Sosyal Medya

Coğrafyamız

'4 bölge' tahliyesi başladı

Suriye’de geçen ay varılan ve 4 bölgeden tahliyeleri öngören anlaşma uygulanmaya başladı. İdlib’in kırsalında 2 rejim yanlısı Şii bölge ve Şam’ın kırsalında 2 muhalif Sünni bölgeden yaklaşık 12 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor.



Ä°dlib’in kırsalında, rejim yanlısı olan ve muhaliflerin kuÅŸatması altındaki Åžii Fua ve Kefreyya bölgeleri ile Åžam’ın kuzeybatı kırsalında Lübnan’ın sınırına yakın bir bölgede yer alan rejim kuÅŸatması altındaki muhalif Sünni Madaya ve Zebadani bölgelerinin karşılıklı tahliyesine baÅŸlandı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, tahliye edilecek kişileri taşıyan otobüslerin hareket etmeye başladığını söyledi.

Al Jazeera muhabirinin edindiği bilgilere göre, Fua ve Kefreyya bölgelerinden yaklaşık 5 bin kişi Halep'e doğru çıktı. Bir Şii kaynak, Fua bölgesinde 60 otobüsün bölgeden çıkmaya başladığını söyledi.

Anadolu Ajansı'na göre de Madaya ve Zebadani'den 2 bin 350 kiÅŸi çıkarıldı. 

Tahliye süreci 2 gün önce başlaması planlanmıştı. Ancak lojistik aksamalar nedeniyle bu süre. Bugüne kadar ertelenmişti.

Ä°dlib’in kırsalındaki rejim yanlısı Åžii Fua ve Kefreyya köyleri muhalif Fetih Ordusu, Åžam’ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki Sünni Madaya ve Zebadani bölgeleri ise Hizbullah ve rejim tarafından kuÅŸatılmış durumda.

Fua ve Kefreyya’dan 8 bin kiÅŸinin Halep’e gönderilmesi bekleniyor. Madaya ve Zebadani’den tahliye edilecek kiÅŸi sayısı 3800... Söz konusu bölgelerde daha önce karşılıklı tahliyeler gerçekleÅŸtirilmiÅŸti. Ancak bu seferki tahliye ÅŸu ana kadar yapılan en büyük tahliye olacak.

29 Mart 2017’de kararlaÅŸtırılan tahliye anlaÅŸması, bir yandan Esed karşıtı Tahrir Åžam Heyeti ve Ahrar-u Åžam grupları diÄŸer yandan Hizbullah ve Ä°ran arasında varılmıştı. Katar, anlaÅŸma için arabuluculuk yapmıştı.

Esir deÄŸiÅŸ tokuÅŸu ve tutuklulara da tahliye  

Ä°ki gün önce iyi niyet göstergesi olarak anlaÅŸmanın tarafları karşılıklı esir deÄŸiÅŸ tokuÅŸu gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Bu kapsamda Fua ve Kefreyya’daki rejim yanlısı güçlerin elinde 19 muhalif esirin Suriye Kızılay’nın denetiminde Ä°dlib’e getirilmiÅŸti. Bunun karşılığında muhaliflerin de elindeki bazı esirleri ve 7 cenazeyi teslim etmiÅŸti.

AnlaÅŸma kapsamında, Åžam’ın güneyinde bazı bölgelerde ateÅŸkes uygulanması ve oraya insani yardımların ulaÅŸtırılması ve rejimin hapishanelerinde bulunan 1500 tutuklunun serbest bırakılması gibi maddeler de var. AnlaÅŸmanın maddeleri kademeli bir ÅŸekilde ilerlemesi planlanıyor.

Ä°ran destekli Hizbullah, 2013 yılından bu yana Suriye’de Esed rejiminin yanında muhaliflere karşı savaşıyor.

Özgür Suriye Ordusu, Adını Åžam’ın Fethi Cephesi olarak deÄŸiÅŸtiren Nusra Cephesi’nin baÅŸka muhalif gruplarla birleÅŸerek kurduÄŸu Tahrir Åžam Heyeti ve Ahrar-u Åžam grubu tarafından onaylanan bu anlaÅŸmaya tepki göstermiÅŸr ve bunu zorunlu tehcir yoluyla yapılan demografik deÄŸiÅŸim olarak nitelemiÅŸti.

ÖSO, bu anlaÅŸmanın Ä°ran’ın Åžam’daki hegemonyasının artmasına hizmet ettiÄŸini öne sürmüştü.

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.