Sosyal Medya

Güncel

CHP, YSK'ya hiçbir belge sunamadı

16 Nisan'da yapılan referandumun iptalini isteyen CHP’nin, usûlsüzlüğe ilişkin olarak YSK’ya hiçbir belge ve tutanak sunamadığı ortaya çıktı. YSK da kanıt olmayınca 4 saat süren toplantı sonucunda başvuruyu reddetti.



16 Nisan referandumunda 167 bin sandığın güvenliÄŸi için 300 bini aÅŸkın kiÅŸiyi görevlendiren CHP, milletin cumhurbaÅŸkanlığı sistemine ‘Evet’ dediÄŸini görünce çamura yattı. Sandıklara bakan yüzbinlerce partiliye raÄŸmen referandumu ‘ÅŸaibeli’ göstermeye çalışan ana muhalefet, içinde CHP’lilerin de bulunduÄŸu sandık kurullarının bazı zarflara mühür vurmayı unutmasını diline dolayarak “Seçimler iptal edilsin” yaygarası kopardı. Milletin 1 milyon 300 bin oy farkıyla kabul ettiÄŸi yeni anayasaya karşı ‘sokak çaÄŸrısı’ yaparak halkı provoke eden CHP, referandumun iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) baÅŸvurdu. CHP ile birlikte HDP ve Vatan Partisi’nin de baÅŸvurularını deÄŸerlendiren YSK, iptal taleplerini 1’e karşı 10 oyla reddetti.
 
SANDIK GÖREVLİLERİ UZAYDAN MI GELDİ?
 
Dilekçede belirttiÄŸi iddialara iliÅŸkin herhangi bir kanıt sunamayan CHP, halk oylamasının iptalini gerektirecek belge, bilgi ya da tutanak getiremedi. Her sandık için teslim edilen oy pusulalarında eksiklikler olduÄŸunu ve mühürsüz oyların da ‘sahte oy’ anlamına geldiÄŸini ileri süren ‘Hayır’ cephesi, sandık kurullarında görevli CHP’lilerin tutanaktaki imzalarına bir cevap veremedi. Hiçbir belge ve delile dayanmayan itirazlar, YSK tarafından kesin olarak reddedildi. Kararın ardından CHP’nin ‘yeni bir referandum’ hayalleri de suya düştü. Verilen karara raÄŸmen demokratik süreci sabote etmekte ısrarlı görünen ana muhalefet, ‘her türlü yargı denetimi dışında bulunan’ YSK’nın kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürmeye hazırlanıyor. Ancak AYM’nin bu konuda daha önce verdiÄŸi kararlar, CHP’nin başını çektiÄŸi cephenin yeni bir hayal kırıklığı yaÅŸayacağını gösteriyor.
 
KANUN HÜKMÜ AÇIK
 
YSK’nın kararlarına karşı hiçbir kuruma baÅŸvuru yapılamıyor. Bu durum, Anayasa’nın 79. maddesinde de hüküm altına alınmış durumda. Bahse konu maddede, “YSK’nın kararları aleyhine baÅŸka bir mercie baÅŸvurulamaz” ifadesi yeralıyor. Buna karşın CHP daha önce de olduÄŸu gibi konuyu AYM’ye taşıyacağını açıkladı. CHP Yüksek Seçim Kurulu Ãœyesi Mehmet Hadimi YakupoÄŸlu, “Öncelikle Anayasa Mahkemesi, ondan sonra da Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne (AÄ°HM) kadar bunu götürmek zorundayız. Çünkü biz ‘Hayır’a oy veren yüzde 49 seçmenin tüm sorumluluÄŸunu taşıyoruz” dedi.
 
DAHA ÖNCE DENENDİ
 
AYM’nin konuya iliÅŸkin içtihat niteliÄŸinde çok sayıda kararı bulunuyor. AYM, bu kararlarda, Anayasa’nın yargı denetimi dışında bıraktığı iÅŸlemlerin bireysel baÅŸvurunun konusu olamayacağı, Anayasa’nın 79/2. maddesiyle de YSK kararlarının AYM denetiminin dışında olduÄŸunu vurguluyor. Bu baÅŸvurulardan birisi 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nden sonra yapıldı. CHP Ä°zmir Milletvekili Atila Sertel, yaptığı bireysel baÅŸvuruda, Basın Ä°lan Kurumu üyeliÄŸi görevinden süresi içerisinde ayrılmaması nedeniyle milletvekili adaylığının YSK tarafından iptal edilmesinin ‘seçilme hakkını ihlal’ olduÄŸunu iddia etti. Yine CHP’li OÄŸuz Oyan ise 7 Haziran öncesi CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın açıklamalarının ‘tarafsızlık ilkesine aykırı olduÄŸu ve bu nedenle basında yeralmaması’ gerektiÄŸine iliÅŸkin talebinin YSK tarafından yetkisi olmadığı gerekçesiyle reddedilmesinin ‘seçme, seçilme ve adil yargılanma haklarını ihlal ettiÄŸini’ ileri sürdü.
 
‘KONU BAKIMINDAN YETKÄ°SÄ°ZLÄ°K’
 
Her iki baÅŸvuruyu da birleÅŸtiren AYM Genel Kurulu, baÅŸvuruların ‘kabul edilemez’ olduÄŸuna karar verdi. Kararın gerekçesinde ise Anayasa’nın yargı denetimi dışında bıraktığı iÅŸlemlerin bireysel baÅŸvurunun konusu olamayacağı belirtilirken, YSK kararları aleyhine baÅŸka bir mercie gidilemeyeceÄŸi yönündeki Anayasa maddesine dikkat çekildi. AYM, benzer nitelikte bir diÄŸer kararı ise Barolar BirliÄŸi BaÅŸkanlığı seçimine iliÅŸkin verdi. Ankara Barosu Avukatı Sedat Vural, Metin FeyzioÄŸlu’nun TBB BaÅŸkanlığı’na seçilmesinin ardından YSK’ya baÅŸvurarak seçimlerin iptal edilmesini istedi. YSK’nın baÅŸvuruyu reddetmesi sonucu Vural, AYM’ye gitti. Ancak AYM de bireysel baÅŸvurunun ‘konu bakımından yetkisizlik’ nedeniyle kabul edilemez olduÄŸuna karar verdi.
 
AVRUPA’DAN ELÄ° BOÅž DÖNDÃœ
 
2014 yerel seçimlerinde Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığına CHP’den aday olan Mansur YavaÅŸ da YSK’ya baÅŸvurarak ‘seçimlerin iptal edilmesini’ talep etti. YSK’nın ret kararının ardından YavaÅŸ, konuyu AYM’ye taşıdı. Ancak AYM, bu baÅŸvurunun da ‘konu bakımından yetkisizlik’ nedeniyle kabul edilemez olduÄŸuna karar verdi. Bunun üzerine AÄ°HM’e baÅŸvuran YavaÅŸ, buradan da eli boÅŸ döndü. AÄ°HM, belediye seçimiyle ilgili iddiaların Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi kapsamında olan ‘hak ve özgürlüklerin koruma alanı dışında kaldığını’ belirterek baÅŸvuruyu reddetti.
 
Kesin sonuç 28 Nisan’da
 
Referanduma iliÅŸkin ilk itirazlar sandık kurullarına yapılmıştı. Ä°tiraz süreci ilçe seçim kurullarıyla devam etti. Halk oylaması sonrasında, sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı itirazlar ilçe seçim kurullarına yapıldı. Ä°lçe seçim kurulları da bu itirazları dün karara baÄŸladı. Ä°lçe kararlarına itirazlar bugün saat 17:00’ye kadar yapılacak. Bu aÅŸamada verilecek dilekçeleri ise il seçim kurulları 23 Nisan’a kadar sonuçlandıracak. Sürecin tamamlanmasının ardından, il seçim kuruluna ve il birleÅŸtirme tutanaklarına karşı 26 Nisan’a kadar YSK’ya itiraz edilebilecek. YSK, tüm siyasi partilere ‘olaÄŸanüstü itiraz yolu’nu kullanıp kullanmayacaklarını soracak. Yeni bir itiraz gelmezse YSK, kesin seçim sonuçlarını 27 Nisan PerÅŸembe veya 28 Nisan Cuma günü açıklayacak.
 
CHP Meclis'i boykota hazırlanıyor
 
Referandumun iptali isteÄŸi YSK tarafından reddedilen CHP, önümüzdeki süreçte kaos ortamı oluÅŸturmak için yeni planları devreye sokacak. Milletin kabul ettiÄŸi 18 maddelik yeni anayasa için TBMM’de uyum yasaları görüşülürken CHP, Genel Kurulu boykot etmeye hazırlanıyor. 18 maddenin Meclis’te görüşülmesi sırasında AK Parti ve MHP’li vekillere saldırarak onları darp eden ana muhalefet partisinin, 1982 darbe anayasasını tamamen tarihe gömecek oturumlardan kaçacağı belirtiliyor.
 
Ben hakimim siyasetçi değil
 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) BaÅŸkanı Sadi Güven, kurulun halk oylamasının iptaline iliÅŸkin baÅŸvuruları reddetmesinin ardından yapılan eleÅŸtirilere yönelik, “Cevap vermeyeceÄŸim. Ben siyasi deÄŸilim, hakimim” dedi. YSK binasına geliÅŸinde Güven’e, CHP, HDP ve Vatan Partisi’nin halk oylamasının iptaline iliÅŸkin baÅŸvuruların reddedilmesinin ardından, yapılan eleÅŸtirilere yönelik bir yanıtı olup olmadığı sorusu yöneltildi. Sadi Güven, “Cevap vermeyeceÄŸim. Ben siyasi deÄŸilim, hakimim” karşılığını verdi.
 
 
 
YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.