Sosyal Medya

Güncel

Uzmanlar Hamas'ın 'Yeni Siyaset Belgesi'ni yorumladı

Hamas’ın dün açıkladığı "Yeni Siyaset Belgesi"ni konunun uzmanlarıyla değerlendi.



Uzun bir çalışmanın sonucu olarak Filistin İslami Direniş Örgütü (Hamas) yeni siyaset belgesini Katar'ın başkenti Doha'da bir basın toplantısıyla açıkladı. Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, belgenin Hamas'ın tüm liderlerinin, içerideki ve dışarıdaki kurumlarının ortak görüşünü yansıttığını ifade etti.

Hamas’ın Yeni Siyaset Belgesi’ni deÄŸerlendirdiÄŸimiz gazeteci yazar Taha Kılınç “Yeni Siyaset Belgesi”nin 3 önemli noktasını şöyle özetledi.

“Belgenin en önemli maddesi, Hamas’ın 1967 sınırları üzerinden bir Filistin Devleti’ni kabul etmesidir. Böylece Hamas, pratikte Ä°srail’in varlığını kabul etmiÅŸ oluyor. Bu sahadaki gerçeklere uygun bir hamle” diyen Kılınç diÄŸer iki maddeyi şöyle özetledi:

“Ä°kinci olarak Belge, Mahmut Abbas ve tabi Arafat çizgisiyle Hamas’ın barışması ve buluÅŸması anlamına geliyor. Üçüncü önemli noktası ise; Hamas bizim kavgamız Yahudilerle deÄŸil Siyonist Ä°ÅŸgale karşı diyerek yeni bir açılım saÄŸlıyor.” dedi.

TAHA KILINÇ: İNSANLAR ARTIK SLOGAN DEĞİL İCRAAT İSTİYOR

Hamas’ın bölgede var olan gerçekliÄŸi resmiyete döktüğünü aktaran Kılınç, “Yeni Siyaset Belgesi”ni yeni bir ufuk olarak deÄŸil mecburi bir çizgi deÄŸiÅŸikliÄŸi olarak yorumluyor ve ekliyor:

“Ä°slam Dünyasında Türkiye’yi hariç tutarsak Filistin davasını gerçek sahiplenen devlet yok. Her ülke kendi menfaati doÄŸrultusunda deÄŸerlendiriyor meseleyi, dolayısıyla Hamas Filistin meselesinin tek yüklenicisi deÄŸil artık elimdekini kaybetmeyeyim noktasına geldi. Åžunu da görmek lazım; özellikle ekonomik anlamda insanlar bunalmış durumdalar ve patlama noktasındalar.

Bir patlama gerçekleÅŸtiÄŸinde de bunun altında Hamas da kalacak. Hamas da bunun farkında. Ä°nsanlar artık ideolojik slogan deÄŸil aÅŸ bekliyor, icraat bekliyor. Åžuan Gazze’ye günde 4 saat elektrik veriliyor. Bütün bunlar düşünüldüğünde halk artık tamam slogan atmayı bırakın bizim hayatımızı kolaylaÅŸtıracak, elektrik, aÅŸ verin diyorlar. Hamas da bu isteklere kayıtsız kalamazdı.”

MUHAYMER EBU SAADE: HAMAS, FKÖ'NÜN PROGRAMINA ÇOK YAKLAŞTI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gazze'deki Ezher Ãœniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Muhaymer Ebu Saade, Fetih Hareketi'nin, Hamas'ın açıklanan belgesinde yer alan "siyasal itidal" söylemine endiÅŸeyle bakabileceÄŸini belirterek, "Hamas, FKÖ'nün 1988'de 'Filistin'in alt sınırı' baÅŸlığıyla ilan ettiÄŸi programına çok yaklaÅŸtı." dedi.

AZZAM TAMİMİ: MÜCADELE YAHUDİLERE DEĞİL SİYONİST PROJEYE KARŞI

Filistinli akademisyen yazar Azzam Tamimi ise yaptığı açıklamada; “Eski tüzük, Filistin’de politik olmaktan çok dini argümanlar sunuyor” diyor ve ekliyor:

“Yeni tüzük eskisine göre daha politik argümanlarla açıklıyor kendisini. Hamas’ın mücadelesinin Yahudilere karşı deÄŸil Siyonist Projeye karşı olduÄŸunu vurguluyor. Yeni tüzük, Siyonist düşüncenin sömürgeci politikalara sürekli baÅŸvurmasına karşı çatışmanın temel nedenini açıkça ortaya koyuyor ve komplo teorilerinden arınmış oluyor.” 

Kaynak: Haber10

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.