Sosyal Medya

Güncel

Kıbrıs müzakereleri yeniden başladı

Kıbrıs müzakerelerine, 2 aylık aradan sonra bugün tekrar başlandı.



KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis 2 aylık aradan sonra yeniden müzakere masasında bir araya geldi.
 
Rum Meclisi’nin 10 Åžubat’ta Enosis plebisitinin okullarda anılması kararıyla krize giren süreç, liderlerin durumu ele almak amacıyla 16 Åžubat’ta gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüşmede Anastasiadis’in toplantıyı terk etmesiyle durmuÅŸtu. Güney Kıbrıs’ta okullarda kutlanacak anma günlerini belirleme yetkisinin meclisten alınıp, EÄŸitim Bakanlığı’na verilmesini öngören yasanın Rum Meclisi’nde onaylanmasıyla müzakere süreci yeniden baÅŸladı. CumhurbaÅŸkanı Akıncı müzakere dönüşünde CumhurbaÅŸkanlığı’nda basına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
 
Ä°LERLEME SAÄžLANDI
 
KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, geldikleri süreçte tarafların masa başı da konuları tek tek ele alıp bir konu etrafında dolanarak bir yere varmalarının ÅŸansının kalmadığını  kaydetti. Bunun 22-23 aylık müzakere sonrasında geldikleri nokta olduÄŸunu vurgulayan Akıncı, ”Bu metotla epey ilerlemeler saÄŸlandı, bu metod yine devam edecek ama BM’nin de bazı yaratıcı düşünceler geliÅŸtirmesine de, sürecin bu ÅŸekilde devam edecek olması bir engel deÄŸildir” dedi. BM’nin tarafsızlığını koruyarak  ve yazılı resmi öneri sunmadan, hakemlik rolüne de soyunmadan tarafların birbirleri arasındaki mesafeleri kapatıcı nitelikte köprü kurucu düşünceler geliÅŸtirebileceÄŸini kaydeden Akıncı, BM’nin bunları sözlü olarak da yapabileceÄŸini belirtti. Akıncı, kendilerinin Türk tarafı olarak bunları dinlemeye hazır olduÄŸunu, Rumların da buna itiraz edeceklerini sanmadığını kaydetti. BM’nin, gerek liderler gerek müzakereciler seviyesinde arada gidip gelerek garantörler arasında da mekik diplomasisini yürüterek, bu sürece katkı yapmasıyla yeni bir konferans tarihini, daha sonraki bir aÅŸamada saptamaya yöneleceklerini kaydeden Akıncı, buna göre bir sonuca ulaşıp ulaÅŸamayacaklarını hep birlikte göreceklerini de ifade etti.
 
CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, bugünkü görüşmede,  Ã¶nlerindeki müzakere dönemini programlamaya çalıştıklarını, ne öngördüklerini,  konulara nasıl yaklaÅŸmaları gerektiÄŸini, hangi tarihlerde buluÅŸabileceklerini ve onun ötesinde nasıl sonuca ulaÅŸabileceklerini birbirlerine karşılıklı olarak anlatma fırsatı bulduklarını kaydetti. Akıncı, 1.5 aylık dönem için  4 toplantı tarihi saptadıklarını ve 20 Nisan, 2 Mayıs, 11 ve 17 Mayıs tarihlerinde bir araya gelme kararı aldıklarını belirtti. Akıncı, müzakerecilerin ise yarından baÅŸlayarak gerektikçe bir araya geleceÄŸini dile getirdi.
 
UZAMASI KÄ°MSEYE YARAMAZ
 
Resmi bir takvim ve müzakereler ÅŸu  tarihte biter ÅŸeklinde bir anlayış olmamakla birlikte, müzakerelerin uzayıp gitmesinin kimsenin iÅŸine gelmediÄŸini dile getiren Akıncı, BM ve uluslararası kuruluÅŸlar dahil,  adanın insanları ve en fazla da Kıbrıs Türk halkının bir sonuç alınabiliyorsa artık bu sonucun alındığını görmek istediÄŸini belirtti.
 
2016 yılı sonunu çözüm için hedef olarak gösterirken, 2017 içinde yaÅŸanacak potansiyel risk taşıyan olayların hep altını çizmeye çalıştığını beliren Akıncı, bunlardan birinin doÄŸal gaz araÅŸtırmalarına iliÅŸkin olduÄŸunu kaydetti. Akıncı, Temmuz ayının ilk haftalarında Rum tarafında sondaj çalışmalarının yapılacağının açıklandığını, çözümün  ve bu konuda bir anlaÅŸmanın olmadığı durumda bunun barındırdığı riskleri  söylemesine bile gerek olmadığını vurguladı. Bugün bu konunun da uyarısını bir kez daha yaptığını belirten Akıncı, Rum tarafının bu konuya biraz farklı yaklaÅŸabileceÄŸini, ancak 2014’te yaÅŸananlar bulunduÄŸunu, bu alanın tarafları birleÅŸtirici bir iÅŸ birliÄŸi unsuru olmasını istediklerini ifade etti. DoÄŸalgaz yataklarındaki zenginliÄŸin her iki topluma ait olduÄŸu belirten Akıncı, tarafların yararına olabilecek bir konunun tarafları geren yeni gerginliklere neden olan bir unsur olmaması gerektiÄŸini düşündüklerini belirtti. Akıncı, bu nedenle Temmuz’a kadarki sürecin önemine iÅŸaret etti. Rum tarafında seçimlerin Åžubat ayında olacağını, seçim havasının Güney’de erken baÅŸladığını da   ifade eden Akıncı, takvim yok dense bile ortada doÄŸal bir takvim olduÄŸunun kendiliÄŸinden ortaya çıktığını vurguladı.
 
KÖPRÜ KURUCU DÜŞÜNCELER
 
Önümüzdeki süreçte BM’ye ne kendilerinin ne de Rum tarafının hakemlik atfetmediÄŸini, BM’nin kendilerinden talebinin de bu olmadığını vurgulayan Akıncı, BM’nin masaya yazılı resmi öneri koymasının söz konusu olmadığını, bu konuda Rum tarafıyla görüşlerinin aynı olduÄŸunu söyledi. BM’nin iki taraf kendilerinden istediÄŸi sürece istedikleri  oranda yardımcı olmaya hazır olduÄŸunu kendilerine ilettiÄŸini dile getiren Akıncı, Genel Sekreter Gutteres ile Brüksel’de yaptıkları görüşmede de görüşlerinin aynı çerçevede olduÄŸunu teyit ettiklerini söyledi. Ancak geldikleri süreçte tarafların masa başında konuları tek tek ele alıp bir konu etrafında dolanarak bir yere varmalarının ÅŸansının kalmadığını da kaydeden  Akıncı,  “Bu 22-23 aylık müzakere sonrasında geldiÄŸimiz noktadır. Bu metotla epey ilerlemeler saÄŸlandı bu metod yine devam edecek ama BM’nin de bazı yaratıcı düşünceler geliÅŸtirmesine de, sürecin bu ÅŸekilde devam edecek olması  bir engel deÄŸildir. BM tarafsızlığını koruyarak ve yazılı resmi öneri sunmadan, hakemlik rolüne de soyunmadan tarafların birbirleri arasındaki mesafeleri kapatıcı nitelikte köprü kurucu düşünceler geliÅŸtirebilir. Bunları sözlü olarak da yapabilir. Biz Türk tarafı olarak bunları dinlemeye hazırız. Rumların da buna itiraz edeceklerini sanmıyorum” diye konuÅŸtu. Ä°htiyaç doÄŸdukça bunu BM’ye aktaracaklarını kaydeden Akıncı, BM’nin de bu konudaki düşüncelerini kendileriyle paylaÅŸacaklarını belirtti.
 
YENÄ° BAÅžLANGIÇ 
 
12 Ocak’ta Cenevre Konferansı’nda buluÅŸtuklarını, konferans sonrasında Mont Pelerin’de Garantör ülkelerin de katılımıyla müzakerecilerin ve teknik ekiplerin katıldığı bir çalışma yapıldığını anımsatan Akıncı, konferansın bir diÄŸer beklentisinin “Güvenlik ve Garantiler dışındaki diÄŸer baÅŸlıklarda da Kıbrıs’ta ilerleme saÄŸlamak ve konferansın yeniden devamını getirmek olduÄŸunu söyledi. Akıncı, ÅŸimdi bulundukları noktanın iÅŸte bu nokta olduÄŸunu söyledi. Ä°yi niyetle bugün müzakere sürecine baÅŸladıklarını, müzakerelerden yarından baÅŸlayarak gerekli oldukça bir araya geleceÄŸini anlatan CumhurbaÅŸkanı Akıncı, müzakerecilerin, kendilerinin belirlediÄŸi 4 toplantıdan daha fazla görüşeceÄŸini ve hem kendileri hem de müzakerecilerin temasının da sık sık olacağını belirtti. Hedeflerinin, kendilerini konferansa taşıyacak noktaya varmak olduÄŸunu kaydeden Akıncı, sonrasında bunu halka sunabilecek bir seviyeye getirip getiremediklerinin muhasebesini yapacaklarını  ve buna göre bundan sonraki adımları hep birlikte atacaklarını kaydetti. Akıncı, bugünkü baÅŸlangıcın gerçek anlamda bir yeni baÅŸlangıç olmasını da temenni etti.
 
VERİMLİ GEÇTİ
 
Rum Yönetimi BaÅŸkanı Nikos Anastasiadis’de görüşme sonrası verimli bir görüş alışveriÅŸinde bulunduklarını söyledi. Rum BaÅŸkanlık Sarayı’na dönüşünde açıklamada bulunan Anastasiadis, önümüzdeki süre içerisinde dört görüşme yapılması konusunda anlaÅŸmaya vardıklarını; ilk görüşmelerinin 20 Nisan’da olacağını belirtti. Anastasiadis, yarın da müzakereciler arasında temasların baÅŸlayacağını ifade etti. Bugünkü görüşmede iki taraf arasında verimli bir görüş alışveriÅŸinde bulunulduÄŸunu söyleyen Anastasiadis, yeni tur müzakerelerle Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılması dileÄŸinde bulundu. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve BM’nin rolüne iliÅŸkin bir soruya karşılık verdiÄŸi yanıtta, Anastasiadis, Eide’nin herhangi bir farklı role sahip olamayacağını, BM’nin rolünün de yükseltilmiÅŸ olmadığını belirterek, herhangi bir zaman takviminin bulunmadığını sözlerine ekledi. Akıncı’nın doÄŸalgaz konusuna deÄŸinip deÄŸinmediÄŸinin sorulması üzerine Anastasiadis, böyle bir konunun gündeme gelmediÄŸini ifade etti. Kıbrıs sorununda yeni bir konferansın olması konusunda ise Anastasiadis, bunun olmasına müsaade edecek bir ilerlemenin olması gerektiÄŸini söyledi.
 
LEFKOÅžA/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.