Sosyal Medya

Dünya

ABD-İran arasında 'terör' atışması

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın, "İran’ın terör faaliyetlerini desteklemesi endişe verici" şeklindeki sözlerine Tahran'dan yanıt geldi. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dahkan, "Terörü asıl destekleyen ABD'dir. Suriye ile Irak’taki teröristler ABD silahlarını kullanıyor" dedi.



ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ä°ran'ı 'terör' faaliyetlerini desteklemek ve bölgeyi istikrarsızlaÅŸtırmakla suçlamasına Tahran’dan yanıt geldi.

Ä°ran Savunma Bakanı Hüseyin Dahkan, ABD’li mevkidaşı Jim Mattis’e mektup gönderdi. Washington’u kovboy döneminin bittiÄŸinin farkına varmaya çağıran Dahkan, yalan gerekçeler ve suçlamalarla hiçbir ülkeye müdahale yapılamayacağını söyledi.

Ä°ran’lı yetkili, asıl ABD’nin Suriye ve Irak’taki ‘teröristleri’ desteklediÄŸini ve bunların ABD üretimi silahlarla savaÅŸtığını ifade etti.

Washington’un Tahran’ı terörü desteklemekle suçlamasının bir dezenformasyon olduÄŸunu savunan Dahkan, gerçeÄŸin tam tersinin olduÄŸunu söyledi.

Zarif: Tillerson’un açıklamaları bir propaganda

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif’ten de Tillerson’a tepki geldi. Zarif ABD’li mevkidaşının sözlerini ‘gerçeÄŸi yansıtmayan bir propaganda’ olarak nitelendirdi.

Zarif, Washington’un nükleer anlaÅŸmasını gözden geçirmeden önce onun yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiÄŸini savundu.

Zarif, Washington’un Tahran’a suçlamalar yöneltmesinin, kendisini yükümlülüklerinden kurtarmayacağını ifade etti.

Tillerson: Ä°ran’ın tüm tehlikeleri göz önünde bulundurulmalı 

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson, Salı günü açıkladığı Ä°ran’a yönelik politika revizyonunun sadece Tahran’ın nükleer anlaÅŸmasına baÄŸlılığını test etmekle sınırlı kalmayacağını, Ä°ran'ın ABD'nin çıkarlarıyla çeliÅŸen, Suriye Irak, Yemen ve Lübnan’da baÅŸta olmak üzere bölgedeki politikasını da göz önünde bulunduracağını belirtti.

 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson.
[FotoÄŸraf: Reuters]
 
 

Tillerson’un açıklaması, Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in sözlerini teyit eder nitelikte. Mattis, ÇarÅŸamba günü yaptığı açıklamada, Yemen’deki krizi sona erdirmek için Ä°ran’ın bölgede istikrarsızlaÅŸtırıcı etkisinin aşılması gerektiÄŸini savunmuÅŸtu.

Tillerson, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın ‘nükleer anlaÅŸma kapsamında Ä°ran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasının ABD’nin ulusal güvenliÄŸi açısından hayati önem taşıyıp taşımadığı yönünde bir deÄŸerlendirme yapılmasını istediÄŸini belirtti.

DışiÅŸleri Bakanı, ‘Kapsamlı bir Ä°ran politikası, Ä°ran’ın teÅŸkil ettiÄŸi tüm tehlikeleri göz önünde bulundurmalı… Belli ki bu tehlikeler de çok fazla’ dedi.

Tillerson Ä°ran ile varılan nükleer anlaÅŸmasının Ä°ran’ı nükleer silahsız bırakma hedefini gerçekleÅŸtirmediÄŸini ve sadece bu hedefi ertelediÄŸini savundu.

Trump Yönetimi’nin nükleer anlaÅŸmasından vazgeçmesi olası bir ihtimal olmasa da Tillerson iki kez Tahran’ın denetimsiz kaldığı hâlde Kuzey Kore gibi bir tehlikeye evrilebileceÄŸi uyarısını yapmıştı.

Nükleer kapasitesi dışında Ä°ran’ın teÅŸkil ettiÄŸi tehlikenin göz ardı edildiÄŸini söyleyen Tillerson, bu yanlış yaklaşımın aynısının Kuzey Kore’yle durumu bu noktaya getirdiÄŸini ifade etti.

"Tahran’ın terör faaliyetleri yürüttüğü endiÅŸesi hâlâ var"

Salı günü açıklanan ve Tillerson’un ABD Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Paul Ryan’a yazdığı belirlenen bir mektupta, ABD’li Bakan, Ä°ran’ın 2015’te P5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaÅŸması yükümlülüklerini yerine getirdiÄŸini ancak Tahran’ın ‘terör’ faaliyetlerini desteklediÄŸine dair hâlâ endiÅŸelerin olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Obama döneminde Ä°ran ile varılan nükleer anlaÅŸması, Tahran’ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında ona uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması ön görülmüştü.

Obama,  daha önce Ä°ran’a yönelik yaptırımların kaldırılması yönünde bir karar imzalamıştı. Trump, mayıs ayında bu uygulamanın devam etmesi ya da aksi yönde bir karar vermesi gerekiyor.

Trump, baÅŸkanlık yarışı sırasında Ä°ran ile imzalanan anlaÅŸmayı ‘ müzakere edilen en kötü anlaÅŸma’ olarak nitelemiÅŸti. Beyaz Saray’a geldiÄŸi takdirde bu anlaÅŸmayı yeniden gözden geçireceÄŸi sözünü vermiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.