Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail ile Almanya arasında diplomatik kriz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülkesini ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşmeyi iptal etmesinin ardından, Alman Bakan Netanyahu'nun telefonuna çıkmayı reddetti.



Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu'nun, Ä°srail'deki iki insan hakları örgütünü ziyaret etmesine tepki olarak Almanya DışiÅŸleri Bakanı Sigmar Gabriel ile dün yapılması planlanan görüşmeyi iptal etmesinin ardından Almanya’dan bir misilleme geldi.

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre Netanyahu, Gabriel'i arayarak kendisi ile görüşmeyi neden iptal ettiğini açıklamak istedi, ancak Alman bakan görüşmeyi kabul etmedi.

Netanyahu kararı savundu

Bunun üzerine İsrail başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun Gabriel ile görüşmeyi iptal etme kararı savunuldu.

Netanyahu'nun, Ä°srail askerlerine "savaÅŸ suçlusu" diyen sivil toplum örgütleri ile görüşen yabancı diplomatlarla bir araya gelmeyeceÄŸi belirtilen açıklamada, "ABD veya Ä°ngiltere gibi ülkeleri ziyaret eden diplomatların, bu ülkelerin askerlerine savaÅŸ suçlusu diyen sivil toplum örgütlerini ziyaret etmesi halinde Amerikan ve Ä°ngiliz liderlerin de bunu kabul etmeyeceÄŸi" öne sürüldü.

 Açıklamada ÅŸunlar kaydedildi:

"BaÅŸbakan Netanyahu, diplomatik ziyaretleri esnasında Ä°srail askerlerine savaÅŸ suçlusu diye iftira eden gruplarla görüşen yabancı ziyaretçilerle görüşmeme politikasına sahip. Diplomatlar sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile görüşebilir ancak Netanyahu, Ä°srail askerlerinin suçlu sayılması çaÄŸrısı yapan gruplara meÅŸruiyet sunanlarla görüşmeyecektir. Almanya olan iliÅŸkimiz çok önemlidir ve bu hadiseden etkilenmeyecektir."

Gabriel: Netanyahu'nun kararı iç siyasete yönelik

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Gabriel ise Ä°srail ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun görüşmeyi iç politikaya yönelik nedenlerden dolayı iptal ettiÄŸini savunarak, "Bizim Ä°srail'in iç politikasının oyun topu olmamamız lazım" ifadesini kullanmıştı.

Görüşmenin iptal edilmesinin "bir felaket olmadığını" dile getiren Gabriel, Almanya ile Ä°srail arasındaki iliÅŸkinin hiçbir ÅŸekilde deÄŸiÅŸmeyeceÄŸini kaydetmiÅŸti.

İki ülke ilişkilerinde bir süredir gerginlik söz konusu.

Almanya, ÅŸubat ayında Batı Åžeria'daki Yahudi yerleÅŸim birimlerini meÅŸrulaÅŸtıracak yasa tasarısının Ä°srail meclisince onaylanmasını eleÅŸtirmiÅŸ, ardından mayıs ayında yapılması öngörülen ve Almanya Åžansölyesi Angela Merkel'in de yer alacağı hükümetlerarası toplantının ertelendiÄŸi açıklanmıştı.

İsrail basını erteleme sebebinin, söz konusu yasa tasarısının onaylanması olduğunu iddia etmişti.

Almanya CumhurbaÅŸkanı Frank-Walter Steinmeier'in 6-9 Mayıs'ta Ä°srail ve Filistin'i ziyaret etmesi bekleniyor.

İsrail'de yerel sivil toplum kuruluşları da baskı altında

Öte yandan aşırı saÄŸcı bir hükümetin iÅŸ başında olduÄŸu Ä°srail'deki uluslararası yardım ve insan hakları örgütlerinin yanı sıra yerel sivil toplum kuruluÅŸlarına (STK) yönelik baskılar da artıyor. Almanya DışiÅŸleri Bakanı Gabriel'in görüştüğü solcu sivil toplum kuruluÅŸları "Breaking the Silence" ve "B’tselem" bu baskıdan en çok etkilenen örgütler arasında yer alıyor.

İsrail meclisinde geçen yıl çıkarılan "Şeffaflık Yasası" ile onlarca yerel STK'ya, aldığı maddi yardımların kaynağını açıklama zorunluluğu getirildi. Bununla yurt dışından destek alan insan hakları örgütlerinin deşifre edilerek kamuoyunda "vatana ihanet" suçlamasıyla karşı karşıya bırakılması ve böylece baskı altına alınması hedefleniyor.

İsrailli insan hakları örgütleri "yurt dışından finanse edilerek başka ülkeler adına ajanlık yaptıkları" gibi suçlamalara da maruz kalabiliyor.

Birçok İsrailli sağcı siyasetçi de açıktan bu STK'ları "vatana ihanet" ile suçlayarak hedef gösteriyor. Hedef gösterilen İsrailli insan hakları örgütlerinin başında Breaking the Silence, B'tselem, Yeş Adit, ve Peace Now (Barış Şimdi) gibi kuruluşlar geliyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.