Sosyal Medya

EÄŸitim

Referandum bitti şimdi çalışma zamanı-Turgay Polat

Kuşkusuz dünya yeni bir eşikten geçiyor; inovasyonun, girişimciliğin, yeni üretim ekonomisi diye adlandırılan endüstri 4.0’ın, bilişimin ağırlığı her geçen gün artıyor. Tüm bunlar ülkeler tarafından oldukça ciddi politikalarla destekleniyor ve özellikle gelişmiş ülkeler bu yeni ekonomi araçlarının kullanımı konusunda çok hızlı davranıyorlar. Bütün bu yeni üretim ve ekonomi araçlarının bellendiği en önemli kaynak kuşkusuz ki eğitim. Eğitim alanında özellikle endüstri 4.0’a göre dönüşüm yapma konusunda ABD, Almanya, Kanada, İngiltere ve Uzak Doğu çok hızlı hareket ediyorlar. Bizim bu saatten sonra bütün tartışmaları bir yana bırakıp çok hızlı bir şekilde çocuklarımızı endüstri 4.0’a uygun yetişmiş insanlar haline getirmemiz gerekiyor. Bu açıdan, eğitim hedeflerimizin yeniden tanımlanması lazım. Çıktılarımız maalesef küresel alanda rekabet edemiyor. Üniversitelerimiz maalesef küresel rekabette yok denecek kadar zayıf durumda. Liselerimizde okul terk oranları artmış ve liselerin amacı dışında eğitim yapması yaygınlaşmış durumda. Liselerin görevi üniversite sınavlarına hazırlamak olmadığı halde liseler adeta bir dershane gibi çalışıyor. Her ne kadar çok fazla desteklenip çalışma yapılsa da okul öncesi eğitimde yüzde 50’lere yeni ulaştık ve bu oldukça düşük bir oran. Bunu en az yüzde 80’lere çıkartmamız gerekiyor.



Referandum bitti ve Türkiye kararını verdi. Şimdi o gündemden uzaklaşıp memleketin çözüm bekleyen sorunlarına dönme zamanı. Sonuçların ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. On beş yıllık süreçte AK Parti eğitim alanında önemli adımlar attı. Bunlardan büyük çoğunluğunu destekleyip alkışladık. Tabii ki eleştirdiğimiz uygulamalar da oldu. Ama bugün yeni bir sayfa açma zamanı, bu yüzden yeni bir şeyler yazmak istedim.
 
***
 
KuÅŸkusuz dünya yeni bir eÅŸikten geçiyor; inovasyonun, giriÅŸimciliÄŸin, yeni üretim ekonomisi diye adlandırılan endüstri 4.0’ın, biliÅŸimin ağırlığı her geçen gün artıyor. Tüm bunlar ülkeler tarafından oldukça ciddi politikalarla destekleniyor ve özellikle geliÅŸmiÅŸ ülkeler bu yeni ekonomi araçlarının kullanımı konusunda çok hızlı davranıyorlar. Bütün bu yeni üretim ve ekonomi araçlarının bellendiÄŸi en önemli kaynak kuÅŸkusuz ki eÄŸitim. EÄŸitim alanında özellikle endüstri 4.0’a göre dönüşüm yapma konusunda ABD, Almanya, Kanada, Ä°ngiltere ve Uzak DoÄŸu çok hızlı hareket ediyorlar. Bizim bu saatten sonra bütün tartışmaları bir yana bırakıp çok hızlı bir ÅŸekilde çocuklarımızı endüstri 4.0’a uygun yetiÅŸmiÅŸ insanlar haline getirmemiz gerekiyor. Bu açıdan, eÄŸitim hedeflerimizin yeniden tanımlanması lazım. Çıktılarımız maalesef küresel alanda rekabet edemiyor. Ãœniversitelerimiz maalesef küresel rekabette yok denecek kadar zayıf durumda. Liselerimizde okul terk oranları artmış ve liselerin amacı dışında eÄŸitim yapması yaygınlaÅŸmış durumda. Liselerin görevi üniversite sınavlarına hazırlamak olmadığı halde liseler adeta bir dershane gibi çalışıyor. Her ne kadar çok fazla desteklenip çalışma yapılsa da okul öncesi eÄŸitimde yüzde 50’lere yeni ulaÅŸtık ve bu oldukça düşük bir oran. Bunu en az yüzde 80’lere çıkartmamız gerekiyor.
 
Tabii en baÅŸta ÅŸu kararı vererek yeni döneme baÅŸlamamız lazım: EÄŸitimde artık fiziki mekânın ve sayıların konuÅŸulmasının yerini içerik ve nitelik almak durumunda, bu sebeple acilen bu konuyu masaya yatırmamız gerekiyor. 15-16 yıl eÄŸitimden geçirdiÄŸimiz gençlerimizin mezuniyet sonrası kazanımları oldukça kötü. Bu alanı bir daha deÄŸerlendirip çaÄŸdaÅŸ dünyanın verilerine ulaÅŸmamız gerekiyor. STEM’i, endüstri 4.0’ı, biliÅŸimi, inovasyonu gündeme alıp bu konuda okullarımızı hazırlamamız gerekiyor. Türkiye eÄŸer 10 bin dolarlık orta gelir tuzağından kurtulmak istiyorsa bunun tek yolu eÄŸitimdir. Bakınız bundan 55 yıl önce atalarımızın savaÅŸmaya gittiÄŸi Kore’nin 1990 yılında kiÅŸi başı geliri 8 bin 660 dolar iken 2016’da 33 bin 400 dolara yükselmiÅŸ, yani yüzde 385 oranında yükseliÅŸ yaÅŸanmıştır. Türkiye ise bütün çalışmalara ve geliÅŸmeye raÄŸmen 1990’da 4 bin 860 dolar olan kiÅŸi başı milli geliri 2016 yılında 9 bin 670 dolara yükseltmiÅŸtir. Kore’nin yükseliÅŸinin tek sebebi eÄŸitim sisteminin inovasyona, biliÅŸime ve yüksek teknolojiye uygun hale getirilmesidir.
 
***
 
Nereden baÅŸlamak lazım? En önemli adım Türkiye’ye büyük bir iyilik yapılıp üniversite giriÅŸ sisteminin deÄŸiÅŸtirilmesidir. Çünkü öğrencilerin yeteneklerini, kiÅŸisel özelliklerini, proje ve fikirlerini dikkate almayan bir üniversite giriÅŸ sistemi Türkiye’yi geriye götürüyor. Bakın sınava ve akademik yeterliliÄŸe dayalı model liseleri de üniversiteleri de verimsiz hale getirmiÅŸ durumda. Gelin bu sistemi deÄŸiÅŸtirelim. Öncelikle üniversite sınavının merkezi yerleÅŸtirme kısmını kaldıralım, sonra üniversitelere öğrenci seçme yetkisi verelim. Her bölüm ve alan için yeterliliklerine göre seçilsinler. Bu ne mi saÄŸlar? Gençlerimize oturup ezber yapma yerine üretme ve düşünme bercerilerine dayalı portfolyo hazırlatarak geliÅŸimlerini saÄŸlamış oluruz. Bu gençleri geleceÄŸe –mış gibi hazırlayan öğretmen ve okullara dokunun ve dünya bu iÅŸi nasıl yapıyorsa okulları öyle dönüştürün. Müfredatı çok keskin ÅŸekilde sınav ve bilgi odaklılıktan çıkarıp üretim odaklı yapalım. Kamunun eÄŸitimdeki hakimiyetini kaldıralım, okul yöneticilerini liyakate göre seçelim. Endüstri 4.0 ve buna uygun politikalar üreten bakanlık veya birimler oluÅŸturulmalı. Endüstri 4.0, MGK gündemine bile girmeli, STEM eÄŸitim bakanlığımızın tek gündemi olmalı. KonuÅŸmalıyız, tartışmalıyız ve bir an önce sahada uygulamalıyız. EÄŸer yapmazsak bugün konuÅŸtuÄŸumuz hiçbir ÅŸeyin önemi kalmayacak. Ayrıca bu memleketin 2023 hedeflerine ulaÅŸması, dünyanın süper gücü olması, bölgesinin lideri haline gelmesinin tek yolu endüstri 4.0 ve ona uygun insan yetiÅŸtiren bir eÄŸitim sistemidir. Tekrar memleketimize seçim sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum ve hükümetin ilk önceliÄŸinin ve gündeminin eÄŸitim olmasını diliyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.