŸlu ekibinin öncelikle baÅŸta AkÅŸener olmak üzere Vatan Partisi, Saadet Partisi, bazı sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek süreci baÅŸlatacağı konuÅŸuluyor.

AÇIKLAMALARA YÖNETİMDEN TEPKİ

CHP’li Muharrem Ä°nce ise TBMM’de yaptığı açıklamada, partisinin olaÄŸan kurultayının öne çekilerek kasım ayında yapılmasının teknik olarak mümkün olmadığını belirterek, “Hemen olaÄŸanüstü kurultayı toplayabilirler. Yapmalılar mı derseniz; Sayın Genel BaÅŸkan yaparsa bu çok şık olur” dedi. 
Fikri SaÄŸlar’ın aynı gün iktidara yakın bir gazeteye parti yönetimini eleÅŸtiren açıklamaları da parti yönetimini kızdırdı. SaÄŸlar’ın yanı sıra Baykal ve Ä°nce’nin çıkışları parti yönetiminde rahatsızlık yarattı. CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Veli AÄŸbaba, Baykal’a yanıt vererek, “CumhurbaÅŸkanının partisine üye olduÄŸu gün CHP’yi tartışmanın kimseye faydası olmaz” dedi. 

AÇIKLAMALARI TARTIŞILIYOR: SÖYLENMESİ GEREKENLERİ SÖYLEDİM
 
GRUP toplantısı öncesinde dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Deniz Baykal, “Ben söylenmesi gerekenleri söylediÄŸimi düşünüyorum. Uyarı da öneri de içeren bir yol haritası ortaya koydum. Bunun partimiz, Türkiye için bir demokratik çıkış yolu olduÄŸuna inanıyorum” dedi. Baykal, olaÄŸan kurultayın öne çekilmesiyle ilgili tartışmalarına iliÅŸkin “Önerinin yerine getirilmesinin bir anlamı, deÄŸeri vardır, yerine getirilmemesinin de bir sorumluluÄŸu vardır” açıklamasını yaptı. Baykal, Abdullah Gül’ün adaylığıyla ilgili sorulara verdiÄŸi yanıtla ilgili de, “Ahmet Hakan sorunca siyasi nezaketle konuÅŸtum. Siyasi nezaketle, zarafetle siyasi öneriyi karıştırmamak gerekir” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.