Sosyal Medya

Coğrafyamız

Esed rejiminden ABD saldırısı sonrası ilk açıklama

Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silahlarla düzenlenen saldırıya yanıt olarak ABD, Suriye'de rejime ait Şayrat Hava üssüne füze saldırısı düzenledi. Hedef alınan nokta, İdlib'deki kimyasal saldırıyı düzenleyen uçakların kullandığı hava üssü. Suriye ordusu, 6 askerin öldüğünü açıkladı, üste büyük maddi hasar olduğu duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de üssün neredeyse tamamen imha edildiğini açıkladı. Pentagon, saldırı öncesinde Rusya'nın bilgilendirildiğini duyururken rejime yakın El Meyadin kanalına göre, üsteki uçaklar önceden tahliye edildi. Suriye Enformasyon Bakanlığı "Saldırı sınırlıydı ve bekleniyordu" açıklamasını yaptı.



ABD, Suriye'nin Ä°dlib kentinde rejim uçaklarınca düzenlenen kimyasal saldırıya, rejimin bu saldırıyı düzenlerken kullandığı hava üssünü vurarak yanıt verdi. 

Humus kentindeki Åžayrat Hava Ãœssü, 59 Tomahawk Land füzesi ile vuruldu. 

ABD Savunma Bakanlığında gazetecilere açıklama yapan Albay Jeff Davis, "BaÅŸkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 4.45'te seyir füzeleri ile vurdu" dedi. Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin DoÄŸu Akdeniz’de konuÅŸlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.

"Ãœs neredeyse tamamen imha edildi"

Suriye Enformasyon Bakanlığı, "Saldırı sınırlıydı ve bekleniyordu. Askeri gerilimin tırmanması beklenmiyor" açıklamasında bulundu. Suriye Ordusundan yapılan açıklamada da 6 askerin öldüğü, üste büyük maddi hasar oluştuğu belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, vurulan hava üssünün "neredeyse tamamen imha edildiğini" duyurdu.

Suriye Devlet Televizyonu ise saldırıda sivil kayıplar olduÄŸunu öne sürdü. Humus Valisi de, saldırıda ölenlerin olduÄŸunu ama sayının çok fazla olmadığını söylerken, "Büyük miktarda maddi hasar var" açıklamasını yaptı. 

Rejime yakın El Meyadin kanalı, üste bulunan uçakların saldırıdan önce tahliye edildiğini duyurdu.

Ãœste Rus askerleri de bulunuyordu. Rus Interfax Haber Ajansı'na göre saldırıdan hiçbir Rus askeri zarar görmedi.Suriye’de BeÅŸÅŸar Esed rejiminin resmi haber ajansı, ABD'nin ülkedeki bir askeri hava üssüne füze saldırısı düzenlediÄŸini bildirdi

Rejimin yayın organı konumundaki SANA'nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, "Sabah gündoÄŸumu ile birlikte Suriye'nin orta bölgesinde yer bir hava üssümüz Amerikan saldırısına uÄŸradı. Saldırıda kayıplar yaÅŸandı.” ifadeleri kullanıldı.

Suriye Ordusu üssün saldırı öncesi boşaltıldığını duyurdu.

ABD'nin saldırıyı önceden Rusya'ya bildirmesinin ardından Şam daki personelini Şuayrat üssünden çektiği belirtildi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.