Sosyal Medya

Güncel

'YSK kararlarını tartışmaya açmak ülkeye zarar verir'

Referandum sonuçlarına en yakın tahminlerden birini yapan Varyans Araştırma’nın sahibi Recep Sazkaya, seçmenin “Türkiye’nin iyiliği için uğraşın” mesajı verdiğini söyledi. Sazkaya, YSK kararlarını tartışmaya açmanın ülkeye zarar vereceği uyarısında bulundu.



CumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemi yüzde 51.41 evet, yüzde 48.59 hayır oyuyla kabul edildi, ancakTürkiye’de yeni sistem deÄŸil, referandum sonuçları tartışılıyor. Referandum öncesi anketleri ile sonuçlara en yakın tahminlerden birini açıklayan Varyans AraÅŸtırma Åžirketi’nin sahibi Recep Sazkaya seçmenin bu davranışı ile bütün siyasilere net mesajlar verdiÄŸini söyledi. MHP’nin Evet cephesine asıl katkısının referandum sürecini baÅŸlatması olduÄŸunu söyleyen Sazkaya Türkiye’nin referandum tercihi ve sonrası ile ilgili görüşlerini Karar’la paylaÅŸtı:
 
SÄ°STEM ANLATILMALIYDI
 
 Her iki görüşü savunanların da belli oranda baÅŸarılı olduklarını söyleyebiliriz. Ancak hayır cephesinin biraz daha baÅŸarılı olduÄŸu, bunda da evet cephesinin bazı eksikliklerinin etkili olduÄŸunu düşünüyorum. Çünkü Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin geçmesini isteyen AK Parti ve MHP’nin oy oranı son seçimler dikkate alındığında yüzde 60’lar civarındaydı. Çıkan sonuç iki partinin aldığı oyun altında bir orana tekabül ediyor. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi içeriÄŸini anlatmakta biraz yetersiz kaldıklarını söyleyebiliriz. Sistemi anlatmak yerine icraatları anlatmaya dönük tutum sergilediler.
 
MHP’NÄ°N ASIL KATKISI
 
 Bir çok araÅŸtırmamızda MHP tabanının parti yönetimiyle örtüşmediÄŸini gördük. Son seçimlerde MHP’ye oy veren seçmenin önemli bir bölümü hayır oyu verdi. Evet oyu veren daha az. Tespitlerimize göre 3’te 1’i evet dedi. Ancak MHP BaÅŸkanlık sistemini halkın önüne getirerek asıl katkıyı saÄŸladı. Varyans AraÅŸtırma olarak yeni Anayasa ve CumhurbaÅŸkanlığı sistemi üzerine 2010 yılından itibaren, daha TBMM’de UzlaÅŸma Komisyonu’nda Anayasa çalışmaları sırasında baÅŸlayarak çeÅŸitli zamanlarda kamuoyu araÅŸtırmaları yaptık. BaÅŸlarda baÅŸkanlık sistemini destekleyenlerin, mevcut parlementer sistem olsun diyenlerden daha az olduÄŸunu gözlemliyorduk. MHP desteÄŸi ortaya çıktıktan sonra yaptığımız çalışmalarda ise evetler öne geçti. MHP sandığı halkın önüne getirdi. MHP baÅŸkanlığı önererek ve milletin önüne gelmesini saÄŸlayarak asıl katkıyı saÄŸlamıştır.
 
AK PARTÄ°’DEKÄ° FÄ°RE
 
 AK Partili seçmen içinde 2-3 puanlık bir kitlenin hayır demiÅŸ olduÄŸunu gözlemledik. Kendilerine göre gerekçeleri var. Ancak büyük oranda paketin arkasında durduÄŸunu söyleyebiliriz.
 
TEMSÄ°LDE ADALET VE Ä°STÄ°KARAR
 
Bir öngörü olarak ÅŸunu söyleyebiliriz; Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu elden geçirilecek, barajlar deÄŸerlendirilecek veya yeniden belirlenecektir. Meclis’te daha geniÅŸ yelpazede temsil, yönetimde de daha güçlü istikrar. BaÅŸkan kabineyi kuracak ve yüzde 51 oy alacak. Daha geniÅŸ kesimlere hitap ederek ve kabine kompozisyonuyla yani yüksek siyasi temsille bunu yapacaktır. Güçlü bir yönetim ortaya çıkarması ve Meclis’in barajların kaldırılması ile temsilde adaletin daha fazla saÄŸlanması mümkün olabilecek. 
 
SÄ°YASET Ä°KÄ° MERKEZDE TOPLANIR
 
Bence iki tane güçlü merkez oluÅŸacak. Bir anlamda yeni sistem dağınık siyasal tablonun bu iki merkez etrafında kümelenmesini saÄŸlayacak. BaÅŸkan adayı olacakların toplumun geniÅŸ kesimlerinin oyunu almadan yüzde 50’yi aÅŸması mümkün görünmüyor. Merkezdeki partilerin biraz daha güçlenmesi, koalisyonların tabanda oluÅŸmasını saÄŸlayabilir. Bu sistemin eksiklikleri var tabi ki ancak daha iyi sistem arayışı da devam edecektir. Sandık milletin önüne geldiÄŸi sürece çözüm bitmez. Ne hayırcılar ne evetçiler mutlak bir hezimet veya kazanç olarak görmemeli.
 
OY TARTIŞMASI BİZİ SEÇİM YAPILAMAZ ÜLKE HALİNE GETİRİR
 
Yüzde 50’i aÅŸan kazanmıştır. Toplumun çoÄŸunluÄŸu nerededir ona bakılması gerekiyor. Aslında seçmen bu sonuçla ‘Herkesin Türkiye’nin iyiliÄŸi için uÄŸraÅŸması gerekiyor’ mesajını verdi. DeÄŸiÅŸikliÄŸi yapanlar kamuoyu desteÄŸini almıştır ama itirazların da dikkate alınması gerekir. Orandan bağımsız olarak söylüyorum. Milletin çoÄŸunluÄŸunun kabul ettiÄŸi sistemi meÅŸru görmek ve daha iyisini aramak doÄŸrudur. Türkiye seçim konusunu baÅŸarıyla yerine getiriyor. Bu dünyanın da kabul ettiÄŸi bir gerçek. Ä°tirazlarda bahsedilen sayıların seçimin sonucunu deÄŸiÅŸtirecek boyutta olduÄŸunu düşünmüyorum. YSK kararlarını tartışmaya açmak doÄŸru deÄŸil. Bu konunun çok tartışılmasını doÄŸru bulmuyorum. Aksi halde seçim yapılamaz bir ülke olmaya gideriz. YSK kararına herkesin saygı duyması gerekiyor.
 
 
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.