Sosyal Medya

YaÅŸam

TRT arşivine dalanlar: Biz eskiden ne güzel çocuklardık...-Fatma Barbarosoğlu

TRT arşivleri açıldı. Arşivlerin açıldığı gün, sosyal medya ahalisi ninesinin sandığından aile tarihini bulacakmışçasına coşkulu, kendisini geçmişin kollarına attı. Geçmiş bir umman olarak “orada”, dijital ortamda duruyor, her dalan kendi meşrebince inanılmaz ganimetlerle geri dönüyor bir kaç gündür.



Ninelerimiz için bedesten ne ise sosyal medya ahalisi için de TRT arşivi o oldu.
Bir zamanlar BeyoÄŸlu'na takım elbise ile çıkardık diyenleri duymuÅŸ, görmüş olanlar bu defa, “Efendim TRT'li günler bu kadar güzel ve hoÅŸ idi. Åžu dilin letafetine, ÅŸu canilerin temiz bir Türkçe ile konuÅŸmasına bakınız...” türünden nostaljik hayıflanmalar eÅŸliÄŸinde iç çekiyor.
 
Nostaljik yaklaşım dediğimiz şey, ağrısı acısı dindirilmiş geçmiştir. Bugün nelerden şikayet ediyor nelere katlanmakta zorluk çekiyorsak geçmişe gider, ihtiyacımız olan şeyleri peşimize takarak bugüne çıkarız.
Eski insanlar ne kadar güzeldir diyerek günümüzün insanlarına dair negatif mesafemizi pekiştirir, sorumluluklarımızı parantez içine alıveririz. Parmağımızı kıpırdatmaya, elimizi taşın altına koymaya gerek yoktur. Çünkü günümüzün insanları bozulmuştur.
 
“Eskiler ne kadar güzeldi” hayıflanması bagajında daima bugünü imha etme teçhizatını taşır.
Eskiler ne kadar güzeldi bugün her şey çok çirkin kabulü, herkes çirkin bir ben kaldım iyi yürekli, temiz, asil kibrini inşa eder sinsi sinsi.
 
Dünya bozulacaktır. Bozulup nihayetlenecektir. Çünkü sonludur. Ama bizler insan olarak içine bırakıldığımız çağın, zamanın mesuliyetini yerine getirmek zorundayız.
 
Toprağı bol olasıca J. Berger'e bakınca bizim geleneğimizde ne geçmişin nostaljisi ne geleceğin ütopyası vardır.
Berger bu tespiti, “Bu aralar Iraklı Åžair Abdülkerim Kasid'i okumaya baÅŸladım” dediÄŸi yazıda yapıyor.
 
1946 Basra doğumlu Abdülkerim Kasid'in şiirini alıntılıyor Berger:
Ellerime/Geçmiş ve gelecekten/İki taş alacağım/Ve onlarla koşacağım./En hafif rüzgarla bile uçacağım, gelsin de/Bütün izleri silsin diye/Ve bir yetim gibi oturacağım/Yolun kenarında, yasını tutarak/İki taşımın.
 
“Kasid ve onun ÅŸair olarak ait olduÄŸu gelenek geçmiÅŸe nostalji duymaz, geleceÄŸi de ütopya olarak görmez. Kasid, sık sık tarihe uÄŸrar-bir buluÅŸma yerine gider gibi-herhangi bir tezi kanıtlamak için deÄŸil, ahbaplık etmek için.”
Velhasıl, TRT'nin arşivine bir buluşma yerine gider gibi gidelim ama gittiğimiz yerden nostaljik teçhizatla dönmeyelim diyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.