Sosyal Medya

Güncel

'Füze imalatında kullandığımız çeliği yarın ithal edemezsek, ithal ettiğimiz ülkeler ambargo koyarsa ne yapacağız?'- Hakan Albayrak

“Mesela biz çelik yapıyoruz; (fakat) füzelerde kullandığımız çeliği hala üretemiyoruz. Buna sanayi ilgi göstermiyor. Niye ilgi göstermiyor? ‘Miktar olarak az’ diyor. Bugün bunu bulabiliyoruz. Ya yarın?” Sahi, füze imalatında kullandığımız türden çeliği yarın ithal edemez hale gelirsek, bunu ithal ettiğimiz ülkeler bize ambargo koyarsa ne yapacağız? Bu soru, özel sektördeki sanayiciden evvel devletin cevaplaması gereken bir sorudur ve gerekli tedbiri almak da herkesten evvel devlete düşer. Ya maliyetini ziyadesiyle karşılayıp özel sektöre yaptıracaksınız veya devlet olarak kendiniz yapacaksınız…



Suriye’deki Esed rejiminin kimyasal silah kullanmasını kendi güvenliÄŸine karşı bir tehdit olarak gördüğünü ilan eden Amerika BirleÅŸik Devletleri, bu rejime ait bir hava üssünü füzelerle vurdu.
 
Åžimdi ABD’nin ne kadar ileri gideceÄŸi veya gitmeyeceÄŸiz, Rusya’nın ne yapacağı veya yapmayacağı tartışılıyor.
 
Rusya’nın Esed’e sunduÄŸu hava savunma sisteminin ne iÅŸe yaradığı, iÅŸe yarayıp yaramadığı, ne kadar yaradığı veya yaramadığı da tartışma konusu.
 
ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Hayri Torun, Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, bu tartışmaya şöyle bir katkıda bulundu:
 
“Rus savunma sistemleri karşılayamaz diye bir olay yok. Demek ki hava savunma sistemleri kapatıldı, onlar da geçti. Çünkü bir füzenin geldiÄŸini hava savunma sistemi 400 kilometre önceden bilir. 400 kilometre önceden çıktığını görür, kendi menziline geldiÄŸi zaman imha eder.”
 
Haberciler, Torun’ın bu mühim iddiasına haliyle büyük ilgi gösterdiler.
 
Aynı konuşmada söylediği çok daha mühim bir şey ise basın-yayın organlarında hiç öne çıkarılmadı ve satır aralarında kaybolup gitti.
 
***
 
ROKETSAN’ın imal ettiÄŸi sistemler hakkında bilgi veren Abdullah Hayri Torun, bilhassa “Cirit” füzesi üzerinde durdu:
“Cirit’i duymuÅŸsunuzdur. 8 kilometre menzilden lazerle iÅŸaretliyorsunuz, hedefi gözünden vuruyor. Füze dediÄŸiniz zaman o iÅŸte pencerenin camından evin içini vuruyor. O zaman akıllı sistem oluyor. Ä°ÅŸte 2000’li yıllarda biz bu akıllı sistemlere geçtik. Cirit Türkiye’nin ilk füzesidir. Åžu anda ATAK helikopterlerine kalifiye edilmiÅŸ vaziyette kullanılıyor. Sadece Türk ordusuna deÄŸil dünyaya da satıyoruz. Türk ordusuna verdiÄŸimizden daha fazla dünyaya ihraç ettiÄŸimiz bir füze bu. Hatta ABD’li bir ÅŸirket, bildiÄŸimiz zirai uçaklara bunu monte etti. Adam almış zirai uçağı askeri uçaÄŸa dönüştürmüş. Ä°laç tankını yakıt tankı yapmış. O uçaÄŸa Cirit’i koyduk. Takır takır vuruyor.”
 
Harikulade.
 
İftihar verici, göğüs kabartıcı.
 
Ne yazık ki, “savunma sanayiinde hammadde ve eksport lisansının önemi” bahsine gelince bir de kötü haberi vardı Torun’un; Suriye’deki Rus savunma sistemi ile alakalı iddiasından çok daha mühim olduÄŸunu düşündüğüm ve makes bulmamasından ÅŸikâyet ettiÄŸim ÅŸey bu iÅŸte:
 
“Mesela biz çelik yapıyoruz; (fakat) füzelerde kullandığımız çeliÄŸi hala üretemiyoruz. Buna sanayi ilgi göstermiyor. Niye ilgi göstermiyor? ‘Miktar olarak az’ diyor. Bugün bunu bulabiliyoruz. Ya yarın?”
 
Sahi, füze imalatında kullandığımız türden çeliği yarın ithal edemez hale gelirsek, bunu ithal ettiğimiz ülkeler bize ambargo koyarsa ne yapacağız?
 
Bu soru, özel sektördeki sanayiciden evvel devletin cevaplaması gereken bir sorudur ve gerekli tedbiri almak da herkesten evvel devlete düşer.
 
Ya maliyetini ziyadesiyle karşılayıp özel sektöre yaptıracaksınız veya devlet olarak kendiniz yapacaksınız…
 
Var mı başka alternatif?
 
Yok ise, daha neyi konuÅŸuyoruz burada?
 
Çoktan halledilmiş olması gerekirdi bu meselenin.
 
Biraz acele lütfen!
 
***
 
Yeri gelmiÅŸken…
 
‘Devletin kendisi sanayi kurmaz, bu sahada özel sektörün önünü açmakla yetinir’ anlayışını tehlikeli buluyorum.
 
Milli savunma söz konusu olduğunda bal gibi de sanayi kurabilir devlet.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.