Güncel
Rusya, Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale mi ediyor?
Follow @dusuncemektebi2
Rusya, Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale mi ediyor? Oylama günü yaklaşırken iddialar da ayyuka çıktı. Hakkında ‘Amerikan ajanı’ olduğu yönünde haberler yapılan ve belden aşağı iddialar yayılan seçimlerin favorisi Macron, Rus medyasına ambargo koydu.
Fransa’da cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinin ikinci turu yaklaşırken, Rusya’nın süreci etkilemeye yönelik faaliyetlerde bulunduÄŸu iddiaları da konuÅŸulmaya devam ediyor. 23 Nisan’da yapılan ilk tur seçimlerde en yüksek oyu alan bağımsız aday Emanuel Macron ve aşırı saÄŸcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, 7 Mayıs’taki nihai oylamada karşı karşıya gelecek. Rusya ise Macron hakkında yalan ve manipülatif haberler yayarak seçimleri Le Pen lehine etkilemeye çalışmakla suçlanıyor. Avrupa BirliÄŸi yanlısı bir çizgiyi savunan Macron, Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların sürdürülmesini de destekliyor. AB kaşıtı olan Le Pen ise Moksova ile iliÅŸkilerin düzeltilmesinden yana. Son anketlere göre Macron’un oyları yüzde 60-65, Le Pen’in oyları ise yüzde 35-40 düzeyinde. Ancak aşırı saÄŸcı adayın sürpriz yapabileceÄŸi belirtiliyor.
Ä°ddialara göre Rusya’nın seçim sürecine müdahale taktiÄŸinin üç ayağı var. Ä°lk olarak, Sputnik haber sitesi ve RT televizyonu gibi kuruluÅŸlar kullanılıyor. ÖrneÄŸin geçen haftalarda Sputnik’te yer alan bir haberde Macron’un ‘ABD ajanı olduÄŸu’ ve Ekonomi Bakanı olduÄŸu dönemde ‘Amerikan finans pazarının çıkarlarına göre hareket ettiÄŸi’ iddiasına yer verilmiÅŸti.
Sitenin baÅŸka bir haberinde ise Macron’un Suudi Arabistan tarafından finanse edildiÄŸi öne sürülmüştü. Dezenformasyonun ikinci ayağında sosyal medya var. Burada ‘trol’ olarak adlandırılan kullanıcı hesaplarından, Macron’un eÅŸcinsel olduÄŸu ve eÅŸinin önceki evliliÄŸinden doÄŸan kızıyla iliÅŸki yaÅŸadığı gibi ‘belden aÅŸağı’ iddialar yer alıyor. Üçüncü ayaksa siber saldırılar. Macron, ÅŸubat ayında lideri olduÄŸu ‘Yürüyüş’ hareketinin Rusya tarafından yönlendirilen bilgisayar korsanlarının saldırılarına maruz kaldığını öne sürmüştü. Fransız istihbarat birimleri de Rusya’dan gelen binlerce siber saldırıyı önlediklerini açıklamıştı. Rusya, geçen kasım ayında yapılan ABD baÅŸkanlık seçimlerinde de benzer suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.
ABD’li istihbarat kuruluÅŸları, Rusya’nın Trump’ı desteklediÄŸini öne sürmüştü. Halihazırda bu konuda açılan soruÅŸturmalar sürüyor. Macron’un bu konudaki son hamlesi, RT ve Sputnik kuruluÅŸlarına ambargo koymak oldu. 39 yaşındaki siyasetçi, bu iki kuruluÅŸun seçim kampanyası kapsamındaki faaliyetlerini izlemesini yasakladı.
Macron’un sözcüsü, bu karara gerekçe olarak RT ve Sputnik’in ‘sistematik olarak yalan haberler ve yanlış bilgiler yaymasını’ gösterdi. Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı ise kararı ‘ayrımcılık’ ÅŸeklinde niteleti. Öte yandan Marine Le Pen de Fransız anaakım medyasına karşı benzer bir uygulamaya gitti. Aralarında Le Monde ve Le Figaro gibi saygın gazetelerin bulunduÄŸu 28 medya kuruluÅŸu, bu karar nedeniyle Le Pen’i kınadı.
FACEBOOK: DEVLETLER BÄ°ZÄ° KULLANIYOR
Sosyal medya devi Facebook, ilk kez hükümetlerin platformu propaganda amacıyla kullandığını açıkladı. ABD ve Fransa’daki seçimlere müdahale etmeye yönelik faaliyetler yapıldığı belirtilen açıklamada, bunun ‘yalan haberler yaymaktan ibaret olmadığı, algı yaratmak için çok geliÅŸmiÅŸ teknikler kullanıldığı’ ifade edildi. Özellikle ABD ve Fransa’da yapılan seçimlerde hem içeriden hem dışarıdan yoÄŸun bir operasyon yapıldığı kaydedildi. Son olarak Fransa’da yapılan cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde 30 binden fazla Facebook hesabının askıya alındığı duyuruldu. Belirli bir görüşe ait bilgi akışını saÄŸlamak amacıyla oluÅŸturulan hesaplarla, içerik dağıtımı ve yalan haberler gibi birçok bileÅŸenin bir araya getirilerek seçmenlerin etkilendiÄŸi tespit edildi.
TRUMP’ÇI TROLLERÄ°N YENÄ° HEDEFÄ° MACRON
Fransa’da cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinin favorisi Macron hakkında yapılan dezenformasyonun önemli bir kısmı sosyal medyada gerçekleÅŸiyor. Burada algı yaratmak için kullanılan ve ‘trol’ olarak adlandırılan kullanıcı hesaplarından, Macron’a dair yalan haberler yayılıyor. Fransız siyasetçinin, kendisinden 24 yaÅŸ büyük eÅŸinin ilk evliliÄŸinden doÄŸan kızıyla iliÅŸki yaÅŸadığı ve eÅŸcinsel olduÄŸu gibi ‘belden aÅŸağı’ iddialar da bunların arasında. Bu tür faaliyetlerin Rusya tarafından yönetildiÄŸi öne sürülüyor. Bu iddiaları yayan hesaplarsa, ABD baÅŸkanlık seçimlerinde Trump’ın rakibi olan Hillary Clinton’a iliÅŸkin yalan haberler yayanlarla aynı. Hesapların bazılarında kullanıcı fotoÄŸrafı olarak Trump ve Rusya lideri Putin’in resimleri yer alıyor. Ayrıca ‘4Chan’ sitesindeki bir mesajlaÅŸmada, ‘trol’lerin Macron’la ilgili iddiaları nasıl kurgulayacaklarını tartıştıkları görülüyor.
Henüz yorum yapılmamış.