Güncel
İki yeni KHK yayınlandı
Follow @dusuncemektebi2
Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 689 ve 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Olağanüstü Hal Kapsamı'nda yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) resmi gazetede yayınlandı.
Yeni KHK ile muhtar ve korucuların SGK primlerini devletin ödemesine karar verilirken evlilik programlarının yasaklandığı ifade edildi.
Yeni KHK kapsamında 3 bin 939 kişi kamudan ihraç edildi.
235 kamu personeli göreve iade edildi.
İşte yayınlanan kararnameler;
Karar Sayısı: KHK/689
OlaÄŸanüstü hal kapsamında bazı tedbirler alınması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, CumhurbaÅŸkanının baÅŸkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 17/4/2017 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.
Kamu personeline iliÅŸkin tedbirler
MADDE 1 – (1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve ekli (1) sayılı listede yer alan kiÅŸiler kamu görevinden baÅŸka hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kiÅŸilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre iÅŸlem tesis edilir.
(2) Birinci fıkra gereğince kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın rütbe ve/veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler; bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bunların silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilir. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar. Bu kişiler hakkında bakanlıkları ve kurumlarınca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulur. Bu bildirim üzerine pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilir.
(3) Birinci fıkra kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar, varsa uhdelerinde taşımış oldukları büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamazlar ve bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamazlar.
İade hükümleri
MADDE 2 – (1) Ekli (2) sayılı listede yer alan kamu görevlileri, ilgili kanun hükmünde kararnamenin eki listelerin ilgili sıralarından çıkarılmıştır.
(2) İlgili kanun hükmünde kararname hükümleri, birinci fıkrada belirtilen kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır. Söz konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren on gün içerisinde göreve başlamayanlar çekilmiş sayılır. Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir. Bu maddeye ilişkin işlemler ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından yürütülür.
Kurum ve kuruluÅŸlara iliÅŸkin tedbirler
MADDE 3 – (1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan ve ekli (3) sayılı listede yer alan gazete, dergi, vakıflar, dernekler ve özel saÄŸlık kuruluÅŸları kapatılmıştır.
(2) Birinci fıkra kapsamında kapatılan kurum ve kuruluşlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak ilgisine göre Hazineye veya Vakıflar Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredilmiş sayılır, bunlara ait taşınmazlar tapuda resen ilgisine göre Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına, her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tescil edilir. Bunların her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazineden veya Vakıflar Genel Müdürlüğünden bir hak ve talepte bulunulamaz. Devire ilişkin işlemler ilgili tüm kurumlardan gerekli yardımı almak suretiyle Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilir.
(3) Ekli (4) sayılı listede yer alan dernekler, ilgili kanun hükmünde kararnamenin eki listelerin ilgili sıralarından çıkarılmıştır. İlgili kanun hükmünde kararname hükümleri, söz konusu dernekler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yürürlük tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır. Buna ilişkin işlemler ilgisine göre İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilir.
Yurtdışında öğrenim görenler
MADDE 4 – (1) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna tabi öğrencilerden, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan ve ekli (5) sayılı listede yer alanların öğrencilikle iliÅŸikleri kesilmiÅŸtir. Bunlar hakkında 18/10/2016 tarihli ve 6749 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere Ä°liÅŸkin Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır. Bunların bu kapsamda gördükleri eÄŸitimlere iliÅŸkin olarak denklik iÅŸlemleri yapılmaz ve bunlar söz konusu eÄŸitimleri kapsamındaki akademik unvan ve derecelerine baÄŸlı haklardan yararlanamazlar.
Değişiklik hükümleri
MADDE 5 – (1) 15/8/2016 tarihli ve 670 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasına “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY)’ne” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya diÄŸer terör örgütlerine” ibaresi ve aynı maddenin sonuna aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(8) Bu madde hükümleri 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olaÄŸanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler uyarınca gerçekleÅŸtirilen bütün kapatma iÅŸlemleri hakkında uygulanır.”
(2) 3/10/2016 tarihli ve 675 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(2) Birinci fıkrada belirtilen taşınmazların devredildiÄŸi üçüncü kiÅŸilerin terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı olması halinde, taşınmaz üzerinde aynı faaliyete devam edildiÄŸine bakılmaksızın devir iÅŸlemleri muvazaalı kabul edilir ve tapuda ilgisine göre Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak resen tescil edilir.
(3) Bu madde kapsamında görülmekte olan davalarda konusuz kalma nedeniyle davanın esası ve yargılama giderleri hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilir.”
Yürürlük
MADDE 6 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 7 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Karar Sayısı: KHK/690
OlaÄŸanüstü hal kapsamında bazı düzenlemeler yapılması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, CumhurbaÅŸkanının baÅŸkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 17/4/2017 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Yargı ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 1 – 6/1/1982 tarihli ve 2576 sayılı Bölge Ä°dare Mahkemeleri, Ä°dare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin KuruluÅŸu ve Görevleri Hakkında Kanuna 3/H maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 3/I maddesi eklenmiÅŸtir.
“SoruÅŸturma ve kovuÅŸturma usulü:
MADDE 3/I – Bölge idare mahkemelerinde görev yapan baÅŸkan, daire baÅŸkanı ve üyelerin görevden doÄŸan veya görev sırasında iÅŸlenen suçları ve ÅŸahsi suçlarıyla ilgili soruÅŸturma ve kovuÅŸturmalar, 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı Ä°lk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin KuruluÅŸ, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 47 nci maddesi hükümleri uyarınca yürütülür. Ancak, anılan maddede yer alan en yakın bölge adliye mahkemesi ibaresinden, görev yapılan bölge idare mahkemesinin bulunduÄŸu ilin baÄŸlı olduÄŸu bölge adliye mahkemesi anlaşılır.”
MADDE 2 – 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 46 ncı maddesinin mülga altıncı fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.
“Ağır ceza mahkemesinin görevine giren kiÅŸisel suçlarla ilgili suçüstü halinde genel hükümlere göre yürütülen soruÅŸturma sonucunda dosya, düzenlenen fezlekeyle birlikte Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına gönderilir. Hâkim kararı gerektiren iÅŸlemlere dair Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının talepleri ile kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair kararlara yapılan itirazlar hakkında, soruÅŸturma konusu suçların en ağırına bakmakla görevli Yargıtay ceza dairesini numara itibarıyla izleyen ceza dairesi baÅŸkanı tarafından karar verilir. Suçun son numaralı ceza dairesinin görevine girmesi halinde talebi inceleme yetkisi Birinci Ceza Dairesi BaÅŸkanına aittir. Hâkim kararı gerektiren iÅŸlemlerde baÅŸkanın verdiÄŸi kararlara karşı yapılan itirazı numara itibarıyla izleyen ceza dairesi baÅŸkanı inceler. Son numaralı daire baÅŸkanının kararı, Birinci Ceza Dairesi BaÅŸkanı tarafından incelenir. Ä°ddianame hazırlanması hâlinde kovuÅŸturma Yargıtay ilgili ceza dairesince yapılır.”
MADDE 3 – 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı Ä°lk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin KuruluÅŸ, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 47 nci maddesine aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“SoruÅŸturma aÅŸamasında hâkim kararı gerektiren iÅŸlemlere dair Cumhuriyet baÅŸsavcılığının talepleri ile kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair kararlara yapılan itirazlar hakkında, soruÅŸturma konusu suçların en ağırına bakmakla görevli bölge adliye mahkemesi ceza dairesini numara itibarıyla izleyen ceza dairesi baÅŸkanı tarafından karar verilir. Suçun son numaralı ceza dairesinin görevine girmesi halinde talebi inceleme yetkisi birinci ceza dairesi baÅŸkanına aittir. Hâkim kararı gerektiren iÅŸlemlerde baÅŸkanın verdiÄŸi kararlara karşı yapılan itirazı, numara itibarıyla izleyen ceza dairesi baÅŸkanı inceler. Son numaralı daire baÅŸkanının kararı, birinci ceza dairesi baÅŸkanı tarafından incelenir.
Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet savcıları ile ceza dairelerinin idarî yaptırım kararı verme yetkisi bakımından 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 22 ila 31 inci maddeleri uygulanır. Cumhuriyet savcısının verdiÄŸi idarî yaptırım kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi ceza dairesine baÅŸvurulabilir.”
MADDE 4 – 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa 27 nci maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 27/A maddesi eklenmiÅŸtir.
“Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca verilen boÅŸanma kararlarının nüfus kütüğüne tescili
MADDE 27/A – (1) Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boÅŸanmaya, evliliÄŸin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine iliÅŸkin olarak verilen kararlar; bizzat veya vekilleri aracılığıyla tarafların birlikte baÅŸvurması, verildiÄŸi devlet kanunlarına göre konusunda yetkili adlî veya idarî makam tarafından verilmiÅŸ ve usulen kesinleÅŸmiÅŸ olması ve Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması ÅŸartlarıyla nüfus kütüğüne tescil edilir.
(2) Nüfus kütüğüne yapılacak tescil işlemleri, yurt dışında kararın verildiği ülkedeki dış temsilcilikler, yurt içinde ise Bakanlık tarafından belirlenen nüfus müdürlükleri tarafından yapılır.
(3) Bu maddede sayılan ÅŸartlar yerine getirilmediÄŸi gerekçesiyle tescil talebi reddedilen kararların Türkiye’de tanınması, 27/11/2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun uyarınca yapılır.
(4) Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 5 – 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 38 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Kurula” ibaresi “Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“BaÅŸsavcılık tarafından yerine getirilecek müteakip iÅŸ ve iÅŸlemlerde 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 46 ncı maddesinin altıncı fıkrası hükümleri uygulanır. Ä°ddianame hazırlanması hâlinde kovuÅŸturma, görevle ilgili suçlarda Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesince, kiÅŸisel suçlarda Yargıtay ilgili ceza dairesince yapılır.”
MADDE 6 – 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“Göçmen kaçakçılığı suçunda kullanılan araca elkoyma
EK MADDE 1 – (1) Göçmen kaçakçılığı suçunun iÅŸlenmesinde kullanılan araçlara, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 128 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükmüne göre elkonulur.
(2) Birinci fıkraya göre elkonulan aracın;
a) Soruşturma ve kovuşturma devam ederken aynı suçun işlenmesinde tekrar kullanılması,
b) Türkiye’de sicile kayıtlı olmaması,
c) Toplam yolcu sayısına göre önemli sayıda göçmen taşınırken ele geçirilmesi,
ç) Suçun işlenmesini kolaylaştıracak özel tertibatının bulunması,
hallerinden birinin varlığı durumunda, elkonulan araç sahibine iade edilmez. Bu durumda sahibinin, aracın değeri kadar teminatı elkoyma tarihinden itibaren otuz gün içinde Maliye Bakanlığına teslim etmesi halinde, araç sahibine iade edilir. Aksi takdirde, Maliye Bakanlığı tarafından soruşturma ve kovuşturma sonucu beklenmeksizin derhal tasfiye olunur. Tasfiyenin satış suretiyle gerçekleşmesi halinde, satıştan elde edilen gelirden aracın muhafaza edilmesi ve satışı için gerekli olan bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınır.
(3) Ä°kinci fıkra hükmünün uygulanmasındaki deÄŸerden, kara araçlarında kasko deÄŸeri; deniz araçlarında tekne ve makine sigortasına esas teÅŸkil eden deÄŸer; sigortasız araçlar ile hava ve demiryolu araçlarında ise piyasa deÄŸeri anlaşılır.”
İKİNCİ BÖLÜM
Milli Savunma ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 7 – 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 8 – 926 sayılı Kanunun 82 nci maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulu mezunu olup da astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eÄŸitimine tâbi tutulanlardan baÅŸarılı olanlar astsubaylığa nasıp onayı tarihinden geçerli olarak astsubay çavuÅŸluÄŸa nasbedilirler. Bu personelin astsubaylık nasıpları hangi tarihte olursa olsun, kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerine esas olacak nasıpları için onay takvim yılının 30 AÄŸustos tarihi esas alınır ve kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerinde 79 uncu ve 80 inci madde hükümlerine göre iÅŸlem yapılır. Nasıp düzeltilmesinden ötürü maaÅŸ veya maaÅŸ farkı ödenmez ve diÄŸer özlük hakları verilmez. Astsubay meslek yüksek okullarını baÅŸarıyla bitirenler ise o yılın 30 AÄŸustos tarihinde astsubay çavuÅŸluÄŸa nasbedilirler. Bunlardan;
a) Astsubay meslek yüksek okullarını bitirip de astsubay çavuş nasbedilmeden önce astsubaylar hakkında açığa alınmayı gerektiren bir suçtan haklarında kamu davası açılanlar veya herhangi bir suçtan tutuklanan ya da gözaltına alınanların astsubay çavuşluğa nasıpları yapılmaz. Bunlardan öğrencilik hukukunun kaybedilmesine sebep olacak şekilde mahkûm olanlarla okul yüksek disiplin kurulunca okulla ilişiğinin kesilmesine karar verilenler hariç olmak üzere haklarında kovuşturmaya yer olmadığına, ceza verilmesine yer olmadığına, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, beraate veya kamu davasının her ne sebeple olursa olsun ortadan kaldırılmasına karar verilenlerle gözaltına alınanlardan başka bir işlem yapılmaksızın serbest bırakılanlar astsubay çavuşluğa nasbedilir ve nasıpları emsalleri tarihine götürülür.
b) Kazai, idari veya sıhhi zorunluluklar nedeniyle astsubay meslek yüksek okullarını 30 AÄŸustostan sonra bitirenler, bitirdikleri ayın sonundan geçerli olarak astsubay çavuÅŸluÄŸa nasbedilirler. Bunların nasıpları emsalleri tarihine götürülür.”
MADDE 9 – 926 sayılı Kanunun ek geçici 92 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesine “Kuvvet Komutanının teklifi ve Millî Savunma Bakanının onayı ile” ibaresinden sonra gelmek üzere “31/12/2017 tarihine kadar” ibaresi eklenmiÅŸ ve aynı fıkrada yer alan “pilot subayların” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 10 – 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Millî Savunma Bakanlığı Görev ve TeÅŸkilâtı Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“d) Bakanlık merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı ile baÄŸlı, ilgili ve iliÅŸkili kuruluÅŸlarında görev alacak personelin güvenlik soruÅŸturması ve arÅŸiv araÅŸtırması hizmetlerini Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla,”
MADDE 11 – 1325 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“Bakanlık, kanunla yerine getirmekle yükümlü olduÄŸu hizmetleri; tüzük, yönetmelik, tebliÄŸ, genelge ve diÄŸer idari metinlerle düzenlemekle görevli ve yetkilidir.
Bakan, MüsteÅŸar ve her kademedeki Bakanlık ve kuruluÅŸ yöneticileri, gerektiÄŸinde sınırlarını yazılı olarak açıkça belirlemek ÅŸartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir. Ancak yetki devri, yetki devreden amirin sorumluluÄŸunu kaldırmaz.”
MADDE 12 – 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 23 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(7) 10/11/1988 tarihli ve 3497 sayılı Kara Sınırlarının Korunması ve GüvenliÄŸi Hakkında Kanun uyarınca görev verilen Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut birlikleri (desteÄŸine/emrine verilen unsurlar dahil) personeli ile yardım talep edilmesi halinde kaçakçılıkla mücadele görevi verilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeline de bu maddede düzenlenen usul ve esaslara göre ikramiye ödenir.”
MADDE 13 – 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun 20 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“h) Terör örgütleriyle iliÅŸkisi olmak: Terör örgütleriyle eylem birliÄŸi içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmaktır.”
MADDE 14 – 6413 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(1) AÅŸağıda belirtilen durumlar disiplinsizliÄŸi alışkanlık hâline getirme olarak kabul edilir ve bu durumlarda sözleÅŸmeli subay ve astsubaylar hariç subaylar ve astsubaylar hakkında ayırma cezası verilebilir.
a) En son alınan disiplin cezasının kesinleştiği tarihten geriye doğru son bir yıl içinde onsekiz disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam oniki defa veya daha fazla disiplin cezası almak.
b) En son alınan disiplin cezasının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten geriye doÄŸru son beÅŸ yıl içinde otuzbeÅŸ disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam yirmibeÅŸ defa veya daha fazla disiplin cezası almak.”
MADDE 15 – 22/1/2015 tarihli ve 6586 sayılı Millî Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına Ä°liÅŸkin Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Bunlara ödenecek ücretin net tutarı, birinci dereceli Millî Savunma Uzmanına ödenen aylık net tutarının yıllık ortalamasının %150’sini aÅŸmamak üzere Bakan tarafından tespit edilir.”
MADDE 16 – 9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Ãœniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“c) Astsubay meslek yüksekokulları ile yabancı diller ve savunma ile ilgili diÄŸer yüksekokullardan,”
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İç Güvenlik ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 17 – 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı Ä°l Ä°daresi Kanununun 11 inci maddesinin (D) fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Jandarma Genel Komutanlığının veya” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 18 – 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı AteÅŸli Silahlar ve Bıçaklar ile DiÄŸer Aletler Hakkında Kanunun ek 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesine “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 19 – 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 3 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin bu fıkranın yürürlüğe girdiÄŸi tarih itibarıyla konuÅŸlu bulunduÄŸu hizmet binaları, karakollar ve benzeri yerler için, kendiliÄŸinden özel güvenlik bölgesi oluÅŸmuÅŸ sayılır. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin yeni konuÅŸlanacakları aynı neviden yerler bakımından konuÅŸlanma tarihinden itibaren kendiliÄŸinden özel güvenlik bölgeleri oluÅŸmuÅŸ sayılır. Bu fıkra çerçevesinde oluÅŸturulan özel güvenlik bölgelerinin sınırları İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından belirlenir. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin konuÅŸlu bulundukları yerlerin özel güvenlik bölgesi olması lüzumlu görülmüyorsa İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından buna iliÅŸkin ayrıca bir karar alınır. Bu fıkranın uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 20 – 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununa aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCÄ° MADDE 12 – Sahil Güvenlik Komutanlığının halihazırda devam eden yabancı ülkeler ile eÄŸitim ve iÅŸbirliÄŸi faaliyetleri, askeri eÄŸitim iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları ve protokollerinde belirtilen esaslara göre İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından yürütülür.”
MADDE 21 – 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 19 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Bütçe kanunları ve diÄŸer kanunlarla Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerine tanınan gümrük, her türlü vergi, resim, harç ve ardiye ücretlerine iliÅŸkin muafiyet ve istisna hükümleri Jandarma Genel Komutanlığı hakkında da uygulanır.”
MADDE 22 – 2803 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinin birinci fıkrasına “esaslara göre” ibaresinden sonra gelmek üzere “İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 23 – 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki SaÄŸlığı, Gıda ve Yem Kanununun 27 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının birliklerince talep edilen içme ve kullanma sularına iliÅŸkin analizler ilgili mevzuatına göre SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı laboratuvarlarda ücretsiz olarak yapılır.”
MADDE 24 – 5996 sayılı Kanunun 45 inci maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(4) Bakanlık tarafından üçüncü fıkra uyarınca yürütülen gıda denetim ve kontrol hizmetleri, satın alma amaçlı yapılan denetim ve kontrol hizmetlerini kapsamaz. Üçüncü fıkra uyarınca yapılan resmi denetim ve kontrollerde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili birimleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bu Kanunun yaptırımlarla ilgili hükümleri uygulanmaz. Tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili gerekli önlemler, ilgili Komutanlık tarafından alınır. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile bunların baÄŸlılarına 30 uncu madde hükümleri uygulanmaz.”
MADDE 25 – 18/10/2016 tarihli ve 6749 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere Ä°liÅŸkin Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “edilir” ibaresi “edilebilir” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 26 – Ekli (1) sayılı cetvelde yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümüne eklenmiÅŸtir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sosyal Güvenlik ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 27 – 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ, aynı maddenin sekizinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, onuncu fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “ek 16 ncı ve ek 17 nci maddeleri” ibaresi “mülga ek 16 ncı ve mülga ek 17 nci maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun ek 15 inci maddesi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı maddenin beÅŸinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Güvenlik korucularından 55 yaşını dolduranların görevleriyle iliÅŸikleri kesilir.”
“Güvenlik korucusu olarak görevlendirilenler hakkında 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanunu ile 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunu hükümleri uygulanmaz.”
MADDE 28 – 442 sayılı Kanunun ek 16 ncı ve ek 17 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 29 – 442 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCÄ° MADDE 4 – Bu maddenin yürürlüğe girdiÄŸi tarihten önce güvenlik koruculuÄŸu görevi sona ermiÅŸ olanlardan mülga ek 16 ncı veya mülga ek 17 nci madde hükümleri kapsamında aylık baÄŸlanmasına, tazminat veya ölüm yardımı ödenmesine hak kazananlar hakkında anılan mülga madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. Ayrıca, mülga ek 16 ncı madde kapsamında aylık baÄŸlanmasına hak kazanan güvenlik korucularının vefatı halinde, 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre hak sahiplerine, müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren aylık baÄŸlanır ve geçmiÅŸe dönük herhangi bir ödeme yapılmaz.”
MADDE 30 – 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 79 uncu maddesinin altıncı fıkrasının ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Ödemeler, her eÄŸitim-öğretim yılında bir kez olmak üzere, ilgili eÄŸitim-öğretim yılının Eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısı ve aynı eÄŸitim-öğretim yılındaki öğrenim seviyesine göre hesaplanarak 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında toptan yapılır. Öğrenim durumu ve seviyeleri tespit edilemeyenlere ise ilgili eÄŸitim-öğretim yılı içinde talepleri üzerine eÄŸitim ve öğretim yardımları ödenir.”
“Birinci fıkra kapsamında aylık almakta olanlar da aynı usul ve esaslar çerçevesinde bu yardımdan yararlandırılır.”
MADDE 31 – 5434 sayılı Kanunun ek 81 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Türk Silahlı Kuvvetlerine” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 32 – 29/8/1977 tarihli ve 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasasının 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasına “il özel idare” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile yatırım izleme ve koordinasyon baÅŸkanlıkları” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 33 – 2108 sayılı Yasanın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “4 üncü maddesi kapsamında sigortalı” ibaresi “4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı” ÅŸeklinde, “aylık ve gelir” ibaresi “aylık” ÅŸeklinde ve aynı maddenin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Birinci fıkra kapsamında bulunanların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primleri, il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon baÅŸkanlıkları tarafından doÄŸrudan Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir. Sosyal güvenlik primlerinin karşılığı her yıl İçiÅŸleri Bakanlığı bütçesine konulur ve yılı içinde söz konusu bütçeden il özel idare ve yatırım izleme ve koordinasyon baÅŸkanlıkları bütçelerine aktarılır.”
MADDE 34 – 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına (j) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“k) 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucuları,”
MADDE 35 – 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 7 ncimaddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “(d) ve (e)” ibaresi “(d), (e) ve (f)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 36 – 5510 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “üçüncü fıkrasının (d) ve (e)” ibaresi “dördüncü fıkrasının (d), (e) ve (f)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 37 – 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tablonun (13) numaralı sırasına “Türk Silâhlı Kuvvetlerinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 38 – 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetlerinin” ibaresi “Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensuplarının” ÅŸeklinde, aynı maddenin onikinci fıkrasında yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetleri mensupları” ibaresi “Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensupları” ÅŸeklinde ve “Millî Savunma Bakanının” ibaresi “ilgisine göre İçiÅŸleri Bakanının veya Millî Savunma Bakanının” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 39 – 5510 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendinde yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetlerinde” ibaresi “Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 40 – 5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin birinci fıkrasına “diÄŸer sigortalılık durumu” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında muhtar sigortalılığı ile aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki diÄŸer sigortalılık statülerine aynı anda tabi olacak ÅŸekilde çalışılması durumunda muhtar sigortalılığı” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 41 – 5510 sayılı Kanunun 57 nci maddesinin beÅŸinci fıkrasında yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetleri” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 42 – 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (9) numaralı alt bendinde yer alan “74 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilen kiÅŸiler ile aynı Kanunun” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 43 – 5510 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “(d) ve (e)” ibaresi “(d), (e) ve (f)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 44 – 5510 sayılı Kanunun 70 inci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “(1), (3) ve (9)” ibaresi “(1) ve (3)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 45 – 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“d) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki muhtar sigortalılarının aylık prime esas kazançları, günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katıdır.”
MADDE 46 – 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendine “Ä°steÄŸe baÄŸlı sigortalılar” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve muhtar sigortalılar” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 47 – 5510 sayılı Kanunun 87 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki muhtar sigortalılar hariç bu bent kapsamında sigortalı olanlar, isteÄŸe baÄŸlı sigortalı olanlar ve 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde sayılan kiÅŸilerin kendileri,”
“h) Muhtarlardan 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılığı olanların il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon baÅŸkanlıkları,”
MADDE 48 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 15 – 442 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereÄŸince güvenlik korucusu olarak görevlendirilenler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve haklarında uzun vadeli sigorta kolları ile genel saÄŸlık sigortası hükümleri uygulanır.
Güvenlik korucusu olarak göreve başlayanlar ile görevleri sona erenlerin sigortalı işe giriş ve sigortalı işten ayrılış bildirgeleri, çalışmaya başladıkları tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili valiliklerce verilir. Bunların prime esas günlük kazançları bu Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırıdır. İlgili primlerin sigortalı ve işveren hissesinin tamamı valiliklerce ödenir.
Güvenlik korucularının veya valiliÄŸin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen saÄŸlık hizmeti sunucularının saÄŸlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak ÅŸekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiÄŸi Kurum SaÄŸlık Kurulunca tespit edilen güvenlik korucuları malûl sayılır.
Güvenlik korucusu olarak görev yapmakta iken 55 yaşını dolduranlardan en az 15 yıl bu görevde bulunmuş olanlara yaşlılık aylığı bağlanır. Bu fıkra kapsamında yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca terör suçlarından hüküm giymemiş olmak şarttır. Hüküm giymeden önce aylık bağlanmış olması halinde ise bağlanan aylık kesilir.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla güvenlik korucusu olarak görevde bulunanların valiliklerin talebi üzerine güvenlik korucusu olarak geçen ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmadığı süreleri için müracaat tarihinde geçerli olan prime esas kazanç alt sınırı ve %32.5 oranı üzerinden hesaplanacak prim tutarları, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde valiliklerce ödenir. Bu süre içinde sigorta primlerinin ödenmemesi halinde bu Kanunun 89 uncu maddesi hükümleri uygulanarak primler tahsil olunur.
Bu maddenin yürürlük tarihinden önce görevi sona erenler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanun kapsamında emekli, yaşlılık veya malûllük aylığı ya da 442 sayılı Kanunun mülga ek 16 ncı maddesi veya 2330 sayılı Kanun kapsamında aylık bağlanmış olanlar hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz.
Bu madde kapsamındaki sigortalılarla ilgili olarak bu maddede aksine hüküm bulunmaması kaydıyla bu Kanunun ilgili hükümleri uygulanır. Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esasları tespit etmeye Kurum yetkilidir.”
MADDE 49 – 5510 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendinde belirtilenler için 6 ncımaddenin birinci fıkrasının (ı) bendi ile 80 inci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen “otuz” ibaresi, bu maddenin yürürlüğe girdiÄŸi yıl için “onbeÅŸ” olarak uygulanır ve prime esas günlük kazancın otuz katını geçmemek üzere takip eden her yıl için bir puan artırılır.”
MADDE 50 – 5510 sayılı Kanunun geçici 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetleri” ibaresi “Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 51 – 5510 sayılı Kanunun geçici 21 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 52 – 2/1/2017 tarihli ve 685 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Ä°ÅŸlemleri Ä°nceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasına birinci cümlesinden önce gelmek üzere aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ ve aynı maddenin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Ãœyeler, Komisyondaki görevleri süresince kurumlarından aylıklı izinli sayılır.”
“(3) Komisyon üyelerinin üyelik görevleri kapsamındaki karar, görev ve fiillerine iliÅŸkin hukuki, idari, mali ve cezai sorumlulukları hakkında 8/11/2016 tarihli ve 6755 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve KuruluÅŸlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 37 nci maddesi uygulanır.”
MADDE 53 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(3) Komisyonun karara baÄŸladığı dosyaya iliÅŸkin olarak Komisyonda bulunan tüm evrak, birinci fıkra kapsamına giren dosyalarda ilgilinin son görev yaptığı kurum veya kuruluÅŸa, ikinci fıkra kapsamına giren dosyalarda ilgili kurum veya kuruluÅŸa, diÄŸer dosyalarda ise ek 1 inci maddeye göre husumetin yöneltileceÄŸi kurum veya kuruluÅŸa devredilir.”
MADDE 54 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesinin birinci fıkrasına “Ankara idare mahkemelerinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilgilinin en son görev yaptığı kurum veya kuruluÅŸ aleyhine” ibaresi ile aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Bu davalarda ayrıca BaÅŸbakanlığa husumet yöneltilemez.”
MADDE 55 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“Açılacak davalarda husumet
EK MADDE 1 – (1) Komisyon kararlarına karşı açılacak iptal davaları;
a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlerce en son görev yapılan kurum veya kuruluş,
b) Devlet memurları ve işçiler dahil Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanlarca Millî Savunma Bakanlığı,
c) Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatlarından çıkarılanlarca İçişleri Bakanlığı,
ç) Öğrencilikle ilişiği kesilen öğrencilerce Millî Eğitim Bakanlığı,
d) Kapatılan derneklerce İçişleri Bakanlığı,
e) Kapatılan vakıflarca Vakıflar Genel Müdürlüğü,
f) Kapatılan sendika, federasyon ve konfederasyonlarca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
g) Kapatılan özel sağlık kuruluşlarınca Sağlık Bakanlığı,
ğ) Kapatılan özel öğretim kurumları, özel öğrenci yurt ve pansiyonlarınca Millî Eğitim Bakanlığı,
h) Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarınca Millî Eğitim Bakanlığı,
ı) Kapatılan özel radyo ve televizyon kuruluşlarınca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu,
i) Kapatılan gazete, dergi, yayınevi, dağıtım kanalı ve haber ajanslarınca Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü,
j) Resen emekliye sevk edilmiş, kendi isteğiyle emekli olmuş, Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü hükümlerine göre meslekten veya Devlet memurluğundan çıkarılmış ya da müstafi sayılmış olup rütbeleri alınan Emniyet Teşkilatı personelince İçişleri Bakanlığı,
aleyhine açılır.”
MADDE 56 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasına aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“Bu dosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilir, vekâlet ücretine hükmedilmez. Bu dosyalar, yeni bir baÅŸvuru ÅŸartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderilir.”
MADDE 57 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“Komisyona intikal ettirilecek baÅŸvurular
GEÇİCÄ° MADDE 2 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamına giren konularda bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiÄŸi tarihten önce yapılmış olan baÅŸvurular, süre ÅŸartı hariç 7 nci maddedeki ÅŸartlara uygun olması halinde ilgili kurumlarca iÅŸleme alınmak üzere Komisyona intikal ettirilir.”
ALTINCI BÖLÜM
Medya Hizmet Sağlayıcılarla İlgili Düzenlemeler
MADDE 58 – 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların KuruluÅŸ ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine “üçüncü” ibaresinden sonra “ve dördüncü” ibaresi ile maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(4) Türkiye’ye ait uydular üzerinden Türkçe olarak Türkiye’ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye’ye yönelik ticari iletiÅŸim yayınlarına yer veren yayın kuruluÅŸları, bu maddenin diÄŸer fıkralarına bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altında kabul edilir. Bu kuruluÅŸların da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altındaki kuruluÅŸlar gibi Ãœst Kuruldan yayın lisansı alması zorunludur.”
MADDE 59 – 6112 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin beÅŸinci fıkrasında yer alan “künye bilgilerini, iletiÅŸim adresini” ibaresi “künye, iletiÅŸim ve adres bilgileri ile kayıtlı elektronik posta adresini” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 60 – 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “koruyucu sembol kullanılmadan” ibaresi “koruyucu sembol kullanılsa dahi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(4) Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaÅŸ bulma amacıyla kiÅŸilerin tanıştırıldığı ve/veya buluÅŸturulduÄŸu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak saÄŸlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaÅŸlık ve eÅŸ bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma deÄŸerli elektronik haberleÅŸme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere iliÅŸkin numaralar ile özel ücrete tabi diÄŸer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı ve/veya haksız kazanca neden olacak ÅŸekilde yarışma, çekiliÅŸ, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz.”
MADDE 61 – 6112 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin;
a) Birinci fıkrasında yer alan “(a), (b), (d), (g), (n), (s), (ÅŸ) ve (t) bentlerindeki yayın hizmeti ilkelerine” ibaresi “(a), (b), (d), (f), (g), (ÄŸ), (h), (n), (ö), (s), (ÅŸ) ve (t) bentlerindeki yayın hizmeti ilkelerine ve aynı maddenin dördüncü fıkrasına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
b) İkinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
“8 inci maddenin birinci fıkrasının diÄŸer bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkralarında ve bu Kanunun diÄŸer maddelerinde belirlenen ilke, yükümlülük veya yasaklara aykırı yayın yapan ve/veya bu Kanun hükümleri kapsamında Ãœst Kurul tarafından belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmeyen medya hizmet saÄŸlayıcıya ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı gözönünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiÄŸi aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletiÅŸim gelirinin yüzde birinden yüzde üçüne kadar idari para cezası verilir.”
c) BeÅŸinci fıkrasında yer alan “ilkelere” ibaresi “ilkelerle dördüncü fıkrasına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“8 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentleri dışındaki bentlerini, aynı maddenin ikinci fıkrasını ve bu Kanunun yayın hizmetlerinde ticari iletiÅŸimi düzenleyen hükümlerinden herhangi birini yaptırım kararının tebliÄŸinden itibaren bir yıl içinde yirmiden fazla ihlal eden medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸun yayını beÅŸ güne kadar durdurulur. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸun yayınının beÅŸ günden on güne kadar durdurulmasına; ihlalin ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verilir. Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸun yaptırım kararının tebliÄŸine raÄŸmen kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam etmesi halinde yayın lisansının iptaline karar verilir.”
ç) Altıncı fıkrasının birinci cümlesine “kaybedilmesi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile 6 ncı maddenin beÅŸinci fıkrasında düzenlenen yükümlülüğün yerine getirilmemesi” ibaresi eklenmiÅŸtir.
d) Sekizinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Ãœst Kurul; ihlalin ağırlığı, haksız ekonomik kazancın ve tekrarın varlığı ile son beÅŸ yılda uygulanan idarî yaptırımlar gözetilmek suretiyle ikinci fıkrada belirtilen her bir ihlal için bir defaya mahsus olmak üzere, idarî para cezası uygulamak yerine medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸu uyarabilir.”
e) Onuncu fıkrasının birinci cümlesine “uyarı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve idarî yaptırım” ibaresi eklenmiÅŸ, aynı cümlede yer alan “elektronik posta adresine gönderilmek suretiyle” ibaresi “kayıtlı elektronik posta adresine” ÅŸeklinde ve bu fıkranın ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Ãœst Kurula bildirilen kayıtlı elektronik posta adresine tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde Ãœst Kurula bildirilen adrese yapılan bildirim tebligat yerine geçer.”
MADDE 62 – 6112 sayılı Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasına (v) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸ ve mevcut (y) bendi (z) bendi olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.
“y) Yayın hizmetlerinde ailenin ve çocukların korunması ilkesini gözeterek, ailenin bütünlüğü ve sürekliliÄŸi ile çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki geliÅŸimlerini destekleyecek nitelikteki aile ve çocuk dostu yapım ve dizileri, Ãœst Kurulca bir önceki yılda uygulanan idari para cezalarının yüzde yirmisini aÅŸmamak kaydıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte belirlenecek usul ve esaslara göre teÅŸvik etmek.”
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
MADDE 63 – 23/5/1928 tarihli ve 1322 sayılı Kanunların ve Nizamnamelerin Sureti NeÅŸir ve Ä°lanı ve Meriyet Tarihi Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 1 – Resmi Gazete, basılı olarak ve internet ortamında yayımlanır. Resmi Gazetenin içeriÄŸi, düzeni, basımı, dağıtımı ve ilanlara iliÅŸkin usul ve esaslar ile bu Kanunun uygulanmasına iliÅŸkin diÄŸer hususlar, BaÅŸbakanlık tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 64 – 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 64 üncü maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Rektör, yıllık iznini ve yurtdışına çıkış için gerekli izni Yükseköğretim Kurulu BaÅŸkanından, diÄŸer yöneticiler ise bir üst makamdan alırlar.”
MADDE 65 – 2547 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 31 – Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduÄŸu Millî EÄŸitim Bakanlığı tarafından belirlenen yurtdışındaki yükseköğretim kurumları, enstitü ve merkezlerden mezun olanların eÄŸitimlerine iliÅŸkin olarak almış oldukları diploma ve derecelerin denklik iÅŸlemleri yapılmaz ve bu hususta baÅŸlamış olan iÅŸlemler tamamlanmaz.”
MADDE 66 – 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa 61 inci maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 61/A maddesi eklenmiÅŸtir.
“Gayrimenkul sertifikası
MADDE 61/A – (1) Gayrimenkul sertifikası, ihraççıların inÅŸa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç ettikleri, gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlerin belirli bir alan birimini temsil eden nominal deÄŸeri eÅŸit sermaye piyasası aracıdır. Gayrimenkul sertifikası ihracına iliÅŸkin usul ve esaslar Kurulca belirlenir. Kurulca belirlenen esaslara ihraççı bazında muafiyet verilebilir veya bu maddede öngörülen esaslardan farklı esaslar belirlenebilir.
(2) Gayrimenkul sertifikası itfa edilinceye kadar gayrimenkul sertifikası ihracı karşılığında elde edilen fon ile gayrimenkul sertifikasına konu bağımsız bölümler, ihraççının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi amacı dışında tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, iflas masasına dahil edilemez ve bunlar hakkında ihtiyati tedbir kararı verilemez.
(3) Gayrimenkul sertifikasının vadesi sonunda edimlerin yerine getirilememesi veya getirilemeyeceÄŸinin anlaşılması durumunda, ihraççının gayrimenkul sertifikalarına iliÅŸkin yükümlülükleri saklı kalmak kaydıyla, konuyu görüşmek üzere gayrimenkul sertifikası sahipleri toplantısı yapılır. Bu toplantıya iliÅŸkin esaslar Kurulca belirlenir. Kurulca belirlenen esasların dışında kalan konularda 6102 sayılı Kanunun anonim ÅŸirketlerin genel kurul toplantılarına iliÅŸkin hükümleri uygulanır.”
MADDE 67 – 6362 sayılı Kanunun 99 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(4) Türkiye’de yerleÅŸik kiÅŸilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı iÅŸlem ve kaldıraçlı iÅŸlemlerle aynı hükümlere tabi olduÄŸu belirlenen türev araç iÅŸlemleri yaptırıldığına iliÅŸkin bilgi edinilmesi halinde, Kurulun baÅŸvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu ilgili internet sitesine eriÅŸimi engeller.”
MADDE 68 – 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para KuruluÅŸları Hakkında Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına (c) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“ç) Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketi,”
MADDE 69 – 6493 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasına “bankalar” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketi” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 70 – 6493 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(1) Ödeme kuruluÅŸu ve elektronik para kuruluÅŸu ile Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketinin bu Kanun kapsamındaki denetimi Kurum tarafından yapılır.”
MADDE 71 – 6493 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(4) Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketi, bu Kanunun 14 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası ile 18 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası hükümlerine tabi deÄŸildir. Bu Kanunun diÄŸer hükümlerinin Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketine uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Kurulca belirlenir. Kurul, bu Kanun kapsamında Kurumca yapılacak denetim sonucunda Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketinin, bu Kanun kapsamındaki ödeme hizmeti sunma veya elektronik para ihraç etme faaliyetlerini geçici veya süresiz olarak durdurabilir.”
MADDE 72 – 18/10/2016 tarihli ve 6749 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere Ä°liÅŸkin Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(5) Bu maddede öngörülen usuller uyarınca, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduÄŸu deÄŸerlendirilerek idari iÅŸlem tesis edilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılanların itirazları üzerine yapılacak deÄŸerlendirme sonucunda görevlerine iadesine iliÅŸkin iÅŸlemler aynı usullerle yapılır. Bu kapsamda görevine iade edilenlere kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve baÅŸladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir. Bu kiÅŸiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir.”
MADDE 73 – 10/11/2016 tarihli ve 6758 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 19 uncu maddesine üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸ ve mevcut dördüncü fıkra yedinci fıkra olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.
“(4) Üçüncü fıkra kapsamında gerçekleÅŸtirilen varlık ve malvarlığı deÄŸeri satışlarına baÄŸlı olarak elde edilen gelirden borçlar ödendikten sonra kalan tutar, ÅŸirket iÅŸlerinde kullanılabilir. Üçüncü fıkra kapsamında gerçekleÅŸtirilen fesih ve tasfiye iÅŸlemleri sonunda borçlar ödendikten sonra kalan tutar, yargılamanın kesin hükümle sonuçlandırılmasına kadar bir kamu bankasında açılan hesapta nemalandırılır.
(5) Üçüncü fıkra kapsamında gerçekleştirilen satış ve tasfiye işlemlerinde azınlık hisselerinin sahiplerinin rızası aranmaz.
(6) Kayyımlık görevi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yürütülen ÅŸirketler, açtıkları davalarda harçtan muaftır.”
MADDE 74 – 6758 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Sadece Emniyet Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü” ibaresi “Emniyet Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Devlet Hava Meydanları Ä°ÅŸletmesi Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 75 – 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan “, çeÅŸitli statülerde istihdam edilen sözleÅŸmeli personele,” ibaresi “3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca çalışan sözleÅŸmeli personel ile çeÅŸitli statülerde istihdam edilen sözleÅŸmeli personele” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 76 – Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin;
a) 31 inci, 37 nci, 38 inci, 39 uncu, 41 inci ve 50 nci maddeleri 27/7/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
b) 35 inci, 36 ncı ve 43 üncü maddeleri 6/1/2017 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
c) 32 nci, 33 üncü, 40 ıncı, 45 inci, 46 ncı, 47 nci, 49 uncu ve 51 inci maddeleri yayım tarihini izleyen aybaşında,
ç) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 77 – Bu Kanun Hükmünde Kararname Bakanlar Kurulu tarafından yürütülür.OlaÄŸanüstü Hal Kapsamı'nda yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) resmi gazetede yayınlandı.
Yeni KHK ile muhtar ve korucuların SGK primlerini devletin ödemesine karar verilirken evlilik programlarının yasaklandığı ifade edildi.
Yeni KHK kapsamında 3 bin 939 kişi kamudan ihraç edildi.
235 kamu personeli göreve iade edildi.
İşte yayınlanan kararnameler;
Karar Sayısı: KHK/689
OlaÄŸanüstü hal kapsamında bazı tedbirler alınması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, CumhurbaÅŸkanının baÅŸkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 17/4/2017 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.
Kamu personeline iliÅŸkin tedbirler
MADDE 1 – (1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve ekli (1) sayılı listede yer alan kiÅŸiler kamu görevinden baÅŸka hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kiÅŸilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre iÅŸlem tesis edilir.
(2) Birinci fıkra gereğince kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın rütbe ve/veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler; bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bunların silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilir. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar. Bu kişiler hakkında bakanlıkları ve kurumlarınca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulur. Bu bildirim üzerine pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilir.
(3) Birinci fıkra kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar, varsa uhdelerinde taşımış oldukları büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamazlar ve bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamazlar.
İade hükümleri
MADDE 2 – (1) Ekli (2) sayılı listede yer alan kamu görevlileri, ilgili kanun hükmünde kararnamenin eki listelerin ilgili sıralarından çıkarılmıştır.
(2) İlgili kanun hükmünde kararname hükümleri, birinci fıkrada belirtilen kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır. Söz konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren on gün içerisinde göreve başlamayanlar çekilmiş sayılır. Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir. Bu maddeye ilişkin işlemler ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından yürütülür.
Kurum ve kuruluÅŸlara iliÅŸkin tedbirler
MADDE 3 – (1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan ve ekli (3) sayılı listede yer alan gazete, dergi, vakıflar, dernekler ve özel saÄŸlık kuruluÅŸları kapatılmıştır.
(2) Birinci fıkra kapsamında kapatılan kurum ve kuruluşlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak ilgisine göre Hazineye veya Vakıflar Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredilmiş sayılır, bunlara ait taşınmazlar tapuda resen ilgisine göre Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına, her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tescil edilir. Bunların her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazineden veya Vakıflar Genel Müdürlüğünden bir hak ve talepte bulunulamaz. Devire ilişkin işlemler ilgili tüm kurumlardan gerekli yardımı almak suretiyle Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilir.
(3) Ekli (4) sayılı listede yer alan dernekler, ilgili kanun hükmünde kararnamenin eki listelerin ilgili sıralarından çıkarılmıştır. İlgili kanun hükmünde kararname hükümleri, söz konusu dernekler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yürürlük tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır. Buna ilişkin işlemler ilgisine göre İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilir.
Yurtdışında öğrenim görenler
MADDE 4 – (1) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna tabi öğrencilerden, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan ve ekli (5) sayılı listede yer alanların öğrencilikle iliÅŸikleri kesilmiÅŸtir. Bunlar hakkında 18/10/2016 tarihli ve 6749 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere Ä°liÅŸkin Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır. Bunların bu kapsamda gördükleri eÄŸitimlere iliÅŸkin olarak denklik iÅŸlemleri yapılmaz ve bunlar söz konusu eÄŸitimleri kapsamındaki akademik unvan ve derecelerine baÄŸlı haklardan yararlanamazlar.
Değişiklik hükümleri
MADDE 5 – (1) 15/8/2016 tarihli ve 670 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasına “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY)’ne” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya diÄŸer terör örgütlerine” ibaresi ve aynı maddenin sonuna aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(8) Bu madde hükümleri 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olaÄŸanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler uyarınca gerçekleÅŸtirilen bütün kapatma iÅŸlemleri hakkında uygulanır.”
(2) 3/10/2016 tarihli ve 675 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(2) Birinci fıkrada belirtilen taşınmazların devredildiÄŸi üçüncü kiÅŸilerin terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı olması halinde, taşınmaz üzerinde aynı faaliyete devam edildiÄŸine bakılmaksızın devir iÅŸlemleri muvazaalı kabul edilir ve tapuda ilgisine göre Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak resen tescil edilir.
(3) Bu madde kapsamında görülmekte olan davalarda konusuz kalma nedeniyle davanın esası ve yargılama giderleri hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilir.”
Yürürlük
MADDE 6 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 7 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Karar Sayısı: KHK/690
OlaÄŸanüstü hal kapsamında bazı düzenlemeler yapılması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, CumhurbaÅŸkanının baÅŸkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 17/4/2017 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Yargı ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 1 – 6/1/1982 tarihli ve 2576 sayılı Bölge Ä°dare Mahkemeleri, Ä°dare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin KuruluÅŸu ve Görevleri Hakkında Kanuna 3/H maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 3/I maddesi eklenmiÅŸtir.
“SoruÅŸturma ve kovuÅŸturma usulü:
MADDE 3/I – Bölge idare mahkemelerinde görev yapan baÅŸkan, daire baÅŸkanı ve üyelerin görevden doÄŸan veya görev sırasında iÅŸlenen suçları ve ÅŸahsi suçlarıyla ilgili soruÅŸturma ve kovuÅŸturmalar, 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı Ä°lk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin KuruluÅŸ, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 47 nci maddesi hükümleri uyarınca yürütülür. Ancak, anılan maddede yer alan en yakın bölge adliye mahkemesi ibaresinden, görev yapılan bölge idare mahkemesinin bulunduÄŸu ilin baÄŸlı olduÄŸu bölge adliye mahkemesi anlaşılır.”
MADDE 2 – 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 46 ncı maddesinin mülga altıncı fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.
“Ağır ceza mahkemesinin görevine giren kiÅŸisel suçlarla ilgili suçüstü halinde genel hükümlere göre yürütülen soruÅŸturma sonucunda dosya, düzenlenen fezlekeyle birlikte Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına gönderilir. Hâkim kararı gerektiren iÅŸlemlere dair Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının talepleri ile kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair kararlara yapılan itirazlar hakkında, soruÅŸturma konusu suçların en ağırına bakmakla görevli Yargıtay ceza dairesini numara itibarıyla izleyen ceza dairesi baÅŸkanı tarafından karar verilir. Suçun son numaralı ceza dairesinin görevine girmesi halinde talebi inceleme yetkisi Birinci Ceza Dairesi BaÅŸkanına aittir. Hâkim kararı gerektiren iÅŸlemlerde baÅŸkanın verdiÄŸi kararlara karşı yapılan itirazı numara itibarıyla izleyen ceza dairesi baÅŸkanı inceler. Son numaralı daire baÅŸkanının kararı, Birinci Ceza Dairesi BaÅŸkanı tarafından incelenir. Ä°ddianame hazırlanması hâlinde kovuÅŸturma Yargıtay ilgili ceza dairesince yapılır.”
MADDE 3 – 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı Ä°lk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin KuruluÅŸ, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 47 nci maddesine aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“SoruÅŸturma aÅŸamasında hâkim kararı gerektiren iÅŸlemlere dair Cumhuriyet baÅŸsavcılığının talepleri ile kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair kararlara yapılan itirazlar hakkında, soruÅŸturma konusu suçların en ağırına bakmakla görevli bölge adliye mahkemesi ceza dairesini numara itibarıyla izleyen ceza dairesi baÅŸkanı tarafından karar verilir. Suçun son numaralı ceza dairesinin görevine girmesi halinde talebi inceleme yetkisi birinci ceza dairesi baÅŸkanına aittir. Hâkim kararı gerektiren iÅŸlemlerde baÅŸkanın verdiÄŸi kararlara karşı yapılan itirazı, numara itibarıyla izleyen ceza dairesi baÅŸkanı inceler. Son numaralı daire baÅŸkanının kararı, birinci ceza dairesi baÅŸkanı tarafından incelenir.
Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet savcıları ile ceza dairelerinin idarî yaptırım kararı verme yetkisi bakımından 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 22 ila 31 inci maddeleri uygulanır. Cumhuriyet savcısının verdiÄŸi idarî yaptırım kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi ceza dairesine baÅŸvurulabilir.”
MADDE 4 – 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa 27 nci maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 27/A maddesi eklenmiÅŸtir.
“Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca verilen boÅŸanma kararlarının nüfus kütüğüne tescili
MADDE 27/A – (1) Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boÅŸanmaya, evliliÄŸin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine iliÅŸkin olarak verilen kararlar; bizzat veya vekilleri aracılığıyla tarafların birlikte baÅŸvurması, verildiÄŸi devlet kanunlarına göre konusunda yetkili adlî veya idarî makam tarafından verilmiÅŸ ve usulen kesinleÅŸmiÅŸ olması ve Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması ÅŸartlarıyla nüfus kütüğüne tescil edilir.
(2) Nüfus kütüğüne yapılacak tescil işlemleri, yurt dışında kararın verildiği ülkedeki dış temsilcilikler, yurt içinde ise Bakanlık tarafından belirlenen nüfus müdürlükleri tarafından yapılır.
(3) Bu maddede sayılan ÅŸartlar yerine getirilmediÄŸi gerekçesiyle tescil talebi reddedilen kararların Türkiye’de tanınması, 27/11/2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun uyarınca yapılır.
(4) Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 5 – 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 38 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Kurula” ibaresi “Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“BaÅŸsavcılık tarafından yerine getirilecek müteakip iÅŸ ve iÅŸlemlerde 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 46 ncı maddesinin altıncı fıkrası hükümleri uygulanır. Ä°ddianame hazırlanması hâlinde kovuÅŸturma, görevle ilgili suçlarda Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesince, kiÅŸisel suçlarda Yargıtay ilgili ceza dairesince yapılır.”
MADDE 6 – 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“Göçmen kaçakçılığı suçunda kullanılan araca elkoyma
EK MADDE 1 – (1) Göçmen kaçakçılığı suçunun iÅŸlenmesinde kullanılan araçlara, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 128 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükmüne göre elkonulur.
(2) Birinci fıkraya göre elkonulan aracın;
a) Soruşturma ve kovuşturma devam ederken aynı suçun işlenmesinde tekrar kullanılması,
b) Türkiye’de sicile kayıtlı olmaması,
c) Toplam yolcu sayısına göre önemli sayıda göçmen taşınırken ele geçirilmesi,
ç) Suçun işlenmesini kolaylaştıracak özel tertibatının bulunması,
hallerinden birinin varlığı durumunda, elkonulan araç sahibine iade edilmez. Bu durumda sahibinin, aracın değeri kadar teminatı elkoyma tarihinden itibaren otuz gün içinde Maliye Bakanlığına teslim etmesi halinde, araç sahibine iade edilir. Aksi takdirde, Maliye Bakanlığı tarafından soruşturma ve kovuşturma sonucu beklenmeksizin derhal tasfiye olunur. Tasfiyenin satış suretiyle gerçekleşmesi halinde, satıştan elde edilen gelirden aracın muhafaza edilmesi ve satışı için gerekli olan bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınır.
(3) Ä°kinci fıkra hükmünün uygulanmasındaki deÄŸerden, kara araçlarında kasko deÄŸeri; deniz araçlarında tekne ve makine sigortasına esas teÅŸkil eden deÄŸer; sigortasız araçlar ile hava ve demiryolu araçlarında ise piyasa deÄŸeri anlaşılır.”
İKİNCİ BÖLÜM
Milli Savunma ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 7 – 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 8 – 926 sayılı Kanunun 82 nci maddesinin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulu mezunu olup da astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eÄŸitimine tâbi tutulanlardan baÅŸarılı olanlar astsubaylığa nasıp onayı tarihinden geçerli olarak astsubay çavuÅŸluÄŸa nasbedilirler. Bu personelin astsubaylık nasıpları hangi tarihte olursa olsun, kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerine esas olacak nasıpları için onay takvim yılının 30 AÄŸustos tarihi esas alınır ve kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerinde 79 uncu ve 80 inci madde hükümlerine göre iÅŸlem yapılır. Nasıp düzeltilmesinden ötürü maaÅŸ veya maaÅŸ farkı ödenmez ve diÄŸer özlük hakları verilmez. Astsubay meslek yüksek okullarını baÅŸarıyla bitirenler ise o yılın 30 AÄŸustos tarihinde astsubay çavuÅŸluÄŸa nasbedilirler. Bunlardan;
a) Astsubay meslek yüksek okullarını bitirip de astsubay çavuş nasbedilmeden önce astsubaylar hakkında açığa alınmayı gerektiren bir suçtan haklarında kamu davası açılanlar veya herhangi bir suçtan tutuklanan ya da gözaltına alınanların astsubay çavuşluğa nasıpları yapılmaz. Bunlardan öğrencilik hukukunun kaybedilmesine sebep olacak şekilde mahkûm olanlarla okul yüksek disiplin kurulunca okulla ilişiğinin kesilmesine karar verilenler hariç olmak üzere haklarında kovuşturmaya yer olmadığına, ceza verilmesine yer olmadığına, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, beraate veya kamu davasının her ne sebeple olursa olsun ortadan kaldırılmasına karar verilenlerle gözaltına alınanlardan başka bir işlem yapılmaksızın serbest bırakılanlar astsubay çavuşluğa nasbedilir ve nasıpları emsalleri tarihine götürülür.
b) Kazai, idari veya sıhhi zorunluluklar nedeniyle astsubay meslek yüksek okullarını 30 AÄŸustostan sonra bitirenler, bitirdikleri ayın sonundan geçerli olarak astsubay çavuÅŸluÄŸa nasbedilirler. Bunların nasıpları emsalleri tarihine götürülür.”
MADDE 9 – 926 sayılı Kanunun ek geçici 92 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesine “Kuvvet Komutanının teklifi ve Millî Savunma Bakanının onayı ile” ibaresinden sonra gelmek üzere “31/12/2017 tarihine kadar” ibaresi eklenmiÅŸ ve aynı fıkrada yer alan “pilot subayların” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 10 – 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Millî Savunma Bakanlığı Görev ve TeÅŸkilâtı Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“d) Bakanlık merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı ile baÄŸlı, ilgili ve iliÅŸkili kuruluÅŸlarında görev alacak personelin güvenlik soruÅŸturması ve arÅŸiv araÅŸtırması hizmetlerini Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla,”
MADDE 11 – 1325 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.
“Bakanlık, kanunla yerine getirmekle yükümlü olduÄŸu hizmetleri; tüzük, yönetmelik, tebliÄŸ, genelge ve diÄŸer idari metinlerle düzenlemekle görevli ve yetkilidir.
Bakan, MüsteÅŸar ve her kademedeki Bakanlık ve kuruluÅŸ yöneticileri, gerektiÄŸinde sınırlarını yazılı olarak açıkça belirlemek ÅŸartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir. Ancak yetki devri, yetki devreden amirin sorumluluÄŸunu kaldırmaz.”
MADDE 12 – 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 23 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(7) 10/11/1988 tarihli ve 3497 sayılı Kara Sınırlarının Korunması ve GüvenliÄŸi Hakkında Kanun uyarınca görev verilen Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut birlikleri (desteÄŸine/emrine verilen unsurlar dahil) personeli ile yardım talep edilmesi halinde kaçakçılıkla mücadele görevi verilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeline de bu maddede düzenlenen usul ve esaslara göre ikramiye ödenir.”
MADDE 13 – 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun 20 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“h) Terör örgütleriyle iliÅŸkisi olmak: Terör örgütleriyle eylem birliÄŸi içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmaktır.”
MADDE 14 – 6413 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(1) AÅŸağıda belirtilen durumlar disiplinsizliÄŸi alışkanlık hâline getirme olarak kabul edilir ve bu durumlarda sözleÅŸmeli subay ve astsubaylar hariç subaylar ve astsubaylar hakkında ayırma cezası verilebilir.
a) En son alınan disiplin cezasının kesinleştiği tarihten geriye doğru son bir yıl içinde onsekiz disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam oniki defa veya daha fazla disiplin cezası almak.
b) En son alınan disiplin cezasının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten geriye doÄŸru son beÅŸ yıl içinde otuzbeÅŸ disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam yirmibeÅŸ defa veya daha fazla disiplin cezası almak.”
MADDE 15 – 22/1/2015 tarihli ve 6586 sayılı Millî Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına Ä°liÅŸkin Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Bunlara ödenecek ücretin net tutarı, birinci dereceli Millî Savunma Uzmanına ödenen aylık net tutarının yıllık ortalamasının %150’sini aÅŸmamak üzere Bakan tarafından tespit edilir.”
MADDE 16 – 9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Ãœniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“c) Astsubay meslek yüksekokulları ile yabancı diller ve savunma ile ilgili diÄŸer yüksekokullardan,”
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İç Güvenlik ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 17 – 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı Ä°l Ä°daresi Kanununun 11 inci maddesinin (D) fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Jandarma Genel Komutanlığının veya” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 18 – 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı AteÅŸli Silahlar ve Bıçaklar ile DiÄŸer Aletler Hakkında Kanunun ek 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesine “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 19 – 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 3 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin bu fıkranın yürürlüğe girdiÄŸi tarih itibarıyla konuÅŸlu bulunduÄŸu hizmet binaları, karakollar ve benzeri yerler için, kendiliÄŸinden özel güvenlik bölgesi oluÅŸmuÅŸ sayılır. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin yeni konuÅŸlanacakları aynı neviden yerler bakımından konuÅŸlanma tarihinden itibaren kendiliÄŸinden özel güvenlik bölgeleri oluÅŸmuÅŸ sayılır. Bu fıkra çerçevesinde oluÅŸturulan özel güvenlik bölgelerinin sınırları İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından belirlenir. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin konuÅŸlu bulundukları yerlerin özel güvenlik bölgesi olması lüzumlu görülmüyorsa İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından buna iliÅŸkin ayrıca bir karar alınır. Bu fıkranın uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 20 – 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununa aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCÄ° MADDE 12 – Sahil Güvenlik Komutanlığının halihazırda devam eden yabancı ülkeler ile eÄŸitim ve iÅŸbirliÄŸi faaliyetleri, askeri eÄŸitim iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları ve protokollerinde belirtilen esaslara göre İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından yürütülür.”
MADDE 21 – 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 19 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Bütçe kanunları ve diÄŸer kanunlarla Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerine tanınan gümrük, her türlü vergi, resim, harç ve ardiye ücretlerine iliÅŸkin muafiyet ve istisna hükümleri Jandarma Genel Komutanlığı hakkında da uygulanır.”
MADDE 22 – 2803 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinin birinci fıkrasına “esaslara göre” ibaresinden sonra gelmek üzere “İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 23 – 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki SaÄŸlığı, Gıda ve Yem Kanununun 27 nci maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının birliklerince talep edilen içme ve kullanma sularına iliÅŸkin analizler ilgili mevzuatına göre SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı laboratuvarlarda ücretsiz olarak yapılır.”
MADDE 24 – 5996 sayılı Kanunun 45 inci maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(4) Bakanlık tarafından üçüncü fıkra uyarınca yürütülen gıda denetim ve kontrol hizmetleri, satın alma amaçlı yapılan denetim ve kontrol hizmetlerini kapsamaz. Üçüncü fıkra uyarınca yapılan resmi denetim ve kontrollerde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili birimleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bu Kanunun yaptırımlarla ilgili hükümleri uygulanmaz. Tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili gerekli önlemler, ilgili Komutanlık tarafından alınır. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile bunların baÄŸlılarına 30 uncu madde hükümleri uygulanmaz.”
MADDE 25 – 18/10/2016 tarihli ve 6749 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere Ä°liÅŸkin Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “edilir” ibaresi “edilebilir” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 26 – Ekli (1) sayılı cetvelde yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümüne eklenmiÅŸtir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sosyal Güvenlik ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 27 – 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ, aynı maddenin sekizinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, onuncu fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “ek 16 ncı ve ek 17 nci maddeleri” ibaresi “mülga ek 16 ncı ve mülga ek 17 nci maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun ek 15 inci maddesi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı maddenin beÅŸinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Güvenlik korucularından 55 yaşını dolduranların görevleriyle iliÅŸikleri kesilir.”
“Güvenlik korucusu olarak görevlendirilenler hakkında 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanunu ile 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunu hükümleri uygulanmaz.”
MADDE 28 – 442 sayılı Kanunun ek 16 ncı ve ek 17 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 29 – 442 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“GEÇİCÄ° MADDE 4 – Bu maddenin yürürlüğe girdiÄŸi tarihten önce güvenlik koruculuÄŸu görevi sona ermiÅŸ olanlardan mülga ek 16 ncı veya mülga ek 17 nci madde hükümleri kapsamında aylık baÄŸlanmasına, tazminat veya ölüm yardımı ödenmesine hak kazananlar hakkında anılan mülga madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. Ayrıca, mülga ek 16 ncı madde kapsamında aylık baÄŸlanmasına hak kazanan güvenlik korucularının vefatı halinde, 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre hak sahiplerine, müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren aylık baÄŸlanır ve geçmiÅŸe dönük herhangi bir ödeme yapılmaz.”
MADDE 30 – 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 79 uncu maddesinin altıncı fıkrasının ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Ödemeler, her eÄŸitim-öğretim yılında bir kez olmak üzere, ilgili eÄŸitim-öğretim yılının Eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısı ve aynı eÄŸitim-öğretim yılındaki öğrenim seviyesine göre hesaplanarak 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında toptan yapılır. Öğrenim durumu ve seviyeleri tespit edilemeyenlere ise ilgili eÄŸitim-öğretim yılı içinde talepleri üzerine eÄŸitim ve öğretim yardımları ödenir.”
“Birinci fıkra kapsamında aylık almakta olanlar da aynı usul ve esaslar çerçevesinde bu yardımdan yararlandırılır.”
MADDE 31 – 5434 sayılı Kanunun ek 81 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Türk Silahlı Kuvvetlerine” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 32 – 29/8/1977 tarihli ve 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasasının 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasına “il özel idare” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile yatırım izleme ve koordinasyon baÅŸkanlıkları” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 33 – 2108 sayılı Yasanın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “4 üncü maddesi kapsamında sigortalı” ibaresi “4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı” ÅŸeklinde, “aylık ve gelir” ibaresi “aylık” ÅŸeklinde ve aynı maddenin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Birinci fıkra kapsamında bulunanların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primleri, il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon baÅŸkanlıkları tarafından doÄŸrudan Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir. Sosyal güvenlik primlerinin karşılığı her yıl İçiÅŸleri Bakanlığı bütçesine konulur ve yılı içinde söz konusu bütçeden il özel idare ve yatırım izleme ve koordinasyon baÅŸkanlıkları bütçelerine aktarılır.”
MADDE 34 – 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına (j) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“k) 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucuları,”
MADDE 35 – 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 7 ncimaddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “(d) ve (e)” ibaresi “(d), (e) ve (f)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 36 – 5510 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “üçüncü fıkrasının (d) ve (e)” ibaresi “dördüncü fıkrasının (d), (e) ve (f)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 37 – 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tablonun (13) numaralı sırasına “Türk Silâhlı Kuvvetlerinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 38 – 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetlerinin” ibaresi “Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensuplarının” ÅŸeklinde, aynı maddenin onikinci fıkrasında yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetleri mensupları” ibaresi “Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensupları” ÅŸeklinde ve “Millî Savunma Bakanının” ibaresi “ilgisine göre İçiÅŸleri Bakanının veya Millî Savunma Bakanının” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 39 – 5510 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendinde yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetlerinde” ibaresi “Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 40 – 5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin birinci fıkrasına “diÄŸer sigortalılık durumu” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında muhtar sigortalılığı ile aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki diÄŸer sigortalılık statülerine aynı anda tabi olacak ÅŸekilde çalışılması durumunda muhtar sigortalılığı” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 41 – 5510 sayılı Kanunun 57 nci maddesinin beÅŸinci fıkrasında yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetleri” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 42 – 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (9) numaralı alt bendinde yer alan “74 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilen kiÅŸiler ile aynı Kanunun” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 43 – 5510 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “(d) ve (e)” ibaresi “(d), (e) ve (f)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 44 – 5510 sayılı Kanunun 70 inci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “(1), (3) ve (9)” ibaresi “(1) ve (3)” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 45 – 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin ikinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“d) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki muhtar sigortalılarının aylık prime esas kazançları, günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katıdır.”
MADDE 46 – 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendine “Ä°steÄŸe baÄŸlı sigortalılar” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve muhtar sigortalılar” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 47 – 5510 sayılı Kanunun 87 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki muhtar sigortalılar hariç bu bent kapsamında sigortalı olanlar, isteÄŸe baÄŸlı sigortalı olanlar ve 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde sayılan kiÅŸilerin kendileri,”
“h) Muhtarlardan 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılığı olanların il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon baÅŸkanlıkları,”
MADDE 48 – 5510 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 15 – 442 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereÄŸince güvenlik korucusu olarak görevlendirilenler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve haklarında uzun vadeli sigorta kolları ile genel saÄŸlık sigortası hükümleri uygulanır.
Güvenlik korucusu olarak göreve başlayanlar ile görevleri sona erenlerin sigortalı işe giriş ve sigortalı işten ayrılış bildirgeleri, çalışmaya başladıkları tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili valiliklerce verilir. Bunların prime esas günlük kazançları bu Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırıdır. İlgili primlerin sigortalı ve işveren hissesinin tamamı valiliklerce ödenir.
Güvenlik korucularının veya valiliÄŸin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen saÄŸlık hizmeti sunucularının saÄŸlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak ÅŸekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiÄŸi Kurum SaÄŸlık Kurulunca tespit edilen güvenlik korucuları malûl sayılır.
Güvenlik korucusu olarak görev yapmakta iken 55 yaşını dolduranlardan en az 15 yıl bu görevde bulunmuş olanlara yaşlılık aylığı bağlanır. Bu fıkra kapsamında yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca terör suçlarından hüküm giymemiş olmak şarttır. Hüküm giymeden önce aylık bağlanmış olması halinde ise bağlanan aylık kesilir.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla güvenlik korucusu olarak görevde bulunanların valiliklerin talebi üzerine güvenlik korucusu olarak geçen ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmadığı süreleri için müracaat tarihinde geçerli olan prime esas kazanç alt sınırı ve %32.5 oranı üzerinden hesaplanacak prim tutarları, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde valiliklerce ödenir. Bu süre içinde sigorta primlerinin ödenmemesi halinde bu Kanunun 89 uncu maddesi hükümleri uygulanarak primler tahsil olunur.
Bu maddenin yürürlük tarihinden önce görevi sona erenler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanun kapsamında emekli, yaşlılık veya malûllük aylığı ya da 442 sayılı Kanunun mülga ek 16 ncı maddesi veya 2330 sayılı Kanun kapsamında aylık bağlanmış olanlar hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz.
Bu madde kapsamındaki sigortalılarla ilgili olarak bu maddede aksine hüküm bulunmaması kaydıyla bu Kanunun ilgili hükümleri uygulanır. Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esasları tespit etmeye Kurum yetkilidir.”
MADDE 49 – 5510 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendinde belirtilenler için 6 ncımaddenin birinci fıkrasının (ı) bendi ile 80 inci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen “otuz” ibaresi, bu maddenin yürürlüğe girdiÄŸi yıl için “onbeÅŸ” olarak uygulanır ve prime esas günlük kazancın otuz katını geçmemek üzere takip eden her yıl için bir puan artırılır.”
MADDE 50 – 5510 sayılı Kanunun geçici 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetleri” ibaresi “Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 51 – 5510 sayılı Kanunun geçici 21 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 52 – 2/1/2017 tarihli ve 685 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Ä°ÅŸlemleri Ä°nceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasına birinci cümlesinden önce gelmek üzere aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ ve aynı maddenin üçüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Ãœyeler, Komisyondaki görevleri süresince kurumlarından aylıklı izinli sayılır.”
“(3) Komisyon üyelerinin üyelik görevleri kapsamındaki karar, görev ve fiillerine iliÅŸkin hukuki, idari, mali ve cezai sorumlulukları hakkında 8/11/2016 tarihli ve 6755 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve KuruluÅŸlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 37 nci maddesi uygulanır.”
MADDE 53 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(3) Komisyonun karara baÄŸladığı dosyaya iliÅŸkin olarak Komisyonda bulunan tüm evrak, birinci fıkra kapsamına giren dosyalarda ilgilinin son görev yaptığı kurum veya kuruluÅŸa, ikinci fıkra kapsamına giren dosyalarda ilgili kurum veya kuruluÅŸa, diÄŸer dosyalarda ise ek 1 inci maddeye göre husumetin yöneltileceÄŸi kurum veya kuruluÅŸa devredilir.”
MADDE 54 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesinin birinci fıkrasına “Ankara idare mahkemelerinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilgilinin en son görev yaptığı kurum veya kuruluÅŸ aleyhine” ibaresi ile aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Bu davalarda ayrıca BaÅŸbakanlığa husumet yöneltilemez.”
MADDE 55 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“Açılacak davalarda husumet
EK MADDE 1 – (1) Komisyon kararlarına karşı açılacak iptal davaları;
a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlerce en son görev yapılan kurum veya kuruluş,
b) Devlet memurları ve işçiler dahil Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanlarca Millî Savunma Bakanlığı,
c) Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatlarından çıkarılanlarca İçişleri Bakanlığı,
ç) Öğrencilikle ilişiği kesilen öğrencilerce Millî Eğitim Bakanlığı,
d) Kapatılan derneklerce İçişleri Bakanlığı,
e) Kapatılan vakıflarca Vakıflar Genel Müdürlüğü,
f) Kapatılan sendika, federasyon ve konfederasyonlarca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
g) Kapatılan özel sağlık kuruluşlarınca Sağlık Bakanlığı,
ğ) Kapatılan özel öğretim kurumları, özel öğrenci yurt ve pansiyonlarınca Millî Eğitim Bakanlığı,
h) Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarınca Millî Eğitim Bakanlığı,
ı) Kapatılan özel radyo ve televizyon kuruluşlarınca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu,
i) Kapatılan gazete, dergi, yayınevi, dağıtım kanalı ve haber ajanslarınca Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü,
j) Resen emekliye sevk edilmiş, kendi isteğiyle emekli olmuş, Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü hükümlerine göre meslekten veya Devlet memurluğundan çıkarılmış ya da müstafi sayılmış olup rütbeleri alınan Emniyet Teşkilatı personelince İçişleri Bakanlığı,
aleyhine açılır.”
MADDE 56 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasına aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“Bu dosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilir, vekâlet ücretine hükmedilmez. Bu dosyalar, yeni bir baÅŸvuru ÅŸartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderilir.”
MADDE 57 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.
“Komisyona intikal ettirilecek baÅŸvurular
GEÇİCÄ° MADDE 2 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamına giren konularda bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiÄŸi tarihten önce yapılmış olan baÅŸvurular, süre ÅŸartı hariç 7 nci maddedeki ÅŸartlara uygun olması halinde ilgili kurumlarca iÅŸleme alınmak üzere Komisyona intikal ettirilir.”
ALTINCI BÖLÜM
Medya Hizmet Sağlayıcılarla İlgili Düzenlemeler
MADDE 58 – 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların KuruluÅŸ ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine “üçüncü” ibaresinden sonra “ve dördüncü” ibaresi ile maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(4) Türkiye’ye ait uydular üzerinden Türkçe olarak Türkiye’ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye’ye yönelik ticari iletiÅŸim yayınlarına yer veren yayın kuruluÅŸları, bu maddenin diÄŸer fıkralarına bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altında kabul edilir. Bu kuruluÅŸların da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altındaki kuruluÅŸlar gibi Ãœst Kuruldan yayın lisansı alması zorunludur.”
MADDE 59 – 6112 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin beÅŸinci fıkrasında yer alan “künye bilgilerini, iletiÅŸim adresini” ibaresi “künye, iletiÅŸim ve adres bilgileri ile kayıtlı elektronik posta adresini” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 60 – 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “koruyucu sembol kullanılmadan” ibaresi “koruyucu sembol kullanılsa dahi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(4) Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaÅŸ bulma amacıyla kiÅŸilerin tanıştırıldığı ve/veya buluÅŸturulduÄŸu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak saÄŸlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaÅŸlık ve eÅŸ bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma deÄŸerli elektronik haberleÅŸme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere iliÅŸkin numaralar ile özel ücrete tabi diÄŸer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı ve/veya haksız kazanca neden olacak ÅŸekilde yarışma, çekiliÅŸ, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz.”
MADDE 61 – 6112 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin;
a) Birinci fıkrasında yer alan “(a), (b), (d), (g), (n), (s), (ÅŸ) ve (t) bentlerindeki yayın hizmeti ilkelerine” ibaresi “(a), (b), (d), (f), (g), (ÄŸ), (h), (n), (ö), (s), (ÅŸ) ve (t) bentlerindeki yayın hizmeti ilkelerine ve aynı maddenin dördüncü fıkrasına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
b) İkinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
“8 inci maddenin birinci fıkrasının diÄŸer bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkralarında ve bu Kanunun diÄŸer maddelerinde belirlenen ilke, yükümlülük veya yasaklara aykırı yayın yapan ve/veya bu Kanun hükümleri kapsamında Ãœst Kurul tarafından belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmeyen medya hizmet saÄŸlayıcıya ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı gözönünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiÄŸi aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletiÅŸim gelirinin yüzde birinden yüzde üçüne kadar idari para cezası verilir.”
c) BeÅŸinci fıkrasında yer alan “ilkelere” ibaresi “ilkelerle dördüncü fıkrasına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“8 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentleri dışındaki bentlerini, aynı maddenin ikinci fıkrasını ve bu Kanunun yayın hizmetlerinde ticari iletiÅŸimi düzenleyen hükümlerinden herhangi birini yaptırım kararının tebliÄŸinden itibaren bir yıl içinde yirmiden fazla ihlal eden medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸun yayını beÅŸ güne kadar durdurulur. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸun yayınının beÅŸ günden on güne kadar durdurulmasına; ihlalin ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verilir. Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸun yaptırım kararının tebliÄŸine raÄŸmen kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam etmesi halinde yayın lisansının iptaline karar verilir.”
ç) Altıncı fıkrasının birinci cümlesine “kaybedilmesi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile 6 ncı maddenin beÅŸinci fıkrasında düzenlenen yükümlülüğün yerine getirilmemesi” ibaresi eklenmiÅŸtir.
d) Sekizinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Ãœst Kurul; ihlalin ağırlığı, haksız ekonomik kazancın ve tekrarın varlığı ile son beÅŸ yılda uygulanan idarî yaptırımlar gözetilmek suretiyle ikinci fıkrada belirtilen her bir ihlal için bir defaya mahsus olmak üzere, idarî para cezası uygulamak yerine medya hizmet saÄŸlayıcı kuruluÅŸu uyarabilir.”
e) Onuncu fıkrasının birinci cümlesine “uyarı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve idarî yaptırım” ibaresi eklenmiÅŸ, aynı cümlede yer alan “elektronik posta adresine gönderilmek suretiyle” ibaresi “kayıtlı elektronik posta adresine” ÅŸeklinde ve bu fıkranın ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Ãœst Kurula bildirilen kayıtlı elektronik posta adresine tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde Ãœst Kurula bildirilen adrese yapılan bildirim tebligat yerine geçer.”
MADDE 62 – 6112 sayılı Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasına (v) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸ ve mevcut (y) bendi (z) bendi olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.
“y) Yayın hizmetlerinde ailenin ve çocukların korunması ilkesini gözeterek, ailenin bütünlüğü ve sürekliliÄŸi ile çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki geliÅŸimlerini destekleyecek nitelikteki aile ve çocuk dostu yapım ve dizileri, Ãœst Kurulca bir önceki yılda uygulanan idari para cezalarının yüzde yirmisini aÅŸmamak kaydıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte belirlenecek usul ve esaslara göre teÅŸvik etmek.”
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
MADDE 63 – 23/5/1928 tarihli ve 1322 sayılı Kanunların ve Nizamnamelerin Sureti NeÅŸir ve Ä°lanı ve Meriyet Tarihi Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 1 – Resmi Gazete, basılı olarak ve internet ortamında yayımlanır. Resmi Gazetenin içeriÄŸi, düzeni, basımı, dağıtımı ve ilanlara iliÅŸkin usul ve esaslar ile bu Kanunun uygulanmasına iliÅŸkin diÄŸer hususlar, BaÅŸbakanlık tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 64 – 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 64 üncü maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“Rektör, yıllık iznini ve yurtdışına çıkış için gerekli izni Yükseköğretim Kurulu BaÅŸkanından, diÄŸer yöneticiler ise bir üst makamdan alırlar.”
MADDE 65 – 2547 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.
“EK MADDE 31 – Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduÄŸu Millî EÄŸitim Bakanlığı tarafından belirlenen yurtdışındaki yükseköğretim kurumları, enstitü ve merkezlerden mezun olanların eÄŸitimlerine iliÅŸkin olarak almış oldukları diploma ve derecelerin denklik iÅŸlemleri yapılmaz ve bu hususta baÅŸlamış olan iÅŸlemler tamamlanmaz.”
MADDE 66 – 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa 61 inci maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki 61/A maddesi eklenmiÅŸtir.
“Gayrimenkul sertifikası
MADDE 61/A – (1) Gayrimenkul sertifikası, ihraççıların inÅŸa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç ettikleri, gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlerin belirli bir alan birimini temsil eden nominal deÄŸeri eÅŸit sermaye piyasası aracıdır. Gayrimenkul sertifikası ihracına iliÅŸkin usul ve esaslar Kurulca belirlenir. Kurulca belirlenen esaslara ihraççı bazında muafiyet verilebilir veya bu maddede öngörülen esaslardan farklı esaslar belirlenebilir.
(2) Gayrimenkul sertifikası itfa edilinceye kadar gayrimenkul sertifikası ihracı karşılığında elde edilen fon ile gayrimenkul sertifikasına konu bağımsız bölümler, ihraççının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi amacı dışında tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, iflas masasına dahil edilemez ve bunlar hakkında ihtiyati tedbir kararı verilemez.
(3) Gayrimenkul sertifikasının vadesi sonunda edimlerin yerine getirilememesi veya getirilemeyeceÄŸinin anlaşılması durumunda, ihraççının gayrimenkul sertifikalarına iliÅŸkin yükümlülükleri saklı kalmak kaydıyla, konuyu görüşmek üzere gayrimenkul sertifikası sahipleri toplantısı yapılır. Bu toplantıya iliÅŸkin esaslar Kurulca belirlenir. Kurulca belirlenen esasların dışında kalan konularda 6102 sayılı Kanunun anonim ÅŸirketlerin genel kurul toplantılarına iliÅŸkin hükümleri uygulanır.”
MADDE 67 – 6362 sayılı Kanunun 99 uncu maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(4) Türkiye’de yerleÅŸik kiÅŸilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı iÅŸlem ve kaldıraçlı iÅŸlemlerle aynı hükümlere tabi olduÄŸu belirlenen türev araç iÅŸlemleri yaptırıldığına iliÅŸkin bilgi edinilmesi halinde, Kurulun baÅŸvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu ilgili internet sitesine eriÅŸimi engeller.”
MADDE 68 – 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para KuruluÅŸları Hakkında Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına (c) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.
“ç) Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketi,”
MADDE 69 – 6493 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasına “bankalar” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketi” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 70 – 6493 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(1) Ödeme kuruluÅŸu ve elektronik para kuruluÅŸu ile Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketinin bu Kanun kapsamındaki denetimi Kurum tarafından yapılır.”
MADDE 71 – 6493 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“(4) Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketi, bu Kanunun 14 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası ile 18 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası hükümlerine tabi deÄŸildir. Bu Kanunun diÄŸer hükümlerinin Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketine uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Kurulca belirlenir. Kurul, bu Kanun kapsamında Kurumca yapılacak denetim sonucunda Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Anonim Åžirketinin, bu Kanun kapsamındaki ödeme hizmeti sunma veya elektronik para ihraç etme faaliyetlerini geçici veya süresiz olarak durdurabilir.”
MADDE 72 – 18/10/2016 tarihli ve 6749 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere Ä°liÅŸkin Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“(5) Bu maddede öngörülen usuller uyarınca, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduÄŸu deÄŸerlendirilerek idari iÅŸlem tesis edilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılanların itirazları üzerine yapılacak deÄŸerlendirme sonucunda görevlerine iadesine iliÅŸkin iÅŸlemler aynı usullerle yapılır. Bu kapsamda görevine iade edilenlere kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve baÅŸladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir. Bu kiÅŸiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir.”
MADDE 73 – 10/11/2016 tarihli ve 6758 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin DeÄŸiÅŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 19 uncu maddesine üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸ ve mevcut dördüncü fıkra yedinci fıkra olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.
“(4) Üçüncü fıkra kapsamında gerçekleÅŸtirilen varlık ve malvarlığı deÄŸeri satışlarına baÄŸlı olarak elde edilen gelirden borçlar ödendikten sonra kalan tutar, ÅŸirket iÅŸlerinde kullanılabilir. Üçüncü fıkra kapsamında gerçekleÅŸtirilen fesih ve tasfiye iÅŸlemleri sonunda borçlar ödendikten sonra kalan tutar, yargılamanın kesin hükümle sonuçlandırılmasına kadar bir kamu bankasında açılan hesapta nemalandırılır.
(5) Üçüncü fıkra kapsamında gerçekleştirilen satış ve tasfiye işlemlerinde azınlık hisselerinin sahiplerinin rızası aranmaz.
(6) Kayyımlık görevi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yürütülen ÅŸirketler, açtıkları davalarda harçtan muaftır.”
MADDE 74 – 6758 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Sadece Emniyet Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü” ibaresi “Emniyet Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Devlet Hava Meydanları Ä°ÅŸletmesi Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 75 – 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan “, çeÅŸitli statülerde istihdam edilen sözleÅŸmeli personele,” ibaresi “3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca çalışan sözleÅŸmeli personel ile çeÅŸitli statülerde istihdam edilen sözleÅŸmeli personele” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 76 – Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin;
a) 31 inci, 37 nci, 38 inci, 39 uncu, 41 inci ve 50 nci maddeleri 27/7/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
b) 35 inci, 36 ncı ve 43 üncü maddeleri 6/1/2017 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
c) 32 nci, 33 üncü, 40 ıncı, 45 inci, 46 ncı, 47 nci, 49 uncu ve 51 inci maddeleri yayım tarihini izleyen aybaşında,
ç) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 77 – Bu Kanun Hükmünde Kararname Bakanlar Kurulu tarafından yürütülür.
Henüz yorum yapılmamış.