Sosyal Medya

Kürsü

Müminlerin Yürekleri Birbirlerine Karşı SU Gibidir / Ali KULUĞ

Su gibi derin ve su gibi serin. Susuz hayat olamayacağını düşünürsek eğer müminler yürekleriyle birbirlerine abı hayat sunmaktadır. İlişkileri kırılganlıktan uzaktır. Asla kalıcı bir kırgınlık söz konusu olamaz aralarında. Çünkü kurulan ilişki samimiyetle örülmüştür.



Kırgınlık olursa ÅŸayet bu da tıpkı tas atılınca suyun verdiÄŸi tepki gibi bir süre dalgalanır ama yine eski haline döner ve taşı atan ele dahi yine hayat bahsetmeye devam eder. Peygamber iki müminin 3 günden fazla küs kalmasının haram olduÄŸunu ifade ediyor. Bu durum fıtri bir ahlaka tekabül eder müminler için. Yani yaratılış özelliÄŸidir müminlerin ve müminliÄŸin varoluÅŸsal hazinesidir. Biz iliÅŸkilerimizi eÅŸitlik temeli üzerine inÅŸa ederiz, bu yüzden kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. Birbirimizle eÅŸitlenmek için, kapitalizmin meydan okumalarına ihtiyaç duymayız. Dahası Marks'ın  Ã¼rettiÄŸi ekonomi politik temelli böyle bir eÅŸitlenmeyi red ederiz, çünkü bu eÅŸitlenme doÄŸasında çatışmayı barındıran  bir eÅŸitlenme mantığıdır. Sürekli gözü bir baÅŸkasının elde ettiÄŸi üründedir çünkü. Söz gelimi  bu mantık üstenci bakışa  itirazını ‘kimse benden üstün deÄŸildir’den yola çıkarak baÅŸlatır. Halbuki Ä°slam’da eÅŸitlenmek ‘ben kimseden üstün deÄŸilim’ ile baslar, yani eÅŸitlemeye baÅŸlarken kendisinden yola çıkar ve ahlaklığı önceleyen bir mantığı bünyesinde barındırır. EÅŸitlik yoktur, adalet vardır tartışması anlamsız bir tartışmadır  ve müminlerde böyle bir tartışma olmaz. Adalet olgusu eÅŸitliÄŸi de kuÅŸatır. Ãœstünlük  Ã¶lçüsünü ne paranın getirdiÄŸi  güçte arar ve nede proleter örgütlenmeyi bir Ãœstünlük sayar. Ãœstünlük ölçüsünün takvada olduÄŸu bir eÅŸitlenme perspektifi sunar. Ne kadar eÅŸitsen o kadar muttakisindir ve ne kadar takvalıysan o kadar üstün. Müminlerde eÅŸitlenme, sevgi temeline dayanır. Birbirini sevme, imanın dolayısıyla kimliÄŸin gerektirdiÄŸi bir zorunluluktur. Bu yüzden sevgisizlik kimliksizliktir. "Birbirinizi  sevmedikçe gerçekten iman etmiÅŸ sayılmazsınız diyor Allah Rasulü."

Bu hadisin ışığında müminlerin oluşturduğu toplum sevgi toplumudur.

Bu yüzden "refah toplumu" kavramı bizi cezbetmez. Zenginlik arayışımız yoktur bizim, çünkü en büyük zenginliÄŸimizdir ‘kardeÅŸliÄŸimiz’.

Evet Rabbimiz kardeş kılmıştır bizleri, en yakin kan, hatta can bağıyla bağlamıştır birbirimize.

"Müminler ancak kardeştir!" (Hucurat 10)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.