Sosyal Medya

Kürsü

Cezayir seçimlere hazırlanıyor-Ahmet Varol

Bu sıralarda dünyada bir seçim atmosferi hâkim durumda. Türkiye’nin oldukça heyecanlı geçen referandumdan çıktığı sırada muhtelif ülkeler de seçime hazırlanıyor. Seçime hazırlanan ülkelerden biri de Cezayir. Bu ülkede 4 Mayıs 2017 tarihinde genel seçimler yapılacak.



Bir dönem Cezayir’deki seçimler sadece Ä°slâm dünyasında deÄŸil bütün dünyada hareketliliÄŸe ve heyecana neden oluyordu. Ancak artık o heyecan gözlemlenmiyor. Hatta Cezayir seçimleri çoÄŸunlukla dünyadaki diÄŸer geliÅŸmelerin gölgesinde kalıyor. Çünkü ülkede cunta havası hâlâ devam ediyor. Henüz insanların iradelerini rahatça ortaya koyabildikleri, tercihlerinin siyasi iktidara yansımasını görebildikleri güven verici bir seçim ortamı oluÅŸmuÅŸ deÄŸil. 
 
Yönetimin seçimlerin ÅŸeffaf ve dürüst olacağına dair vaatlerde bulunmasına raÄŸmen bazı muhalif partiler 4 Mayıs’ta yapılacak seçimleri boykot etme kararı vermiÅŸ durumda. Çünkü söz konusu partiler hükümetin bu konudaki vaatlerinin güven verici olmadığını düşünüyorlar. 
 
Seçimleri boykot etme kararı veren partiler pürüzsüz demokrasiye geçilebilmesi için seçimlerin düzenlenmesi ve murakabesi konusunda bağımsız bir kurul oluÅŸturulmasını istediklerini fakat bu isteklerinin nazarı dikkate alınmadığını, ihmal edildiÄŸini onun yerine seçimlerin murakabesi için  yüksek kurul oluÅŸturulmasına dair bir yasa çıkarıldığını bunun da seçimlerin gözetimi konusunda yetkiyi tamamen mevcut yönetime verdiÄŸini dolayısıyla yapılacak seçimlere güvenemeyeceklerini söylüyorlar. 
 
Hükümetin bağımsız seçim kurulu oluÅŸturulması yönündeki talepleri göz ardı etmesinden dolayı seçimleri boykot edecek partilerin liderleri tavırlarını ve gerekçelerini kamuoyuna açıkladılar. 
 
Seçimi boykot eden partiler arasında yer alan Özgürlüklerin Öncüleri Partisi’nin resmî sözcüsü Ahmed Azimi seçimlerle ilgili olarak yaptığı açıklamada Cezayir’in zor bir süreçten geçtiÄŸine dikkat çekerek Mayıs’ta yapılacak seçimlerin çözüm olamayacağını ancak hükümetle muhalefet arasında doÄŸrudan bir diyalog baÅŸlatılmasının demokrasiye geçiÅŸ konusunda bir çözüm yolu olabileceÄŸini söyledi. Azimi açıklamasında aynı zamanda seçimlerin dürüstçe olacağı konusunda hükümetin yaptığı vaatlerin hiçbir güvencesinin olmadığını ifade etti. 
 
Fakat ülkedeki siyasi muhalefetin tümü de seçimi boykot etmiyor. Bazı siyasi partilerin liderleri hükümetin tutumunun seçimlerin dürüstlüğü konusunda şüphelere neden olduÄŸunu düşünmekle beraber içeriden bir deÄŸiÅŸim gerçekleÅŸtirilmesi ümidiyle seçimlere katılacaklarını açıkladılar. Ä°slâmî çizgideki partilerin ileri gelenleri de seçimlere katılma kararı verenler arasında yer aldı. 
 
Seçimlere katılma kararı veren muhalefet partileri de seçimlerin dürüst olacağı beklentisi içinde deÄŸiller. Ancak sadece bir partinin veya birkaç partilik grubun boykot etmesinin durumu deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸini, sonuca etki edemeyeceÄŸini düşünüyorlar. Fakat tabii bu partilerin seçimlere iÅŸtirak etme kararı vermeleri bir yandan da seçimin geçerli sayılmasına ve muhalefetin de temsil edildiÄŸi bir seçim olarak yansıtılmasına imkân tanıyor. 
 
Fakat seçimlere katılma kararı alan partiler, hükümeti ele geçirme beklentisi içinde olmasalar da parlamentoya girmek suretiyle deÄŸiÅŸimi içeriden gerçekleÅŸtirmeyi ümit ediyorlar. 
 
Cezayir’deki Adalet ve Kalkınma Partisi seçime katılma kararı veren partiler arasında yer alıyor ve o da sadece bir partinin yahut küçük bir grubun boykot etmesinin sonucu etkilemeyeceÄŸini, bundan önceki boykotlarından da bir sonuç elde edemediÄŸini düşünüyor. Partinin ileri gelenleri 2007’deki yerel seçimleri boykot ettiklerini ancak hiçbir sonuç elde edemediklerini faturasını da yerel yönetimlerde hiçbir temsil hakkı elde edememekle ödediklerini söylüyorlar. 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.