Sosyal Medya

Güncel

FETÖ'cülerin tespitinde kaç aşamalı soruşturma yapılıyor? O listeler nasıl hazırlanıyor?

FETÖ soruşturmalarında gözaltına alınacak şüphelilerin 4 aşamalı bir incelemeden geçtiği öğrenildi. İsimleri önce uzmanlar inceliyor. Ardından tanık ifadeleri ile HTS kayıtları karşılaştırılıyor. Son olarak da banka hesaplarına bakılıyor.



Kamuoyunda FETÖ soruÅŸturmalarındaki itirafçı veya muhbirlerden gelen isimlerin gerçek örgüt üyeleri olup olmadığına iliÅŸkin araÅŸtırmanın nasıl yapıldığı merak ediliyor. Kendisini itirafçı olarak gösteren kiÅŸiler gerçekte doÄŸru bilgiler mi paylaşıyor, yönlendirme yapmaya çalışanlar da var mı? Bu soruları Ankara BaÅŸsavcılığı kaynaklarına sorduk. Verilen yanıtlarda öncelikle soruÅŸturmacıların tecrübelerine dikkat çekildi. Yaklaşık 4 yıldır aktif olarak FETÖ’yü soruÅŸturan savcı, polis ve istihbaratçıların verilen bilginin doÄŸru mu yönlendirme mi olduÄŸuna iliÅŸkin önemli deneyim kazandığı ifade edildi. Bunun dışında verilen isimler diÄŸer şüpheli ve tanıkların ifadeleriyle karşılaÅŸtırılıyor. Ayrıca ismi verilen kiÅŸinin HTS yani telefon kayıtlarına bakılıyor.
 
Örgüt üyeleriyle bağlantı kurup kurmadığı ortaya çıkarılıyor. Diğer aşama işe banka hesapları ve yurtdışı çıkış hareketleri. Bu bağlantılar örgütle bağ kurulması için yeterli mi değil mi buna bakılıyor. Tüm bu aşamalardan sonra o elde edilen delillele o isimler gözaltı listesine giriyor.
 
17-05/01/adf.jpg
 
 
Başsavcılık kaynakları sanıldığının aksine itirafçılardan veya muhbirlerden gelen her ismin gözaltına alınmadığını vurguladı. Soruşturma ekibinin tüm bu karşılaştırmalardan sonra yeterli delile ulaştığına ikna olması halinde isimlerin listeye girdiği belirtildi.

FETÖ’nün yanıltma yöntemini ustaca kullandığına dikkat çekilirken, soruÅŸturmacıların örgütün neredeyse tüm taktiklerini çözmesi nedeniyle hata payının çok düşük olduÄŸu ifade edildi. Özellikle 15 Temmuz sonrası şüphelilerden ve ByLock’tan çıkan verilerin operasyonların daha etkili ve hızlı yürümesini saÄŸladığı belirtildi. Emniyete baÄŸlı Siber Büronun dijital verileri açacak ileri teknoloji kullandığına da dikkat çeken kaynaklar, kriptolu veya yüksek güvenlikli ÅŸifrelerle gizlenmiÅŸ verilerin birer birer açıldığını bildirdi. Öte yandan şüphelilerin bilgisayarlarından silinmiÅŸ bir çok verinin de geri getirilebildiÄŸini belirten kaynaklar, örgütün çözülmesiyle birlikte kilit isimlere ulaÅŸmanın mümkün olduÄŸunu vurguladı.

 

KARAR

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.