Sosyal Medya

Güncel

Kore yarımadasında kırmızı alarm: gerilim artıyor

Kuzey Kore’nin yıl içerisinde ardı ardına gerçekleştirdiği füze denemeleri, Washington yönetiminin “tüm seçenekler masada” açıklamasından sonra saldırı gücü yüksek bir savaş filosunu Kore yarımadasına göndermesi bölgedeki gerilimi üst düzeye çekti. Dünya diken üstünde bölgedeki gelişmeleri izliyor.



YeniÅŸafak'ın haberine göre, Kuzey Kore ile ‘düşman kardeÅŸ’ Güney Kore ve müttefiki ABD arasında gerilim büyüyor. ABD’nin Kore Yarımadası’na USS Carl Vinson uçak gemisi ve diÄŸer savaÅŸ gemilerini göndermesi sonrasında DoÄŸu Asya’da bulunan yarımadada kırmızı alarm durumuna geçildi. Pyongyang yönetimi ülkede bulunan yabancı gazetecilerden ‘büyük ve önemli olaya’ hazır olmalarını isterken, Japon donanması da bölgeye doÄŸru harekete geçti. Washington merkezli bir düşünce kuruluÅŸu ise Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer denemeye hazırlandığını iddia etti. Çin’den ise bölgedeki sorununun ‘askeri güçle’ çözülemeyeceÄŸi uyarısı geldi.
 
‘BÃœYÃœK VE ÖNEMLÄ° OLAYA HAZIR OLUN’
 
Kuzey Kore, yarın ülkenin kurucusu ve ÅŸu andaki lider Kim Jong-un’un dedesi olan Kim Ä°l-sung’un 105. doÄŸum gününü kutlayacak. ‘GüneÅŸ Günü’ olarak adlandırılan ve ülkenin en önemli resmi tatli olan bu günü takip etmeleri için yaklaşık 200 gazetecinin davet aldığı açıklandı. Pyongyang yönetimi baÅŸkentteki yabancı gazetecilere ‘önemli ve büyük bir olaya’ hazır olmaları talimatı verdi. 5 yıl önceki kutlamalarda bir uydu taşıyan uzun menzilli füze fırlatılmıştı.
 
NÃœKLEER DENEME MÄ° YAPACAK?
 
Gazetecilere bu ‘büyük’ olayın ne olduÄŸu konusunda ayrıntılar verilmedi ancak Kuzey Kore’deki bir nükleer deneme alanının yeni bir ‘yeraltı denemesi’ için hazırlandığı öne sürüldü. Washington merkezli ‘38 North’ adlı düşünce kuruluÅŸu dün çekilen uydu fotoÄŸraflarının, ülkenin doÄŸusundaki Punggye-ri alanının yeni bir deneme için hazırlandığını gösterdiÄŸini söyledi. Kuzey Kore ikisi geçen sene olmak üzere bugüne kadar 5 yeraltı nükleer deneme yaptı. Sonuncu nükleer deneme geçen sene eylül ayında ülkenin 68. kuruluÅŸ yıldönümünde gerçekleÅŸmiÅŸti.
 
TEKNÄ°K OLARAK HALA SAVAÅžTALAR
 
DiÄŸer taraftan Güney Kore medyasında Kim Jong-un’un baÅŸkent Pyongyang’ın 4’te birinin derhal tahliye edilmesi ve ÅŸavaÅŸ pozisyonuna girilmesi emri verdiÄŸi öne sürüldü. Salı günü Kuzey Kore herhangi bir ‘Amerikan saldırganlığı’ iÅŸaretine karşı ABD’yi nükleer saldırı ile tehdit etmiÅŸti. Kuzey Kore 1950-1953 yılındaki Kore Savaşı sonrası barış anlaÅŸması imzalanmadığı için teknik olarak hala ABD ve Güney Kore ile savaÅŸ durumunda sayılıyor.
 
JAPON DONANMASI DA SICAK DENÄ°ZDE
 
Japonya Donanması’ndan savaÅŸ gemilerinin Kore yarımadası açıklarında bulunan ABD donanma kuvvetlerine katılacağı ve Güney Kore ile ABD arasında yapılan tatbikatta yer alacağı Japonya hükümeti tarafından doÄŸrulandı. ABD’li yetkililer ayrıca ABD’nin Japonya’daki savaÅŸ gemisi USS George Washington’un da gelecek hafta denize açılacağını aktardı. Japonya BaÅŸbakanı Shinzo Abe ise Japon parlamentosunda yaptığı konuÅŸmada Kuzey Kore’nin sarin gazı baÅŸlıklı füzeler kullanma kapasitesi olabileceÄŸini belirtti.
 
ÇİN’DEN TARÄ°HÄ° SORUMLULUK AÇIKLAMASI
 
Kore yarımadasında gerilim yükselirken, Kuzey Kore’nin hamisi Pekin yönetiminden dikkat çeken bir uyarı geldi. Çin DışiÅŸleri Bakanı Wang Yi, Kore Yarımadası’ndaki durumun askeri güçle çözülemeyeceÄŸini söyledi. Mevcut gerilime raÄŸmen görüşmelere dönme fırsatının yakalanacağını umduÄŸunu belirten Wang, ‘Kuzey Kore’deki durumu provoke edenlerin bunun tarihi sorumluluÄŸunu üstüne alır’ uyarısında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.