Sosyal Medya

Güncel

ABD: Türkiye askerlerimizin hayatını riske attı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye’nin, Irak’ın Sincar ve Kuzey Suriye’de Karaçok Dağı’na yönelik düzenlediği hava saldırılarıyla, bu bölgede bulunan Amerikalı askerlerin hayatını riske attığını söyledi.



Toner, baÅŸkent Washington’da kendisinin son kez düzenlediÄŸi basın toplantısında, Türkiye’nin söz konusu bölgelere düzenlediÄŸi hava saldırılarına iliÅŸkin soruları yanıtladı. Toner bir soru üzerine, "Türkiye’nin hava saldırıları yapmaması gerektiÄŸini söylediniz, yapmamalı dediniz. Hava saldırıları durmuÅŸ gibi görünüyor ama bu kez karadan saldırı düzenliyorlar. Kuzey Suriye’nin belirli yerlerinde dün de bu sabah da böyle oldu. Kürtler uçuÅŸa kapalı hava sahası olmasını istiyorlar. YPG lideri Salih Müslim, ’ABD sessiz kalıp bir ÅŸey yapmamayı sürdürürse, Rakka operasyonuna katılımı durdururuz’ dedi. Yorumunuz ne?" sorusuna verdiÄŸi yanıtta, "Türk hükümetinin giriÅŸimleriyle ilgili derin endiÅŸelerimizi en üst düzeyde net bir ÅŸekilde ortaya koyduk. Onlar, eylemlerini koalisyonla koordine etmemenin yanı sıra, bölgede bulunan Amerikalı askerlerin hayatını da riske attı" dedi.
 
Bölgede bulunan bütün güçlerin DEAÅž’e karşı mücadeleye odaklanmaları gerektiÄŸini belirten Toner, "Türkiye’nin YPG ile ilgili endiÅŸelerini anlıyoruz ama biz YPG konusunda aynı fikirde deÄŸiliz. Türkiye’ye çok açık bir ÅŸekilde bizle ve öteki koalisyon üyeleriyle koordine etmeleri gerektiÄŸini aktardık" diye konuÅŸtu.
 
Toner, Türk yetkililerle hangi düzeyde konuşulduğu, bunun elçilikler mi dışişleri bakanlıkları düzeyinde mi olduğu sorusuna, "Daha yüksek düzeylerde" karşılığını verdi bu konuda ayrıntıya girmeyeceğini söyledi.
 
’REFERANDUM KONUSUNU Ä°ZLÄ°YORUZ’
 
 
Toner, Türkiye’de yapılan referanduma iliÅŸkin endiÅŸeleri izleyip izlemediklerini soran bir gazeteciye de, "Türkiye ile ikili iliÅŸkilerimiz kapsamında bu sorunları sürekli görüşüyoruz. Özellikle geçen yaz yaÅŸanan darbe giriÅŸiminin ardından. Türk hükümetinin darbe giriÅŸiminin ardında kimler olduÄŸunu belirleme, bunları çökertme çabaları konusunda haklı gerekçeleri var. Ama burada da aşırılığa gidilip gidilmediÄŸi soruları var. Türkiye’nin demokrasisini etkileyen yanlar var. Bu konuÅŸmalar süregelmekte. Bu konulardaki endiÅŸelerimizi, Türkiye’nin demokrasi kalitesi konusundaki kaygılarımızı dile getirmeyi sürdüreceÄŸiz" dedi. Toner, bu kaygıların hapse atılan gazetecileri ve politikacıları da kapsadığını belirtti.
 
"TÃœRKÄ°YE ABD’YE ERKEN HABER VERSEYDÄ°, ABD YPG’YÄ° UYARIRDI!"
 
Toner, bir baÅŸka gazetecinin "Türkiye, YPG’nin üssüne düzenlediÄŸi hava saldırısını ve ayrıntıları ABD’ye erken haber verseydi, ABD engel olmaya çalışırdı ya da YPG’yi uyarırdı. Bu durumda Türkiye’nin hava saldırılarını ABD’ye erken haber vermesini nasıl bekleyebiliriz" sorusuna verdiÄŸi yanıtta, "Türkiye’nin niyetinin ne olduÄŸu ile ilgili konuÅŸmayacağım. Ama bölge son derece karmaşık bir savaÅŸ alanı. Sahada birçok operasyonel güç var, yalnızca Türk ve Kürt güçleri deÄŸil. DediÄŸim gibi koordinasyon yoksunluÄŸu Amerikalı askerleri de riske soktu. Öncelikle bu koordinasyon yoksunluÄŸu konusu var. GerçekleÅŸtirilen hava saldırıları konusunda eÅŸgüdüm eksikliÄŸi var. Bunu netleÅŸtirdik. SöylediÄŸim gibi Türkiye’nin YPG’ye bakış açısı bizimkisinden farklı olduÄŸunu anlıyoruz. Ama bu bize bu tür saldırıların ve yaklaşımların kabul edilemez olduÄŸunu dile getirmekte geri adım attırmayacak" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.