Sosyal Medya

Dünya

'Tarafsız' soruşturma istediler

Moskova’da bir araya gelen Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları Lavrov, Zarif ve Muallim, İdlib’deki kimyasal silah saldırısıyla ilgili tarafsız bir soruşturma istedi. Muallim, Sarin gazının kullanıldığını ortaya koyan numunelerin Türkiye’de toplandığına dikkat çekerek, böyle bir soruşturmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.



Rusya, Ä°ran ve Suriye DışiÅŸleri Bakanları, Sergey Sergey Lavrov, Cevad Zarif ve Velid Muallim Rusya'nın baÅŸkenti Moskova’da bir araya geldi. Ortak basın toplantısı düzenleyen üç bakan, Ä°dlib’in Han Åžeyhun bölgesindeki kimyasal silah saldırısıyla ilgili tarafsız bir soruÅŸturma istedi. ABD’nin, Esed rejiminin Åžayrat Hava Ãœssü’ne yönelik füze saldırısını da kınadılar.

Lavrov, iki mevkidaÅŸyla "Suriye’deki siyasi uzlaÅŸma çabalarına yönelik sabotaj giriÅŸimlerini bertaraf etmek için" koordinasyon çalışmalarını ele aldığıklarını savundu. Suriye’de hasmâne eylemlerin kabul edilemez olduÄŸunu söyleyen Rus bakan bunların, uluslararası kanunları ihlâl ettiÄŸini ve barış sürecini sabote etmeye yönelik giriÅŸimler olduÄŸunu savundu.

Han Åžeyhun’daki saldırıyla ilgili birçok çeliÅŸkinin olduÄŸunu ifade eden Lavrov, Batı’nın kimyasal silahla ilgili soruÅŸturma baÅŸlatma çabalarını boÅŸa çıkarmaya çalıştığını öne sürdü. Batı’nın önerdiÄŸi soruÅŸturma komitesinin baÅŸkanlığındaki iki kiÅŸinin Ä°ngiliz olmasını da eleÅŸtiren Lavrov, tarafsız ve orantılı bir komite olması gerektiÄŸini dile getirdi.

Ä°ran ile Suriye DışiÅŸleri Bakanları Zarif ve Muallim de tarafsız soruÅŸturma taleplerini tekrarlarken Muallim, numunelerin Türkiye’de toplanmasını eleÅŸtirdi. Böyle bir soruÅŸturmayı kabul etmediklerini söyledi.

Åžam yönetiminin kimyasal silah envanterinin olmadığını öne süren Muallim gerçekleÅŸtirdikleri 3’lü toplantının ABD’nin "hukuksuz" saldırısına güçlü bir yanıt niteliÄŸinde olduÄŸunu savundu.

Reuters haber ajansı, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) Türkiye’ye kimyasal silah uzmanları gönderdiÄŸini söylemiÅŸti. OPCW Ä°ngiliz delegasyonu, zehirli gaz saldırısının bölgesinden alınan numunelerde Sarin gazı saptandığını açıklamıştı. Numune test sonuçları, BM ile OPCW’nun ortak oluÅŸturduÄŸu soruÅŸturma komitesine iletilecek. Bu komite, kimyasal silah saldırısında rol alan birey ya da kurumları tespit etmekle görevlendirilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.