Sosyal Medya

Dünya

Moskova-Bangkok uçağı türbülansa girdi, 27 yaralı

Moskova'dan Bangkok'a giden yolcu uçağı türbülansa girdi, 27 yolcu yaralandı



Moskova'dan Bangkok'a uçan Rus milli taşıyıcı Aeroflot Havayolları’na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı, iniÅŸe 40 dakika kala türbülansa girdi. Kemerlerini baÄŸlamamış ve aÅŸakta olan 24’ü Rus toplam 27 kiÅŸi yaralandı. Acil iniÅŸ yapan uçakta yaralanan yolcular hastaneye kaldırıldı.

Gazetem.ru’nun haberine göre, olayla ilgili açıklama yapan Rusya'nın Tayland BüyükelçiliÄŸi'nin Konsolosluk Bölümü BaÅŸkanı Vladimir Sosnov, uçağın türbülans girmesi sebebiyle yolcuların yaralandıklarını ve hastaneye kaldırıldıklarını belirtti.

TÃœRBÃœLANS NEDEN OLUYOR ?

Türbülans üç şekilde meydana gelir. Bunlar, konveksiyon yani ısınma, bulutlar ve rüzgardır.

Isınma: Yerde bazı yüzeyleri (örneğin asfalt gibi) güneş ışınlarını atmosfere daha çok yansıtarak üzerlerinde bulunan havanın ısınmasını sağlar. Isınan hava hızla yükselmeye başlar. Yükseldikçe soğur ve sonunda çöker. Bu da yükselen ve alçalan bir hava hareketi meydana getirir. Düşük irtifalarda en sık rastlanan türbülans çeşididir. Sabah saatlerinde ve geceleri ısınma etkili olmadığından bu tür türbülansa rastlanmaz. Genellikle alçak irtifalarda etkili olur.

Bulut türbülansı: Bu tür türbülans en etkili, kümülüs formu bulutlarda meydana gelir ve genellikle yaz aylarında öğleden sonra rastlanır. Sıcak hava, soğuk havaya göre içinde daha çok nem barındırır. Sıcak ve nemli hava yükselerek içindeki su buharı gözle görünür bir bulut haline gelinceye kadar soğur ve bu soğuyan hava ısınıncaya kadar çökmeye başlar. Uçak bulutun içinden veya yakınından geçerse bu inişli çıkışlı hava nedeniyle irtifasında küçük değişiklikler meydana gelir. Bunu kasisli bir yolda giden otomobile benzetebiliriz.

Rüzgar türbülansı: Nehirde hızla akan su, önündeki kayalara çarpınca nasıl yön değiştiriyor ve akışını düzensizleştiriyorsa, rüzgarın da önüne çıkan dağlar veya yüksek binalar nedeni ile yönünde ve hızında değişiklikler meydana gelir. Bu değişim de uçağı rüzgar türbülansına maruz bırakır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.