Sosyal Medya

Güncel

TSK yeni hedefi bekliyor

16 Nisan halk oylaması sonrası Türkiye, sınır ötesindeki terör yuvalarına kilitlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Fırat Kalkanı’nın devamı’ şeklinde nitelediği harekatlar için geri sayım başladı.



Suriye ve Irak’ta PKK iÅŸgali altındaki 3 bölgeye yapılması planlanan harekâtın hazırlıklarında son aÅŸamaya gelindi. Türkiye’yi bölgeden koparma amaçlı PKK/terör koridoru projesini tamamıyla çöpe gönderecek plana iliÅŸkin diplomatik görüşmeler sürüyor. Suriye’de bir, Irak’ta iki bölgeyi kapsayan hedeflere hareket edecek birlikler batıda Karkamış, doÄŸuda ise Cizre-Silopi-Çukurca hattında hazır bekliyor. Alınan bilgilere göre Fırat ve Dicle Kalkanı harekatları aynı anda baÅŸlamayabilir. Ancak belirli bir plan dahilinde yürütülecek harekatlar ‘sınır temizliÄŸi’ adına birbirinin devamı niteliÄŸinde olacak.

Ä°LK ADRES SÄ°NCAR

Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK’nın ‘ikinci Kandil’ yapmaya soyunduÄŸu Sincar (Åžengal), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilk hedefi durumunda. Örgütün Suriye kuzeyinde genel olarak ‘Rojava’ diye isimlendirdiÄŸi kantonlarla Ä°ran-Irak sınırındaki Kandil arasında irtibatı saÄŸlayan Sincar daÄŸları, Silopi’den güneye yapılacak harekâtla birlikte teröristlerden temizlenecek. 2014 AÄŸustos’unda Ezidilerin yaÅŸadığı bölgenin DEAÅž tarafından iÅŸgali bahanesiyle ‘Åžengal Savunma Birlikleri’ (YBÅž) adı altında Sincar’a yerleÅŸtirilen ABD destekli PKK, bütün ikazlara raÄŸmen burasını terk etmedi. Ankara, BaÄŸdad yönetimini Sincar’ın PKK’dan temizlenmesi için defalarca uyardı, fakat BaÄŸdat, Ezidilerin de tepki gösterdiÄŸi terör örgütüne karşı ÅŸimdiye dek bir adım atmadı.

  1. BAĞDAT MAAŞLI TERÖRİSTLER
  2. Sincar konusunda Ankara’ya verdiÄŸi sözleri tutmayan Irak merkezi hükümeti PKK’lıları temizlemediÄŸi gibi, burada yasal zırha büründürdüğü teröristleri maaÅŸa baÄŸladı. PKK’nın Sincar dağındaki varlığı Irak yasalarına göre Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi ile aynı statüde. Bölgede Ä°ran destekli Åžii milislere her türlü imkanı tanıyan Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, benzer imkanları PKK’lılar için de saÄŸladı. Bunun yanında PKK’lıların Irak bütçesinden aldığı ödeneÄŸin kesilmesi için imza toplayan, örgütün Sincar’daki varlığının sonlandırılmasını isteyen ve hükümete soru önergeleri ileten Kürt milletvekillerinin talepleri ise BaÄŸdad yönetimince kulakardı edildi.
  3. TSK, sınırötesi operasyon için Silopi’ye aylardır yığınak yapıyor. Binlerce zırhlı araç, personel taşıyıcı ve tanklar, terör hedeflerine yönelik operasyon için emir bekliyor. Sık sık PKK kamplarıyla gündeme gelen Zaho-Duhok istikametini de kapsaması beklenen Sincar operasyonuyla Ezidi bölgesinden PKK unsurları temizlenecek; yönetim ise mahalli halka devredilecek. Åžengal Dağı ve çevresinde PKK’lıların kullandığı irili ufaklı çok sayıda kamp bulunuyor.

Sonrası Zap-Avaşin

Ankara’daki güvenlik kaynakları, Silopi’deki TSK unsurlarının Sincar harekâtını baÅŸlatmasının ardından Hakkari-Çukurca’daki birliklerin de hemen güneydeki terör kamplarını vuracağını söylüyor. Bu kapsamda harekatın 2. aÅŸamasında hedef Zap, AvaÅŸin, Çemço ve Kanimasi bölgeleri olacak. PKK’nın kaçakçılık ve uyuÅŸturucu faaliyetlerinden önemli bir gelir elde ettiÄŸi bölge teröristlerden arındırılacak. Kuzey Irak’taki idare boÅŸluÄŸundan faydalanan örgütün gelir kaynakları kesilecek. Buralardaki terör yuvalarının boÅŸaltılması ve MehmetçiÄŸin tam kontrolü saÄŸlaması sonrası bölgenin güvenliÄŸini saÄŸlamada Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne baÄŸlı PeÅŸmerge güçlerine de görev verilecek.

Münbiç’e gireceÄŸiz

Geride bıraktığımız süreçte DEAÅž terör örgütünün saldırı tehdidine karşı Süleyman Åžah Türbesi, Suriye’nin Münbiç iline baÄŸlı Karakozak beldesinden alınıp Türkiye sınır hattındaki EÅŸme köyüne getirilmiÅŸti. Ankara, DEAÅž’ın bölgeden uzaklaÅŸtırıldığını dikkate alarak Süleyman Åžah Türbesi’ni eski yerine taşımak için bir harekat daha baÅŸlatacak. 3 aÅŸamalı harekâtın son safhasını oluÅŸturması beklenen harekata, ABD ve Rusya ile diplomatik müzakerelerin sonuçlanmasının ardından baÅŸlanacak. Suriye ve Irak’ın kuzeyinde, Türkiye’nin güney sınırları boyunca uzanan hatta yürütülecek büyük temizlik harekâtının 12 ila 16 arasında sürmesi bekleniyor. Bölgelerde ikmal-lojistik hatları için gerekli planlamalar, hem uydu kaynaklı hem fiziksel istihbarat çalışmalarıyla birlikte devam ediyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.